- hirdetés -

Sokan az új esztendő közeledtével fogadalmakat teszünk, pl. sportolunk, kevesebb időt töltünk munkával és többet a családdal, leszokunk káros szenvedélyünkről és még sorolhatnánk. Miért vagyunk hajlamosak újév napján fogadalmakat tenni, és sokszor miért nem sikerül azt betartanunk – a válaszokat Rácz Tünde pszichológustól kaptuk meg.

– Hadd módosítsam a kérdést: miért nem mától? Miért nem ma kezdjük el a változást? – tért a lényegre beszélgetésünk elején Rácz Tünde. –  Gyakran azért, mert még nem szenvedünk eléggé a jelenlegi helyzettől. Az elviselhető szenvedésekkel pedig meg tudunk alkudni. Mindannyiunkban mérhetetlen mennyiségű az alkalmazkodási igény, a stabilitás és a biztonság iránti vágy – a biztos rossz, ha elviselhető, jobbnak tűnik, mint a bizonytalan.

Sok esetben a fogadalmakból aztán nem lesz semmi. Miért?

– Hiányzik a motiváció. A legtöbb esetben a veszteséget látjuk, hogy mi az, ami nem lesz majd meg esetleg a változással. A motiváció azt jelenti, látom a célt, amiért változtatok, tisztán, pontosan és akkor már nem kérdés, hogy ésszerű dolog tenni érte.

Az elszántság azonban szerintem értékelendő, hogyan fogjuk hozzá mégis?

– A tett, a cselekvés: felelősség. Irvin D. Yalom pszichoterapeuta, aki személyes példaképem, azt vallja: amíg az egyén nem vállal felelősséget azért, amit az életében tesz és azért is, amit nem tesz meg, nem lehet meggyógyítani, mert nem lesz változás. Hol kezdjük tehát? A felelősségvállalásnál. Hogy ez az én életem és pont.

Az új év, új dolgok kezdete, mégis sokan szoronganak, félnek. Mit tehetnénk, hogy ne így legyen?

– Ha új dolgok felé nyitunk, számítani kell rá, hogy a „nyitott ajtón” a jó dolgok mellett néha rosszak is fognak jönni. Ezt érdemes elfogadni, ez csökkenti a szorongást.

Az is előfordul, hogy belevágunk és máshogy étkezünk, sportolunk, költözünk, megválunk a rossz szokásainktól és a környezetünkből jön az értetlenkedés, hogy miért? Mert ők a régi énünket ismerik és mi leszünk az ijesztő változás a számukra. De ez a szorongás már nem a miénk, így ne vegyük át.

Mit tanácsolna általánosságban az új esztendő előtt?

– Bármit változtatnánk: ma kezdjük el! Felszabadító érzés lesz, biztosan.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.