- hirdetés -

Százkét év foltozás után halaszthatatlanná vált a pusztaföldvári evangélikus templom komplex felújítása. Lázár Zsolt esperes támogatásáról biztosította a helyieket, akik most a beruházáshoz szükséges önerőt szeretnék megteremteni.

– Minden egyes csapadékos időszak után újabb és újabb beázások jelentkeznek a templomban. A gyülekezet anyagi lehetőségeihez mérten folyamatosan költött az épület megóvására: hol a palatetőt foltoztuk, hol vízelvezető járda épült az épület köré. Azonban ma már olyan a tető állapota, hogy csak a teljes felújítás mentheti meg az épületet. A tető faanyaga lényegében nem volt javítva soha, a palafedés nagy része a legkisebb fizikai behatásra is betörik – sorolta Lászlóné Házi Magdolna lelkész.

A templom 1913-ban épült. Neogótikus stílusa a magas boltívekkel, rózsaablakokkal minden erre látogatót ámulatba ejt. Azonban épp az óriási belmagasság, a nagy ólomüveg ablakok teszik még költségesebbé a tervezett munkálatokat.

A rossz tető miatt beázik a pusztaföldvári evangélikus templom
A rossz tető miatt beázik a pusztaföldvári evangélikus templom

– Először a tetőt kellene felújítani. A tervek már az időnek sokkal ellenállóbb égetett cserepet tartalmaznak. Felújításra szorul a falon fekvő ún. attikacsatorna is, amely jelenleg épp a falba vezeti a vizet. Át kell vizsgálni az épület korszerűtlen elektromos hálózatát, és javítani kell az óriási ólomüveg ablakokat is, ugyanis ez utóbbiak betörése miatt gyakran hívatlan látogatóként baglyok, galambok okoznak kárt a templomban. Csak ezen munkák elvégzését követően lehet nekikezdeni egy esetleges belső vakolatjavításnak és festésnek. A munka a kapott árajánlat szerint jóval meghaladja a tízmillió forintot – tudtuk meg a lelkésztől.

A gyülekezet a Gádorosi Takarékszövetkezetnél vezetett, 53300115-16000054 számú számlaszámra várja a jó szívvel és örömmel adakozók támogatását „adomány templomfelújításra” megjelöléssel.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.