- hirdetés -

Tavaly 19224 ügy indult az orosházi földhivatalban, és az új földforgalmi törvény is feladatok elé állította az Orosházi Járási Hivatal Földhivatalát.

Földműves-nyilvántartás – 2014-ben 1460 ügyet jelentett az Orosházi Járási Hivatal Földhivatala számára az új nyilvántartás vezetése. Az új földforgalmi törvény hatályos rendelkezései szerint termőföldet és annak földhasználati jogát főszabályként csak földműves, illetve mezőgazdasági termelőszervezet szerezheti meg. E fogalmi kategóriáknak csak azok felelnek meg, akiket a földhivatal ezen új nyilvántartásba bejegyez. A földművesek, a mezőgazdasági termelőszervezetek, valamint a mezőgazdasági üzemközpontok nyilvántartását létrehozni, vezetni nem kis feladatot jelent a hivatal számára. Szemenyei Gyöngyi, a járási földhivatal vezetője tájékoztatása szerint, az előző év végéig Orosházán 1430 földműves és 30 mezőgazdasági termelőszervezet kérte a nyilvántartásba vételét.

A földhasználati szerződések érvényessége (néhány eset kivételével) tavaly május óta hatósági jóváhagyáshoz kötött – engedélyezési kérelmek a helyi hivatalhoz is bőven érkeztek, tavaly 892 darab volt. A beadványok száma – a korábbi földhasználati szerződések lejártával – a gazdasági év vége óta egyre emelkedik.

A földtörvény 2014. május 1-jei hatállyal megszüntette a nem közeli hozzátartozók között, a termőföldekre létesített haszonélvezeti jogot, továbbá a használat jogát. A törlési kötelezettség nem terjed ki a közeli hozzátartozók között alapított haszonélvezeti jogra. Erről viszont a haszonélvezőknek nyilatkozni kellett, ellenkező esetben a bejegyzett jogot törlik. A helyi földhivatal tavaly október végéig ezzel kapcsolatban az érintetteknek összesen 2311 felhívást bocsátott ki. A magánszemélyek haszonélvezeti jogának törlését a hivatal már elkezdte, július 31-ig ugyanis végeznie kell a feladattal.

Ha már számok: az Ady utcai földhivatalban 2014-ben 19224 ügy indult, ez 13%-os növekedést mutat az előző évi adatokhoz viszonyítva. A papír alapú adatszolgáltatási kérelem viszont kevesebb lett (2014: 2466, 2013: 2840), a TakarNeten keresztüli elektronikus lekérdezéseknek köszönhetően. A hivatalvezető kiemelte: a hivatal munkatársai az ügyintézés mellett tájékoztatást adnak a különböző szakterületekre vonatkozó jogszabályokról, az ügyintézés folyamatáról, és a formanyomtatványok kitöltésében is hathatós segítséget nyújtanak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.