- hirdetés -

Energiajárőr-szolgálat rója a Rákóczitelepi iskola folyosóit: diákok figyelik a csöpögő csapokat, az égve hagyott lámpákat. Városunkban is sok a környezettudatos kezdeményezés, a március 6-i energiatakarékossági világnap kapcsán erről, és néhány praktikáról is írunk.

Közel egy éve ökoiskola a rákóczitelepi, de az oktatási intézmény diákjai és pedagógusai már korábban is óvták környezetüket. Sok dekoráció készül újrahasznosított alapanyagokból, így papírból, különböző műanyag tárgyakból. Szelektíven gyűjtik a hulladékot, illetve külön a veszélyes hulladéknak számító elemet. Utóbbi egyébként nem csak az iskolások előtt nyitott lehetőség, a környékbeliek is bevihetik a használt elemet, és mint megtudtuk, sokan tesznek így. Az iskolában azt mondják: nagyon fontos, hogy a gyerekek minél korábban megtanuljanak odafigyelni a környezetükre, óvni annak értékeit.

Energiajárőrök - diákok óvják a környezetet a Rákóczitelepi iskolában (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Energiajárőrök – diákok óvják a környezetet a Rákóczitelepi iskolában (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Március 6-a az energiatakarékosság világnapja, ekkor a környezettudatosságra, fenntarthatóságra hívják fel a figyelmet világszerte. Jelenleg az egyik legsürgősebb megoldásra váró probléma a hagyományos energiaforrások várható kimerülése, ezért fontos, hogy újabb lehetőséget találjunk az energia gazdaságos és környezetkímélő felhasználására.

Orosházán is nagy hangsúlyt kap ez a szemlélet: a Zöldfa utcai bölcsőde energetikai korszerűsítésétől a Huba utcai önkormányzati bérlakásokat meleg vízzel ellátó napkollektor-telepen túl a legtöbb iskola, a diákélelmezés, a kórház és a sportcsarnok is használ megújuló energiát, a polgármesteri hivatal épületén fotovoltaikus tesztüzemű kiserőmű üzemel. Ezeket a törekvéseket nemrég díjazták, Orosháza a Megújuló Energiaforrások Bajnokságán lett második, melyről bővebben ide kattintva olvashatsz.

Spórolás és energiatakarékosság egyszerre? Mutatjuk, hogyan!

Pár apró trükkel mi is sokat tehetünk környezetünkért. Azon túl, hogy mindig kapcsoljuk le a világítást azokban a helyiségekben, ahol nem tartózkodunk, ne mosogassunk folyóvíznél, áramtalanítsuk azokat az eszközöket, melyeket nem használunk. Ne hagyjuk például mobiltelefonunk töltőjét a konnektorban, mivel az a rácsatlakoztatott telefon nélkül is fogyaszt áramot. Fogmosáskor használjunk fogmosó poharat, és csak akkor nyissuk meg a csapot, ha tényleg szükséges, ezáltal lényegesen kevesebb vizet fogyasztunk. A mosó- és a mosogatógépet mindig akkor indítsuk be, ha már tele vannak!

150306_energia_tv
Kikapcsolni, kihúzni – sok kicsi, sokra megy

Arról se feledkezzünk el, hogy ne öntsünk a lefolyóba és WC-be sűrű zsiradékot, ételmaradékot, maró vegyszert és használt olajat, hiszen nagy mennyiségű vizet képes fogyasztásra alkalmatlanná tenni. A használt sütőolaj és a fáradt olaj veszélyeshulladék-gyűjtések alkalmával vagy hulladékudvarokban leadhatók. Ha tehetjük, gyűjtsünk esővizet, ami locsolásra, kültéri tisztításra jól használható.

Ha központi fűtéses a lakásunk, olyan mosógépet (mosogatógépet) vegyünk, amely rácsatlakoztatható a meleg vízre, mivel ezzel jelentős mértékben spórolhatunk, a vízmelegítés ugyanis rendkívül energiaigényes folyamat. Olyan mosószert válasszunk, amellyel hatékonyan lehet mosni alacsony hőfokon is.

Háziasszonyok számára hasznos praktika, ha főzéskor az edényt lefedik: hamarabb és kevesebb energiával készül el az étel. Sokáig főzendő alapanyagokat (bab, pulyka, gyöngytyúk, marhahús, csülök, sonka) készítsük kuktában. Kipróbálhatjuk a kuktát rizs- és burgonyafőzésre; pillanatok alatt elkészül benne, s ha időhátrányban voltunk, már be is hoztuk. Szintén konyhai jó tanács: évente kétszer tisztítsuk meg a hűtőszekrény hátulján található rácsot, mivel így javul a hűtőgép hőleadása és kevesebb energiát fogyaszt.

A magasabb páratartalmú levegőt melegebbnek érezzük, ezért érdemes egy tálkában vizet tenni a fűtőtestre (penészedésre hajlamos helyiségekben nem ajánlott). A téli szellőztetés során elegendő egy ötperces kereszthuzat, hogy a levegő kicserélődjön, de a falak ne hűljenek ki, így nem kell őket újra felfűteni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.