- hirdetés -

Templomi áhítattal kezdődött, majd ünnepélyes esküvel folytatódott az újonnan felálló képviselő-testület beiktatása. Az új polgármester pedig elmondta programbeszédét is.

Miután az október 12-i választások eredménye ellen senki nem élt panasszal és kifogással, így jogerőre emelkedett a végeredmény. Ezt követően megalakulhat a város új képviselő-testülete.

Kedden reggel az evangélikus templomba hívták áhítatra a képviselőket, ahová a Fidesz és a Jobbik tagjai mentek el.
– Sokan gratulálnak most a képviselőknek, akik tudják és érzik, hogy a városvezetés felelőssége sok gondolkodást ad majd nekik. A jó döntésekhez nagy segítséget ad majd a lelki béke. Orosháziként az a vágyam, hogy békességszerető emberek vegyenek körül – fogalmazott Ihász Beatrix evangélikus lelkész. – Tudom, hogy nem jött még el a Kánaán, de együtt alkotni csak a békességre törekvőkkel lehet. Az első lépés mindig a belső béke kialakítása. De honnan, hogyan? A békesség kegyelmi állapot, a bennünk élő Istennel kialakított harmónia. Minden időben, mindenkor és mindenhol lehet keresni és találni. Nem lehet megvenni, kiérdemelni és birtokolni. De lehet kérni Istentől a békességet, hogy lecsillapíthassa háborgó lelkünket – tette hozzá az evangélikus lelkész.

Az áhítat után Kőszegi-Németh József énekelt orgonaszóval kísérve a karzatról.

A zombai harang mellett imádkoztak a jobboldali képviselők (Fotó: Rajki Judit)
A zombai harang mellett imádkoztak a jobboldali képviselők (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit

Ezt követően a polgári elöljárók kötelességeiről beszélt dr. Laurinyecz Mihály katolikus plébános a képviselőknek
– Aki valamilyen hatalmat gyakorol, szolgálatként kell gyakorolnia. Senki nem parancsolhat es nem vezethet be olyan dolgot, ami személyek ellen szól. A politikai hatalom köteles tiszteletben tartani az emberi személy dolgait. Kívánom hogy az elkövetkezendő ót esztendőben mindannyiunk békéjére és előnyére kibontakozzék.

Szalkay Róbert református lelkész is a szószékre állt, áldást kívánt az elkövetkezendő évek munkájára.
– Tudom, hogy nem könnyű képviselőnek lenni, hiszen egymástól eltérő vélemények ütköznek. Istentől kapott bölcsességgel viszont a különböző érdekek is egy körbe kerülhetnek. Különböző pártok székeiből kerültök egy hajóba, a kötelességetek, hogy együtt, közösen dolgozzatok Orosháza jövőjéért.

Ezt követően a képviselők körbeállták a településalapító ősök által Zombáról hozott harangot, és közösen imádkoztak, majd az egyházi képviselők megáldották őket.

A templomi események után a művelődési ház színháztermében folytatódott az eseménysorozat, az ünnepi alakuló üléssel.

10:05

A Vörösmarty általános iskola kórusának előadásában, a Himnusszal kezdődött el a polgármester és a képviselők beiktatása kedd délelőtt a művelődési központban.

10:09

Orosháza új képviselő-testületének alakuló ülésének lehetnek tanúi a művelődési központban összegyűltek, az ülést Dávid Zoltán vezeti, aki felkérte dr. Bándy Rezsőt, a helyi választási bizottság elnökét, hogy ismertesse az október 12-i helyhatósági és nemzetiségi választások eredményét.

10:10 – 10:16

A német, roma és román nemzetiségi önkormányzatok a következő napokban tartják alakuló ülésüket. A bizottsági elnök bemutatja Orosháza új polgármesterét, az egyéni önkormányzati képviselőket, valamint a kompenzációs listáról mandátumot szerzett önkormányzati képviselőket. Ismerteti továbbá a német, a roma és a román nemzetiség önkormányzat megválasztott tagjait.
– A választási bizottság és a magam nevében gratulálok polgármester úrnak, és a megválasztott önkormányzati képviselőknek. A választások törvényesen zajlottak, eredményesek voltak. Kérem, hogy a választás során elforduló ellentéteket mostantól tegyék félre és kizárólag Orosházáért dolgozzanak. A helyi választási bizottság és a magam nevében is ígérem, hogy mindenben segítjük, segítem a testület munkáját.

10:17 – 10:28

Bándy Rezső kiszólítja az önkormányzati képviselőket. A listás képviselők, Fetser János és Füvesi Sándor (MSZP), illetve dr. Szabó Ervin és Lénárt Zoltán (Jobbik) most veszik át megbízóleveleiket, hiszen a törvényi előírások szerint vasárnap este lett jogerős a kompenzációs listáról bejutottak megválasztása.

Dávid Zoltán letette a polgármesteri esküt (Fotó: Rajki Judit)
Dávid Zoltán letette a polgármesteri esküt (Fotó: Rajki Judit)

Dávid Zoltán polgármester teszi le ünnepi esküjét, melyben fogadja, hogy Magyarországhoz és annak alaptörvényéhez hű lesz, jogszabályait megtartja, polgármesteri tisztségéből eredő feladatait Orosháza város fejlődés előmozdítása érdekében lelkiismeretesen teljesíti, tisztségét a magyar nemzet javára gyakorolja. Ezt követően az önkormányzati képviselők mondják el az eskü szövegét.

10:29 – 10:36

Miután a képviselők átvették a hivatalos okmányokat, ünnepi műsor következik. Elsőként Bónus István Orosháza című versét Kis Ákos, a Székács iskola diákja adja elő.

A vers után a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti iskola tanára, Csernainé Erős Ella és két tanítványa, Benkő Katalin és Kecskeméti Laura ad elő hegedűn egy Mozart darabot.

10:37 – 10:56

Az ünnepi műsor után következik a polgármester programbeszéde.

Dávid Zoltán beszédében egy órával korábbra mutat vissza, amikor a képviselők még az evangélikus templomban, a zombai harangot körülállva imádkoztak, ahogyan fogalmazott: erőt gyűjtve hitünkből és az ősök hagyatékából. A zombai gyökerektől indul, melyben kiemeli, az örökségből merítve törekszik arra, hogy megteremtse a képviselő-testület egységét.
– 270 éve élnek orosháziak ezen a földön. Ennyi idő alatt sok vezetője volt településünknek. Az ő kitartásuk, küzdeni tudásuk adhat számomra is erőt ahhoz, hogy polgármesteri feladatomat a teljesítményükhöz méltó módon teljesítsem. Erre a feladatra egy bő héttel ezelőtt a helyhatósági választások eredménye hatalmazott fel.

Dávid Zoltán a köszönet szavaival folytatja. Köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a választások sikeres levezényléséhez, tisztaságához, és mindazoknak, akik részt vettek a választásokon, függetlenül attól, hogyan döntöttek a szavazófülkében.

– Olyan helyi politikát szeretnék megvalósítani, amelyben Orosháza valamennyi polgárának érdeke érvényesül. De ez csak összefogással sikerülhet. Számítok tehát valamennyi képviselőtársamra ebben a munkában. A közös munkánk során mindenkit egyenlő partneremnek tekintek, függetlenül attól, hogy melyik párt szavazóinak támogatásával jutottak be. Az ajtóm mindenki számára nyitva áll.

Ugyanakkor kérem, hogy a vállalt feladatukhoz és a letett esküjükhöz méltó felelősséggel végezzék munkájukat. A polgármesteri hivatal minden dolgozójára számítok. Tőlük bizalmat és szakmai támogatást kérek – emelte ki Dávid Zoltán.

– A város vezetésének feladata igen komoly kihívások elé állít bennünket. Meg kell felelnünk a választópolgárok elvárásainak, gondos és pontos gazdálkodással, az erőforrások ésszerű felhasználásával tudunk előrelépni, jelentős eredményeket elérni. Programomat a korábbi értékek megtartása mellett, az előző ciklusban elért eredményekre építve kívánom megvalósítani – emelte ki az Orosházát 2019-ig vezető polgármester, majd röviden vázolta a 2010-2014-es ciklus eredményeit.

A következő évek feladataira áttérve Dávid Zoltán számos területet érintett. Így például az oktatást: az önkormányzat feladata is az állami iskoláknál, hogy gondos gazda legyen és biztosítsa az iskolák zavartalan működését. Fontos feladat továbbá a felsőoktatás megőrzése városunkban, mert ragaszkodni kell a szellemi központok meglétéhez – mondta.

– Egész életemben fontosnak tartottam a másokkal való törődést. Szociális intézményvezetőként gazdag tapasztalatokra tettem szert ezen a területen. Ezért is tartom fontosnak egy minden korosztály számára biztonságos, ugyanakkor ésszerűen működő, és közös felelősségvállalásra épülő szociális háló megteremtését – emelte ki a szociális szektorban mintegy harminc éve tevékenykedő Dávid Zoltán. A polgármester hangsúlyozta, az idősek támogatása, a fogyatékkal élők élethelyzetének javítása, továbbá a szociális szolgáltatások kínálatának bővítése, színvonalának növelése kiemelt feladat kell, hogy legyen. A krízishelyzetbe került családok, egyének az elmúlt ciklus alatt, és a jövőben is számíthatnak az önkormányzati szociális háló biztosította segítő tevékenységekre, lehetőségekre – szögezte le Dávid Zoltán.

Fontos feladatként jelölte meg az egészségügyi ellátások fejlesztését, a lakosság életkörülményeinek javításához kapcsolódó kezdeményezések támogatását, ahogyan a helyi gazdaságélénkítő és munkahelyteremtést elősegítő fejlesztések segítését is. Kiemelte, hogy a fejlesztések megvalósításához szükség van a helyi munkahelyek és vállalkozások bevonására, és a pályázati forrásokhoz való hozzáférés elősegítésére. A célkitűzések sorában szerepel a fiatal generáció Orosházához kötődése, a város értékes hagyományainak megőrzése, a helyi értékek tudatosítása, az identitástudat erősítése. Kitért a sportra is, kiemelve bőven van sportsiker, melyekre büszkék lehetünk. – Orosháza sportéletének működése azonban csak átgondolt, egymásra építkező formában, a lakosság és a szponzorok közreműködésével valósítható meg.

– Szigorú gazdálkodással, a város erőforrásainak maximális kihasználásával tudjuk csak elérni, hogy gyarapodjon városunk. Az itt működő cégek sikere a mi fejlődésünk záloga, hiszen az általuk befizetett adóforintok teszik lehetővé a városfejlesztési elképzeléseink megvalósítását. Feladatunk és felelősségünk, hogy olyan hosszú távú terveket alkossunk és kezdjünk megvalósítani, mely élhetővé, kedveltté teszi városunkat, biztosítva déd- és ükunokáink számára is a magas színvonalú életkörülményeket, a megélhetést, a kultúránk és hagyományaink megőrzését

– hangsúlyozta.

– Minden erőmmel azon leszek, hogy minél több olyan feladatra jusson forrás, mely a lakhatást, a megélhetést, a vállalkozói klíma jobbá tételét segíti. A térségi szerepünket ki kell használnunk, járási központként annak gazdasági lehetőségeivel élnünk kell! – fogalmazott a polgármester, aki többször is hangsúlyozta, mindezen célok érdekében összefogásra, partnerségre van szükség, számít mindazokra, akik segítségüket ajánlják Orosháza előmenetele érdekében.

– A szülői házból magammal hozott legfontosabb útravalóim: a becsületesség és az emberi méltóság tiszteletben tartása. Ez vezérelt az elmúlt 30 évben, amíg a szociális területen segítettem nehezebb sorsú embertársaimon. És ez vezérel most is, hogy egy egész városért váltam polgármesterként felelőssé. Kívánom, hogy közös munkálkodásunk hozzon gyümölcsöt családjaink örömére, polgártársaink megelégedésére, Orosháza jövőjéért – zárta ünnepi beiktató beszédét Dávid Zoltán, akit október 12-én a szavazati jogukkal élők többsége Orosháza polgármesterének választott az október 12-ei helyhatósági választásokon.

Orosháza új képviselő-testülete, 2019-ig képviselik a várost (Fotó: Rajki Judit)
Orosháza új képviselő-testülete, 2019-ig képviselik a várost (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit

10:57

Dávid Zoltán 14 önkormányzati képviselővel vezeti a várost a következő öt évben. A programbeszédről az önkormányzati képviselők kézfeltartással szavaztak: a képviselők közül 12-en elfogadták (valamennyi fideszes képviselő, a két jobbikos és az MSZP által támogatott egyéni képviselő), ketten pedig (a két MSZP-s listás képviselő) tartózkodott, vagyis a testület a programbeszédet elfogadta.

Zárásként a Szózatot énekeli el a kórus. A művelődési központban ezzel véget ért a testületi munka, a képviselőknek csupán egy közös fotó kedvéért kell majd újra a színpadra vonulniuk néhány percig. Első soros ülését a testület ma délután 13 órától tartja, melyet szintén közvetítünk az OrosCafén. és az Orosházi Városi Televízióban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.