- hirdetés -

Az érintettek 81 százaléka kérte a HPV elleni ingyenes védőoltást az orosházi és mezőkovácsházi térségben.

Mint megírtuk, idén ősztől ingyenesen kapják meg a 7. osztályos – 12. évüket betöltött – lányok a méhnyakrák elleni védőoltást. Az oltás nem kötelező, de ajánlott. Dr. Kelemen Éva járási tisztifőorvostól megtudtuk, az Orosházi Járási Hivatal Járási Népegészségügyi lntézete és Mezőkovácsházai Kirendeltsége illetékességi területén az érintett korosztály létszáma: 420 fő. A térítésmentes HPV elleni védőoltásra jogosultak 81 %-a igényelte meg az oltást, mely az elvártnak megfelelő. A védőoltások első részletének beadása az első védőoltási kampány keretében október 6. és 25. között történt. A HPV védőoltás második részletét az első oltást követő 6 hónap múlva szükséges beadni.

A program sikerére való tekintettel még egy lehetőséget kapnak azok a védőoltásra jogosultak, akik korábban nem igényelték azt. Oltásuk első részletének beadása a második oltási kampány keretében – november 13. és 28. között – történik.

– A kétoltásos séma azonban csak  a 15 év alatti serdülőknél megfelelő, viszont oltásra jogosult az adott oktatási intézmény azon tanulója is, aki betöltötte a 15. életévét és az általános iskola 7. osztályát a 2o14/15-ös tanévben végzi. Számukra 3 oltás szükséges a megfelelő védettség kialakítása érdekében, ők az első oltást követő 1 hónap múlva kapják a másodikat, majd az első oltást követő 6 hónap múlva a harmadik oltást – emelte ki dr. Kelemen Éva.

A védőoltásokkal kapcsolatos tudnivalókról az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) új internetes oldalt hozott létre, amiről itt írtunk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.