- hirdetés -

Visszavette a vérvételi tevékenység végzését az Orosházi Kórház január elsejével az Országos Vérellátó Szolgálattól. Újra a helyi véradó állomás gárdája veszi le a vért Orosházán, és a kistérségi településeken.

Még 2012 végén döntött a kórház korábbi főigazgatója úgy, hogy visszaadja a véradással kapcsolatos szervezési-technikai feladatokat az Országos Vérellátó Szolgálatnak. Az elmúlt két évben is volt véradás Orosházán, és a kistérségben is, csak nem az Orosházi Kórház kollégái végezték el a feladatot. Ű
– Ez változott január elsejétől, ugyanis közreműködőként újra a helyi véradó állomás gárdája veszi le a vért az orosházi kistérségben – tudtuk meg dr. Duray Gergőtől, a kórház főigazgatójától. – Az előző két év bebizonyította, hogy hatékonyabb, gazdaságosabb, ha a véradó állomás végzi ezt a feladatot. A donorok, a vérbiztonság és kórházunk szempontjából is jobb ez az új rendszer – emelte ki a főigazgató.

Január 8-án húsz véradó adott vért a véradó állomáson (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Január 8-án húsz véradó adott vért a véradó állomáson (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A Magyar Vöröskereszt továbbra is segít a véradások szervezésében és az adatok összesítésében. Tóth Zoltánné, a Vöröskereszt megyei igazgatója elmondta, az orosházi térségben tavaly 3445-en jelentek meg véradáson, közülük 3224 adhattak is, az új véradók száma 245 volt. Az év során 110 véradóesemény volt, az orosházi kistérség aktivitása 6%-os, míg az országos átlag 5% körüli. Az igazgató kiemelte, véradók nélkül nincs gyógyítás, nélkülözhetetlen és életmentő az önzetlen adomány.

Január 8-án mintegy húszan indították az évet egy jó cselekedettel és adtak vért a véradó állomáson – ez volt a második véradás az intézményen belül, a következő január 13-án lesz 8 és 12 óra között. A legtöbben tudják, mi történik ilyenkor: kérdőív, orvosi vizsgálat, vérnyomás- és hemoglobin-szintmérés, hogy tudják, adhat-e vért a donor. – Fontos emellett a többszörös és szigorú adminisztráció, tévedni nem lehet, hiszen a levett vérből életmentő vérkészítmények készülnek – tudtuk meg dr. Méhes Mónikától, a transzfúziós osztály megbízott vezetőjétől.  – A vér levétele körülbelül 10 perc, a donor dolga ezután a pihenés, a mi feladatunk pedig a további adminisztráció – emelte ki az osztályvezető orvos.

Adj vért és ments meg három életet!

Dr. Méhes Mónika, az osztály vezetője és Für-Szabó Edina biológus vizuálisan ellenőrzi a vérkészítményt vérválasztás előtt
Dr. Méhes Mónika és Für-Szabó Edina biológus vizuálisan ellenőrzi a vérkészítményt vérválasztás előtt

Vérfeldolgozás Orosházán nincs. A levett vért Szegeden dolgozzák fel még azon a napon, amikor levették. – Az egy zsáknyi, 450 ml levett vérből készül egy vörösvérsejt készítmény (erre mondja a köznyelv, hogy vért kaptam), ill. trombocita-, és plazmakészítmény. Egy levett vér tehát három embernek segíthet, bár egy egységnyi vér általában nem elég egy betegnek – informált Méhes doktornő. A véradás során a kémcsőbe vett mintákat Budapesten, víruslaborban vizsgálják meg, az eredményig a már feldolgozott vér karanténban várakozik, azt követően küldhető ki az intézményeknek.

Az osztályvezető orvos elmondta, az Orosházi Kórház vérdepót működtet, ami azt jelenti, hogy van egy állandó vérkészlet, ebből biztosítják az osztályok kérésére a szükséges mennyiségű és megfelelő vért – leginkább műtétekhez. Az adminisztráció továbbra is szigorú: még véletlen sem lehet csoporttévesztés.

– Átlagosan 280 egységnyi vért használunk el egy hónapban, de ez változó, a hűtőkben általában 35-40 egységnyi vért tárolunk. Minden nap jelentjük Szegednek, hogy miből mennyi fogyott, és várhatóan mennyi vérre van szükség. A leggyakoribb vércsoport egyébként az A+, ebből 10 egységnyit tartunk, ahogyan a 0+ vércsoportból is, B+ vércsoportból 5 egység körüli készlettel megelégszünk, a legritkább az AB+, ebből 2 egységnyit tartunk. A negatív vértípusokból 2-2 egységnyit tárolunk – osztotta meg Méhes doktornő.

A 9 fővel működő osztály feladatai közé tartozik a vércsoport meghatározás is, erre leginkább műtétek előtt, illetve várandósság ideje alatt van szükség.

Orosházán egyébként egy héten általában két alkalommal van véradás, a helyszín legtöbbször a kórház főbejárata melletti véradó állomás, ritkábban külső helyszín. A kistérség településeire évente négy-négy alkalommal van kiszállás, terv szerint 110 véradó esemény lesz ebben az évben is.

Minden, ami véradás – tudnivalók, helyszínek, időpontok, véradók történetei a veradas.hu oldalon, ide kattintva

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.