- hirdetés -

Valószínű sok házibuliban felcsendül majd Koncz Zsuzsa slágere az év utolsó napján. Így is van rendjén. A mulatozás alkoholfogyasztással is jár, ez is tény, ám a túlzott italozás komoly veszélyeket rejt. Különösen most, hogy fagyos szilveszter éjszakának nézünk elébe.

Dr. Szemenyei Gabriella háziorvos elmondta, az alkohol csökkenti a hidegérzetet, gátolja a központi idegrendszert, így a hőszabályozó központ működését, illetve a végtagokon hidegben normál körülmények között összehúzódó erekre paradox módon hat, így ezek kitágulnak, fokozva a hőleadást.

– A „lélekmelegítő” pont ellenkező eredményre vezet, ha hideg időben alkoholfogyasztás után a szabadban vagy fűtetlen helyen tartózkodunk. -10-15 Celsius-fok körül 10-20 perc alatt kihűlés, illetve a végtagokon fagyásos sérülések keletkezhetnek földön fekvő embernél. Ha ez részegséggel, alkoholmérgezéssel társul, akkor még hamarabb súlyos ritmuszavar, légzésleállás is bekövetkezhet- tájékoztatott dr. Szemenyei Gabriella.

Ne menjünk el a földön fekvő ember mellett, segítsünk! (illusztráció)
Ne menjünk el a földön fekvő ember mellett, segítsünk! (illusztráció)

A doktornő elmondta, paradox módon, az alkoholmérgezés szempontjából általában nem az alkoholista egyének veszélyeztettettek; sokkal inkább azok, akik csak alkalmanként fogyasztanak alkoholt. Sajnos, az érintettek közt egyre többen vannak a serdülők, kamaszok, akik szárnypróbálgatás közben, egymással versenyezve sodródhatnak eme életveszélyes állapot felé.

Dr. Szemenyei Gabriella mindenképpen mértékletességet javasol. Hidegben, szabadban ne tartózkodjunk kinn csak maximum félórát! Fűtött helyiségben tartott programon vegyünk inkább részt.

– Ha földön fekvő embert látunk, ne menjünk el mellette, menjünk oda hozzá és győződjünk meg, hogy van-e légzése, keringése! Ha eszméletén van próbáljuk felsegíteni, kísérjük meleg helyre! Ha eszméletlen hívjunk mentőt! Helyezzük stabil oldalfekvésbe, ha nem tudjuk, fordítsuk úgy a fejét, hogy az esetleges nyál, hányadék ki tudjon csorogni! Ne sokat mozgassuk! Takarjuk be egy takaróval vagy kabáttal! Ne hagyjuk felügyelet nélkül a mentő kiérkezéséig – tanácsolta a doktornő.

Az alkoholos befolyásoltság fázisai:
0.5-1.5 ezrelék közt ittasságról beszélünk, melyet széles jókedv, a gátlások oldódása, az arc kipirulása, valamint emelkedő pulzus- és légzésszám jellemez.
1.5-2,5 ezrelékes véralkoholszint esetén indul a következő fázis, a részegség. Itt már kezd eltűnni az addig töretlen jókedv, sokan inkább álmosodnak, meglassulnak, esetleg befelé fordulóvá – vagy éppen ellenkezőleg, kifejezetten agresszívvá – válhatnak. Hányinger, hányás jelentkezhet sápadtsággal, verejtékezéssel, a beszéd akadozóvá válásával. A részeg ember dülöngél, egyensúlyérzéke bizonytalan, könnyen elesik, pulzusa lassulni kezd.
2,5 ezrelék felett beszélünk alkoholmérgezésről: az illető eszméletlenül terül el, pupillái beszűkülnek, sokszor fényre nem reagálnak. Székletüket, vizeletüket maguk alá engedhetik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.