- hirdetés -

Békés megye 66 települését, köztük Orosházát érinti az átfogó ivóvízminőség-javító program, amely közel 35 milliárd forintból valósul meg.

Nem felel meg a hazai víz minősége az uniós szabályozásnak, a víz arzéntartalma ugyanis a megengedett 10 mikrogramm/literes határérték fölött van. Ezért indult el évekkel ezelőtt az ivóvízminőség-javító program. Megyénkben 66 település érintett – a cél nem csupán az arzénmentesítés, hanem a technológiafejlesztés és a hálózatrekonstrukció is. Orosháza, Szeghalom és Békéscsaba ivóvízminőség-javító társulásainak konzorciuma a beruházást 100%-ban pályázati forrásból fedezi – tudtuk meg Kovács Péter Dávidtól, az Orosháza és Térsége Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás elnökétől.

(Fotó: Rajki Judit)
A hazai vízbázisra építve javítják a vízminőséget (Fotó: Rajki Judit)

A beruházás keretében 33 új kutat fúrnak a dél-békési egészséges ivóvízbázison, valamint összekötik és bővítik a települések közötti regionális rendszereket, illetve központi víztisztítót építenek ki. A beruházásnak köszönhetően az érintett településeken mintegy 370 ezer ember juthat a jövőben egészségesebb ivóvízhez. Jelenleg Lőkösháza térségében fúrják a kutakat, az Orosházát érintő feladatokról februárban egyeztetnek. Térségünkben a rendszer kiépült, kútfúrásra nem lesz szükség, korszerűsítésre igen – hangsúlyozta Kovács Péter.

Korábbi elképzelések szerint egyébként aradi vízbázisra épülő vízátvezetéssel oldották volna meg a vízminőség kérdését – ennek a lehetősége továbbra is nyitott.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.