- hirdetés -

Tisztújító közgyűlést tartott az Orosháza és Körzete Méhész Egyesület január 17-én. A szombati egyeztetésen az egyesület tagjai új vezetőséget választottak, az egyesület új elnöke Muszka Kálmán lett.

Muszka Kálmánt felkérték, hogy induljon a posztért, a felkérést vállalta, a közgyűlésen pedig a felhatalmazást is megkapta – a következő öt évre. Munkájában gazdasági vezetőként Gombkötő Lajos, titkárként Bessenyei Angelika segíti.

Muszka Kálmán az új elnök (Fotó: Rajki Judit)
Muszka Kálmán az új elnök (Fotó: Rajki Judit)

– Elnökként a feladatom elsősorban az egyesület munkájának koordinálása, irányítása lesz. Készülünk két rendezvényre is: májusban a Madarak és fák napján, szeptemberben a Viharsarki Mézesnapokon népszerűsítjük a méhészetet és a mézet – nyilatkozta az elnök. – A legfontosabbnak azt tartom, hogy az egyesület segítse méhészeit. Ezért minden lehetőséget megragadunk, hogy bemutassuk a méhészet hasznosságát, és azt is, hogy miért érdemesebb helyben, termelőktől teljes értékű mézet vásárolni. Az üzletekben árult méznek ugyanis nincs, vagy jelentősen csökkent a biológiai értéke (ásványi anyag, vitamin, stb. tartalma) a kezelések miatt – mutatott rá Muszka Kálmán.

A célok között szerepel az is, hogy a méz mellett a további méhészeti termékeknek – mint például a méhpempő, virágpor, propolisz – is piacot szerezzenek, segítve ezzel az orosháziak egészségének megőrzését.  Az elnök a gazdálkodókkal, termelőkkel is igyekszik felvenni a kapcsolatot, a méhek ugyanis jelentős termékhozam-növekedést generálhatnak, ellenben pusztulásuk komoly veszélyt jelenthet. Einstein azt mondta: ha kipusztulnak a méhek, azt az emberiség csak négy évvel éli túl – utalt a méhek és a méhészet jelentőségére az újonnan megválasztott elnök.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.