- hirdetés -

Megalakultak a nemzetiségi testületek, kettő helyett ezúttal három: új a román nemzetiségi önkormányzat. 

Az október 12-i helyhatósági választás után tegnap megalakult Orosháza önkormányzata. A másfél héttel ezelőtti szavazáson azonban nem csak a városatyákra voksolhattunk, hanem az Orosházán élő nemzetiségek is kinyilváníthatták véleményüket arról, kiket szeretnének érdekeik képviselőinek tudni. A végeredményről itt írtunk, ennek megfelelően pedig október 22-én megalakultak a nemzetiségi önkormányzatok testületei, az eddigi kettő helyett három.

Mindjárt reggel a Roma Nemzetiségi Önkormányzat képviselői tettek esküt a városházán. Simondán Gusztáv maradt a szervezet elnöke, helyettese ezentúl is Simondán Roland lesz. Harmadik, új tagként pedig Kolompár Mihály került be a testületbe, mint a nemzetiségi önkormányzat képviselője. A formalitások mellett elnöki programbeszéd is elhangzott, melyben Simondán Gusztáv azt hangsúlyozta: továbbra is arra törekednek a jó kapcsolatra és együttműködésre a városvezetéssel, intézményekkel, civil szervezetekkel és az állampolgárokkal.

Kolompár Mihály, Simondán Gusztáv, Simondán Roland lettek a romák képviselői (archív fotó: Melega Krisztián)
Kolompár Mihály, Simondán Gusztáv, Simondán Roland lettek a romák képviselői (archív fotó: Melega Krisztián)

– A roma lakosság helyzetének előrelendítésében fontos szerepet játszik a közmunkaprogram. A célunk az, hogy a következő ciklusban minél több roma tudjon munkát vállalni – mondta el az elnök. Hozzátette: kiemelten fontos a kultúra és a hagyományok ápolása, az ehhez kapcsolódó programok közül a cigány bálat, a csatkai zarándoklatot és a kisebbségek napját emelte ki.

Néhány órával később a teljesen új Román Nemzetiségi Önkormányzat alakult meg, szintén három képviselővel. Az elnöki posztot Farkas Andrea tölti be, az alelnök Ianos Marius lett, képviselő pedig Nagyné Szalai Katalin. Az elnöki programbeszédben Farkas Andrea azt hangsúlyozta: reméli, együttműködéssel tudják végbevinni a román közösséggel a kijelölt feladatokat.
– Célunk a közösségfejlesztés, a kulturális csoportok működése, az anyanyelv-használat elősegítése, kulturális örökségeink védelme, műsorok, rendezvények, kiállítások szervezése – mondta el az elnök.

A román nemzetiség képviselői: Ianos Marius, Nagyné Szalai Katalin és Farkas Andrea az alakuló ülésen (Fotó: Rajki Judit)
A román nemzetiség képviselői: Ianos Marius, Nagyné Szalai Katalin és Farkas Andrea az alakuló ülésen (Fotó: Rajki Judit)

Délután a Német Nemzetiségi Önkormányzat megválasztott képviselői tartottak alakuló ülést. Az I. elnök továbbra is dr. Abonyi Lajos, a II. elnök szintén marad dr. Formann István, a harmadik testületi tag képviselőként pedig Quintz Zsolt.

Dr. Abonyi Lajos beszédében úgy fogalmazott: nem értenek egyet az új választási törvénnyel, mivel véleménye szerint a magyarországi német nemzetiségben kellemetlen érzéseket kelt, üldöztetésükre és az 1946-1949 közötti kitelepítésekre emlékezteti őket. Majd rátért az elmúlt ciklus meghatározó elemeire, méltatva az oktatás és kultúra terén elért eredményeket. Az elnök kiemelte, hogy élelmiszert, édességet és alkoholmentes italokat adományoztak rászorulók számára, támogatták a Táncsics gimnáziumban a diákok nyelvi diploma-szerzését, mindemellett a Táncsiccsal, a Székács és az Eötvös József iskolával együttműködési megállapodást kötöttek.

Dr. Abonyi Lajos, dr. Formann István és Quintz Zsolt, a német nemzetiség képviselő esküt tesznek (Fotó: Rajki Judit)
Dr. Abonyi Lajos, dr. Formann István és Quintz Zsolt, a német nemzetiség képviselő esküt tesznek (Fotó: Rajki Judit)

Kiemelte, a 16 éves múltra visszatekintő NNÖ folyamatosan ápolja a nemzetközi kapcsolatokat, melyek pozitívan befolyásolják az orosházi diákság nyelvtanulási lehetőségeit. A nemzetiségi önkormányzat rendezvényei közül a sváb batyus bálat, a Német Kultúra Hetét is kiemelte, illetve a Vinculum Szabadegyetem rendezvényeit is megemlítette.

– Javítani kell a regisztráción, jóval kevesebben szavaztak a nemzetiségi választásokon, mint ahányan a 2010-es népszámláláson német nemzetiségűnek vallotta magát. Ezen felül a városi és a város kulturális életének javításán is dolgoznunk kell. A továbbiakban is bízunk a harmonikus együttműködésben az érintettekkel – hangsúlyozta Abonyi.

A nemzeti önkormányzatok képviselői egyébként október 17-én vehették át megbízóleveleiket, az alakuló ülések után pedig megkezdik a munkát is. Nem sokkal az új testület felállása után az NNÖ például azonnal ülésezett, már most a jövő januári batyus bálra készülnek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.