- hirdetés -

A cél: felhívni a figyelmet a felelős állattartásra. Az állatvédők kérik, jelentse be, ha állatkínzást tapasztal. Az orosházi, Dózsa utcai menhelyen közel kétszáz otthontalan kutya vár gazdára.

Az Orosházi Állat-és Természetvédő Közhasznú Egyesület által működtetett Szikhát kutyamenhelyen jelenleg mintegy kétszáz kutyáról gondoskodnak. Az elmúlt évben különösen sok eb került a gondozásukba, sok volt az utcára, út mentén kirakott négylábú.

A lakossági bejelentések alapján indult ellenőrzések során is gyakran találkoztak elhanyagolt kutyákkal, kegyetlen tartási módokkal. Emiatt is döntöttek úgy: 2015-ben hathatósabb figyelmet fordítanak a lakossági állattartási módokra, az állatvédelmi törvényben előírtak betartására. Mindezt az önkormányzattal közösen, a közterület felügyelet segítségével, az orosházi önkormányzat ugyanis hosszú évek óta támogatja az állatvédelmet, pozitív, követendő példát mutatva.

Egyre több az otthontalan eb - örökbefogadók jelentkezését várják Szikháton (Fotó: Vági Kata)
Egyre több az otthontalan eb – örökbefogadók jelentkezését várják Szikháton (Fotó: Vági Kata) A menhelyi kutyákról készült Fókuszban galériáért klikk a képre

Az állatvédők hangsúlyozzák: kevés anyagi ráfordítással megfelelő körülményeket lehet teremteni az állatoknak, mindez emberi hozzáállás kérdése. Csakis akkor vegyünk magunkhoz egy állatot, ha alaposan átgondoltuk, és ismerjük a vele járó felelősséget, kötelezettséget. Évekről beszélünk, kutyák esetében 10-15 évről. Táplálás, megfelelő környezet, ápolás, egészség, mozgásigény, és nem utolsósorban a szeretet – aki felelősen gondolkodik, olyan állatot választ, amelynek meg tudja teremteni az optimális életfeltételeket.

Az orosházi állatvédő egyesület mindezekre 2015-ben is igyekszik felhívni a figyelmet. Tervezik a hagyományos programjaikat, és az állatvédelmi előadásokat, hogy már a gyerekek is megismerjék a legfőbb tudnivalókat. Azért dolgoznak, hogy csökkenjen az otthontalan kutyák száma, és minél több állat kerüljön szerető gazdához.

A törvény szerint állatkínzásnak minősül, ha gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaznak, vagy olyan bánásmódot alkalmaznak velük szemben, amely alkalmas arra, hogy az állatnak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, illetve állattartóként, háziasított emlősállatot vagy az ember környezetében tartott veszélyes állatot elűzik, elhagyják vagy kiteszik. Az állatvédelmi törvény további részletei ide kattintva érhetők el, ide klikkelve pedig megtaláljátok az orosházi állatvédőket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.