- hirdetés -

A gazdák véleményét és javaslatait tárta Jakab István MAGOSZ elnök elé Horváth József gazdaköri elnök, önkormányzati képviselő november 11-én a fővárosban.

– A gazdaköri egyeztetések, a helyi földbizottsági és az agárkamarai bizottsági üléseken is többször foglalkoztunk a Földforgalmi törvénnyel. Több kérdéskörben is találtunk olyan rendelkezéseket, amelyek például az orosháziak életét is megnehezítik. Ezekkel kapcsolatban nem csak észrevételeket, de javaslatokat is megfogalmaztunk, amit átadtam és megbeszéltem Jakab elnök úrral az újabb ilyen témájú kormányülést megelőzően – tájékoztatott Horváth József.

A gazdatársadalom elismert érdekképviselőjétől megtudtuk, hogy többek között három kiemelt problémakörben tettek javaslatot. – Az osztatlan közös, máig nem megoldott feladat a döntéshozók és a kamara számára, az aranykorona-értékkel bíró tanyaterületek adás-vétele is megoldásra vár, de az orosháziak közül a legtöbbeket mégis a belterületi zártkertek ügye érint. Szeretnénk megoldást találni arra, hogy akik – elsősorban önkormányzati tulajdonú – zártkertet bérelnek már évek óta, had folytathassák termelő tevékenységüket földműves regisztráció nélkül is – sorolta a feladatokat a képviselő, aki a gazdakör jövő évi terveihez is támogatást kért az országos elnöktől.

A gazdaköri vezető kedden az országgyűlési képviselők körében is lobbitevékenységet folytatott. A Parlamentben Font Sándorral, Budai Gyulával és Simonka Györggyel is egyeztetett. A térség képviselője szerint rendkívül fontos feladatot lát el Horváth József.
– Orosházán komoly kitörési pont lehet az agrárium, a termeléstől a feldolgozásig. Elengedhetetlen, hogy a gazdák információhoz jussanak, különösen most az új fejlesztési időszak kezdetekor, vagy kicseréljék eddig megszerzett tapasztalataikat. Erre pedig kiválóan alkalmasak az elnök úr által szervezett szakmai programok. Országos szinten is példaértékű, amit Horváth József véghezvitt ezen a területen, többet intézett egy nap alatt Budapesten az orosháziak számára, mint sok kritikus képviselő egy egész ciklusban – értékelte a gazdaköri elnök tevékenységét Simonka György.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.