- hirdetés -

Van, aki több évtizede tartja karját azért, hogy másokon segítsen. Őket is köszöntötték a véradók napján.

A véradók napja alkalmából ötven véradót látott vendégül a Vöröskereszt Békés megyei szervezete pénteken, Orosházán. Az orosházi és kistérségben élő donorok a fehér asztal mellett találkoztak immár a hagyományok szerint, a vacsorát a Forrás református óvodások műsora és a köszöntők előzték meg.

Oklevelet és ajándékot is kaptak azok, akik – ahogy több megszólaló is fogalmazott – a vérüket adják embertársaikért. Az Eötvös iskola ebédlőjében tartott eseményre azok kaptak meghívást, akik legalább 50-szer adtak vért, többen voltak, akik 100-nál is többször tartották már karjukat véradásra.

Az orosházi Jászai Lajos 152-szeres véradó, aki az Egészségügyi Minisztérium által alapított ProVita-díjban részesült, mint a megyében a legmagasabb véradásszámmal rendelkező véradó. A díjat a központi ünnepségen vehette át, november 28-án, Keszthelyen.

Jászai Lajos nem sokat magyarázta évek óta tartó önzetlen tevékenységét: szerinte szükség van arra, hogy érezzük, segítünk másokon. Másrészt ahogy mondja, az, hogy ő ilyen hosszú ideig donor lehetett, azt bizonyítja, hogy egészséges. Úgy nyilatkozott, amíg csak megteheti, azaz 65 éves koráig folytatja donori tevékenységét a megszokott rendben, azaz évente a megengedett 4 alkalommal (nők esetében ez a szám 3).

Fekécs Levente és Bojtor István a 152-szeres véradónak, Jászai Lajosnak is gratuláltak (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Fekécs Levente és Bojtor István a 152-szeres véradónak, Jászai Lajosnak is gratuláltak (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Tóth Zoltánné, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója emlékeztetett, a véradás jelentőségét az emberek a leginkább akkor fogják fel, amikor személyesen érintettek, és hozzátartozóiknak szükségük van a pótolhatatlan szövetre.

Ezt a szót használta köszöntőjében dr. Hutter Károly is, az Országos Vérellátó Szolgálat területi vérellátójának orvosa, amikor méltatta a véradók önzetlenségét. Úgy fogalmazott, a mondás, miszerint az ember pótolható, a véradók csoportjára nem igaz, hiszen véradót csak véradó pótolhat, akárcsak a vért, amit semmi mással nem lehet kiváltani. Említette azt a kezdeményezést, amely alapján a véradókat SMS-ben értesítik, amikor felhasználják a vérét, és azt is, hogy a kórházi zárójelentéseken feltüntetik majd, ha valaki vért kapott, hogy tudja: egy embertársának köszönheti az életét. Mindezzel a cél az, hogy személyesebbé tegyék a folyamatot.

A Vöröskereszt új weboldalán megtaláljátok a pontos véradóhelyszíneket és időpontokat is, és ha szeretnétek, megoszthatjátok azt, hogy miért is lettetek véradók. Orosházán december 8-án, és 16-án 10 órától 14 óráig lesz véradás a szakrendelő 3. emeletén, az év utolsó napján pedig 8 órától 11.30-ig várják a véradókat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.