- hirdetés -

Számok, százalékok, kitekintés a térségre és a megyére – Orosháza polgármesterjelöltjei közül a legtöbb voksot Dávid Zoltán kapta, ő lehet a város új vezetője. 

Óriási fölénnyel győzött a Fidesz-KDNP a vasárnapi önkormányzati választáson, ez a győzelem pedig az egész országé – mondta Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásában az Országgyűlés plenáris ülésén a helyhatósági szavazás másnapján. A kormányfő kijelentette, hogy a Fidesz-KDNP és a kabinet ezután is a háromharmadot szolgálja, és meghallja azok hangját is, akik a vasárnapi önkormányzati választáson nem a kormánypártokra szavaztak.

Az orosházi helyhatósági választásokról folyamatosan tudósítottunk vasárnap. A fotókat, diagramokat, videós tartalmakat tartalmazó beszámolónkat itt olvashatod el, ha még nem tetted, vagy újra átnéznéd. A mostani poszt vállalkozása egy rövid kitekintés után az orosházi eredmények összegzése.

Orosházán 37 szavazókörben voksolhattak a választók Fotó: Kecskeméti Krisztina
Orosházán 37 szavazókörben voksolhattak a választók (klikk a vasárnapi választás képeiért)

A vasárnapi volt a harmadik választás ebben az évben, bő 3 év múlva kérdezik majd meg újra a választókat, hogyan is gondolják. A 2010-2014-es ciklus fideszes többségben telt, és érdemi változást az október 12-e nem hozott. Például 2010 óta a 23 megyei jogú város közül 22-t vezetett kormánypárti polgármester, most 20-at: Szeged MSZP-s kézben maradt, Salgótarján (50 szavazattal) MSZP-s kézbe került, Békéscsabán pedig jobbikos támogatással független jelölt nyert.

A megyei közgyűlésben két orosházi, egy régi, egy új

A megyei közgyűlések terén elmondható: a Fidesz mindenhol megőrizte abszolút többségét. A közgyűlések intézményhálózattal, hatáskörrel már nem igazán rendelkeznek, így a kormánypárti többségű megyei grémiumok leginkább majd arról határozhatnak, hogyan is használják fel a már kiszabott területfejlesztési forrásokat. A Jobbik szinte valamennyi megyében több mandátumot szerzett a közgyűlésben, mint az MSZP, két megyében egyenlő a szerzett mandátumok száma, Csongrádon egyel több helyet vitt az MSZP, mint a Jobbik. A Békés megyei közgyűlésbe két orosházi jutott be: Zalai Mihály (Fidesz), akinek új lesz a helyzet és Varga Zoltán (MSZP), akinek egyáltalán nem. A Fidesz a Békés megyei közgyűlésben 11 mandátumot szerzett, a Jobbik 4-et, az MSZP 2-t, a DK 1-et, alább a lista. Mivel a győztes párt listavezetője Zalai Mihály, így vélhetően őt is választják majd meg közgyűlési elnöknek.

141013_megyegyules

Kevesen, nagyon kevesen szavaztak

A részvételi arány alacsony volt, alacsonyabb, mint a 2010-es vagy a 2006-os önkormányzati választáson. Orosházán 24 ezer 684 választó közül 8 ezer 462-en ikszeltek vasárnap (34.28 %). Ez elmarad a megyei átlagtól: Békés megyében a 301 ezer 87 szavazati joggal rendelkező kevesebb mint fele (45.17 %) vett részt a választáson.

Dávid Zoltán, a Fidesz polgármesterjelöltje kapta a legtöbb érvényes szavazatot, kicsivel több, mint a felét, az összesen 8334 érvényes szavazatnak. Vagyis a fideszes jelölt 4194 szavazattal, (50,32%) elfoglalhatja Orosháza polgármesteri székét a fellebbezési határidő lejárta, és a jövő hét elejére várható ünnepi alakulóülés után.

141012_valasztas_polgarmester

Körzetenként az eredmények:

Az 1-es körzetben Tóth Zoltánné (Fidesz) marad az egyéni képviselő, 886 érvényesen leadott szavazat közül 452 darabot kapott (51.02%)
Sára Csaba Károly lett a 2-es körzetben a képviselő, a fideszes politikus eddig a megyegyűlésben dolgozott, mostantól a helyiben fog, mert ő kapta a szavazatok többségét, 326-ot az érvényes 829-ből (39.32 %)
Németh Béla 366 szavazattal (48.93%) régi motorosként foglalhat újra helyet a városi testületben, a jelölőszervezet szintén a Fidesz, a körzet a 3-as.
751-ből 372 (49.53 %) szavazat jogosítja fel Lövei Ferencet (Fidesz), hogy továbbra is képviselje a 4-es körzetet.
Az 5-ös körzetben 103 szavazattal kapott többet az eddigi képviselő, a fideszes Horváth József (42.6 %), mint MSZP-s ellenfele (31.79 %).

Burka László, 16 év után újabb 5  évre kapott bizalmat
Burka László, 16 év után újabb 5 évre kapott bizalmat

A politika színpadán újoncnak számít a közgazdasági szakember, Bojtor István, aki a Fidesz jelöltjeként indult a 6-os körzet képviselői posztjáért. A 897 szavazat közül 492-t rá adtak le (54.85 %)
Meggyőző többséggel szavaztak a 7-es körzetben lakók bizalmat Kovács Péter Dávidnak (Fidesz), 474 voks 52.55 %-ot jelent. Kovács az öt fideszes újonc egyike az új testületben, a megyegyűlésbe távozó Zalai Mihálytól veszi át a képviselői teendőket.
Az egyetlen ellenzéki: Burka Lászlót 1998-ban választották meg először a 8-as körzet lakói képviselőnek, az Üvegváros közössége azóta is, most is bizalmat adott Burkának, aki 381 vokssal (51.0 %) a körzet egyéni képviselője marad a következő öt évben. Ő az egyetlen nem fideszes egyéni önkormányzati képviselő az új testületben, ez így volt az előzőben is.

Végignézve a százalékokat elmondhatjuk, hogy legmagasabb arányban Fejes Róbertné (Fidesz) kapott bizalmat. 438 szavazattal (55.94 %) választották meg a születésnapját egyébként ma ünneplő, a politikában újoncnak számító, a kistérségi ügyekben azonban jártas Fejesnét a 9-es körzet képviseletére. Egyetlen szavazat volt a különbség a képviselői posztért induló MSZP-s és jobbikos jelölt között, de a felhatalmazást 280 másik szavazat döntötte el a 10-esben.
A 10-es körzetet Antal László (Fidesz) képviselheti 2019-ig, mert 390 érvényes szavazatot kapott (49.81 %). A nyugdíjas köztisztviselő hat másik jelölttel szerepelt a szavazólapon, ebben a körzetben indultak a legtöbben a képviselői mandátumért.

Megyei szinten a számok azt tükrözik, hogy a Jobbik a második erő, orosházi szinten azonban nem: szinte valamennyi körzetben a második legtöbb szavazatot az MSZP jelöltjei kapták, nem sokkal mögöttük sorakoznak a jobbikosok (a 8-as körzetben ugye MSZP-s támogatottságú jelölt nyert, a 3-as körzetben a jobbikos jelölt többen voksoltak, mint az MSZP-sre). További adatok, százalékok az egyéni körzetekről ide kattintva.

Az október végén felálló városi képviselő-testületben egyébként heten újoncok lesznek, öt fideszes és két jobbikos. A Jobbik színeiben dr. Szabó Ervin és Lénárt Zoltán jutott be a testületbe kompenzációs listán, míg az MSZP részéről Füvesi Sándor és Fetser János.

Három új, hat régi a térségben

A kistérségben így alakult a helyhatósági választás.

Békéssámsonon új és fideszes a polgármester,  Zámbori Tamás személyében (49.28%)

Csanádapácát a Fidesz által támogatott Oláh Kálmán vezetheti tovább, de nem is indult más a posztért.

Csorváson 750 vokssal (42.23 %) a függetlenként indult Baráth Lajos veszi át a széket a 39 év után a településvezetéstől leköszönő Szilágyi Menyhérttől.

Gádorost új ember vezetheti, Maronka Lajos független és a szavazatok 63.11%-át kapta meg, szemben a települést 12 éve vezető fideszes dr. Prozlik Lászlóval (36.89%).

Gerendáson két független jelölt indult a települést az előző ciklusban vezető, fideszes Lengyel Zsolttal szemben, de nem győzték le, Lengyel maradt a polgármester (65.43 %)

Kardoskúton nem akadt kihívója a jelenlegi polgármesternek, így maradhat a településvezetői székben a független Lengyel György. Lengyel két éve kapta meg a kardoskútiak bizalmát, azt követően, hogy Ramasz Imre, az előző polgármester elhunyt.

Nagyszénáson újra Nyemcsok János (PEN) lesz a polgármester, (66,28%). Itt egyébként a nyolc képviselői helyre 27-en indultak, a nyolcból hat képviselő jelölőszervezete a Polgári Egyesület Nagyszénásért (PEN).

Pusztaföldváron dr. Baranyi István, a Fidesz jelöltje maradt a település polgármestere (50,89%)

Tótkomlóson dr. Garay Rita (Fidesz) maradt a városvezető, 1448 szavazattal.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.