- hirdetés -

Mától egyetlen, a hazai kiskereskedelmi forgalomban kapható, transz-zsírsavat (TFA) tartalmazó élelmiszer sem lehet a boltok polcain. Hogy miért veszélyes a TFA? És Orosházán találkoztunk-e vele? Írjuk a részleteket!

Egy évvel ezelőtt lépett életbe az a rendelet, mely azt határozza meg, az üzletek polcaira nem kerülhet olyan termék, ami transz-zsírsavat tartalmaz. A vizsgálatok alapján az ipari feldolgozás során a növényi olajok részleges hidrogénezésével keletkezett TFA rendkívül ártalmas az egészségre. Bizonyított tény, hogy kedvezőtlenül befolyásolják a zsíranyagcserét. Így növelik az úgynevezett LDL („rossz”) és csökkentik a HDL („jó”) koleszterinszintet, és további tényezőkre is negatívan hatnak. Fokozzák például a szív- és érrendszeri betegségek, az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát, írja az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

A transz-zsírsavak kedveznek egyes gyulladások, az érfalkárosodás, az inzulinrezisztencia, a hasi elhízás, a szívritmuszavarok, a cukorbetegség és bizonyos daganatos betegségek kialakulásának is.

Már napi 5 gramm transz-zsírsav bevitel 25 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések lehetőségét. Azaz a telített zsírsavakhoz viszonyítva is grammonként ötször nagyobb kockázattal számolhatunk.

Nem árt ellenőrizni, mit is eszünk. Már ha megtaláljuk a csomagoláson (illusztráció)
Nem árt ellenőrizni, mit is eszünk. Már ha megtaláljuk a csomagoláson (illusztráció)

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) laboratóriumi vizsgálatai szerint közel 900 megvizsgált élelmiszer egyötödében a TFA mennyiség meghaladta az egészségügyi határértéket, sőt a minták egy részében annak ötszörösét is elérte. Az OÉTI által korábban bevizsgált, transz-zsírsav tartalmú élelmiszerek listája ide és ide kattintva olvasható.

A kockázatos termékek között a legnagyobb arányban kekszek, nápolyik, teasütemények, csokoládéízű termékek, szaloncukrok és cukrászsütemények fordultak elő.

Ennek alapján  a becsült lakossági bevitel átlagos fogyasztást feltételezve 6,8 gramm, de nagyfogyasztók esetében 50 gramm is lehetett.

A 2014. február 18-án hatályba lépett rendelet kedvező változást eredményezett. A kockázatos élelmiszerek aránya folyamatosan csökken – mint ahogy az az OÉTI weboldalán is nyomon követhető –, a korábbi 22 százalékos arány négy százalékra csökkent. A jogszabályi határértéket jelentősen meghaladó élelmiszereket a csokoládéízű termékek, cukrászati termékek és pékáruk között találtak.

A rendelet népegészségügyi jelentősége óriási, mivel évente 3-6 ezerrel csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségekből eredő halálozást.

Nemzetközi viszonylatban hazánk azon öt uniós ország közé tartozik, ahol rendeleti korlátozás van érvényben.

Orosháza átmehet a teszten

Szúrópróbaszerűen megnéztük, az orosházi üzletek betartják-e a rendeletet. Négy üzletben jártunk, ahol arra voltunk kíváncsiak, az olcsóbb kategóriától a drágáig találunk-e olyan nápolyikat, kekszeket, vagy csokoládé ízű termékeket, melyekben előfordulhatnak transz-zsírsavak.

Szerencsére nem jártunk „sikerrel”, azonban meglepve láttuk azt is, hogy vannak olyan termékek, melyek csomagolása igen rosszul, vagy szinte alig olvasható. Hogy mit kell feltüntetni az élelmiszerek csomagolásán, arról itt írtunk. Volt olyan termék, ami miatt tíz percen keresztül álltunk a bolt kellős közepén, hogy ki tudjuk bogarászni az apró betűk közül a számunkra fontos információkat.

Felmérésünk természetesen nem reprezentatív. Ha találtok a boltokban olyan terméket, amely tartalmaz transz-zsírsavakat, írjátok meg nekünk a cikk alá, vagy kommenteljetek Facebookon!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.