- hirdetés -

Hónapok óta nem játszottak már a gyerekek a népszerű Avar utcai kalandváron. Az ok egyszerű: elöregedtek a faelemek, így elérkezett az ideje a felújításnak. Pénteken ismét övéké lett a vár.

A Szőlő városrészben élő, de még a belvárosban lakó gyerekek körében is népszerű az a kalandvár, amit 2008-ban adott át a Miénk a Tér Parkszépítő Egyesület a lakótelepi nap keretében a gyerekseregnek. A játékvár az egész város életében különlegességnek számított, hiszen hasonló nemhogy a környéken, de az egész országban is csak összesen három volt.

Az évek alatt sok gyermek megfordult a játszótéren, a közeli iskolában tanulók is gyakran töltik itt szabadidejüket – első útjuk legtöbbször a várhoz vezetett. Közben az idő vasfoga lassan-lassan kikezdte a faelemeket, tavaly ősztől már egyre kevesebbet használták a gyerekek a kalandvárat, a sokasodó szálkákkal a kezükben már nem olyan önfeledt a játék. Az önkormányzat a játékvár teljes felújítása mellett döntött.

Fotó: Kecskeméti Krisztina
A várra ráfért a renoválás, most újra birtokba vehették a gyerekek (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– A játszótéren lévő favár elemei az idők során a rendszeres kezelés (lakkozás) ellenére is elöregedtek, az elemek kiszálkásodtak, megrepedeztek, a teherbírásuk jelentősen lecsökkent. A kötélzet és az azt tartó csavarkötések ugyancsak elhasználódtak – tájékoztatott Mák Szabolcs az önkormányzat városüzemeltetési csoportvezetője.

Az önkormányzat saját forrásból 1 millió 343 ezer forintot különített el a teljes felújításra, melynek keretében az összes faelem felülvizsgálata megtörtént. Ennek ismeretében a Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. szakemberei cserével, vagy ha lehetséges volt, akkor csiszolással és folyékony fatöltéssel a felületet új állapotúra hozták, valamint a kötélzet cseréjét is elvégezték.

A felújított várat pénteken Bojtor István alpolgármester és Burka László, a körzet önkormányzati képviselője adta át a gyermekeknek, akik rögtön birtokba is vettek a régi-új várat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.