- hirdetés -

Új polgármestert és képviselőket választott Orosháza október 12-én. Folyamatosan írtuk az eseményeket, megszólaltattuk a polgármesterjelölteket. Sok videóval és fotóval jövünk!

Az országgyűlési és az EU-s választás után itt az idei harmadik, egész országot megmozgató esemény, a 2014-es önkormányzati választás. Orosházán hozzávetőleg 24 ezer 800 embernek adott a jog, hogy beleszóljon abba, kik irányítsák a várost 2019 őszéig.

Az OrosCafé teljes stábja talpon volt egész nap, friss infókkal, videókkal, fotókkal, Twitter üzenetekkel és sok egyéb csemegével szolgáltunk a választás napján. Reggel 6-tól az eredmény kihirdetéséig folyamatosan követtük az eseményeket helyi szinten, de kitekintettünk a környező településekre és néhány országos adattal is szolgáltunk majd.

Érdemes követni Facebook oldalunkat, ha pedig a választásról twitterezel, mindenképp használd az #ocvoks taget.

[visualizer id=”151973″] [visualizer id=”151976″] [visualizer id=”151982″] [visualizer id=”151987″] [visualizer id=”151993″] [visualizer id=”151995″] [visualizer id=”152001″] [visualizer id=”152004″] [visualizer id=”152006″] [visualizer id=”152011″] [visualizer id=”152018″]

23:59

Itt az új testület összetétele, az újoncokkal együtt

A Fidesz abszolút többséget szerzett a testületben is, 9 egyéni képviselője jutott be, míg az MSZP egy egyéni képviselőt ad. Kompenzációs listán két MSZP-s és két Jobbikos került a testületbe.

Íme a 2014-2019-es ciklus testületi összetétele
Íme a 2014-2019-es ciklus testületi összetétele

Várhatóan még ebben a hónapban megalakul Orosháza új képviselő-testülete. A 14 fős döntéshozó grémium tagjainak a fele újonc lesz. Így új arc, új név a helyi politikában a Fidesz részéről Bojtor István, Sára Csaba, Kovács Péter, Fejes Róbertné, Antal László, a Jobbik részéről pedig dr. Szabó Ervin és Lénárt István.

00:32

Úgy tűnik, a DK-nak jut egy

A Demokratikus Koalíció részéről Papp Róbert értékelte a megyei közgyűlés összetételének alakulását. Az orosházi Papp ötödikként szerepelt a párt megyei listáján, és noha ezzel nem jutott be a közgyűlésbe, de több mint 80%-os feldolgozottságnál azt elmondhatta, örül, hogy a DK helyet kap a megyei grémiumban. – Fiatal pártról beszélünk, jó az eredmény, az elmúlt 3 év munkájával értük el, hogy úgy tűnik, a DK ott lehet egy képviselővel a közgyűlésben.

23:55

Zalai: nem költözök

82,20 %-os feldolgozottság mellett a Békés megyei közgyűlésben a Fidesz-KDNP 11 mandátumot szerzett, a Jobbik 4-et, az MSZP 2-t, míg a DK 1-et. – Nagyon köszönöm a Békés megyeieknek ezt a fantasztikus bizalmat. Talán nehezebb körülmények között, mint 4 éve, de a mostani adatok alapján úgy tűnik, hogy ugyanúgy 11 mandátumot szereztünk. Ez annak köszönhető, hogy az előző ciklusban, 2010-2014 között a megyeiek megelégedésére dolgozott a közgyűlés. Köszönhető annak is, hogy a képviselőjelöltek megbecsült emberek a településeken és köszönhető a Fidesz munkájának, hiszen a megyei listára leadott szavazatok száma egyben a párt munkáját is megjeleníti – emelte ki Zalai Mihály, a Fidesz megyei listájának vezetője. – Boldog vagyok, örömmel figyeltem az eseményeket, külön köszönöm az orosháziaknak, mert ott különösen sokan támogatták a listánkat – tette hozzá Zalai, aki kiemelte,  nem költözik el Orosházáról, továbbra is a városban él, a városért dolgozik.

23:51

Az MSZP-s Varga Zoltán is bejutott a megyei közgyűlésbe

A megyei közgyűlés tagja lett az orosházi MSZP-s Varga Zoltán is, aki a párt megyei elnökeként vezette a listát. Telefonon értük el.
– Előzetesen 2-3 mandátumra számítottam, ebből a rosszabbik jött be, 2 mandátumunk lesz. Az eredmények hasonlóak a 2010-eshez, ha összeadjuk a demokratikus oldal mandátumait, akkor világos, hogy a JOBBIK térnyerése összességében nem akkora, mint amekkorát ők gondoltak, hiába van 4 mandátumuk. Csalódás a nagyon alacsony részvételi arány a megyei városokban, így Orosházán és Gyulán is. Ez el kell gondolkodtassa az ellenzéki és a kormányzó politikai erőket is. Nem tudtuk üzeneteinkkel megszólítani az embereket, ki kell találni, hogyan kell érdekeltté tenni őket a szavazásra, mert kétharmad nem szavazott az egyharmaddal szemben. A kistelepüléseken más a helyzet, a független polgármesterek azért okoztak meglepetéseket. Mezőhegyes, Medgyesegyháza, Gádoros és Nagyszénás példája mutatja, hogy sokat számít a személyes szimpátia. Vége van a választásoknak, mindenki vegyen egy nagy levegőt és gondolkodjon a jövőről – mondta Varga Zoltán.

23:45

Nemzetiségek – az orosházi képviselők

Orosházán három nemzetiség választhatott: a német, roma és román. A legutóbbi népszámlálási adatok alapján 160-an németnek, 335-en romának, 78-an románnak vallották magukat városunkban. A nemzetiségi szavazókör a Vörösmarty volt Orosházán, itt adhatták le a névjegyzékben szereplők a voksukat.

A feldolgozottság 100%, dr. Abonyi Lajos (18 szavazat), dr. Formann István (24 szavazat) és Quintz Zsolt (16 szavazat) képviselik a német nemzetiséget a következő években, mindhármukat a Békés Megyei Német Önkormányzatok Szövetsége jelölte.

A roma nemzetiségi választás eredményei: Kolompár Mihály (94 szavazat), Simondán Gusztáv (103 szavazat), és Simondán Roland Milán (96 szavazat) lettek képviselők, jelölő szervezetük a Lungo Drom.

A román nemzetiséget ők képviselik: Farkas Andrea (14 szavazat), Ianos Marius (12 szavazat) és Nagyné Szalai Katalin (12 szavazat) az Összefogás a Magyarországi Románokért jelölésében.

23:30

Az új polgármester, Dávid Zoltán értékel

22:50

Jámbor Nándor (JOBBIK) értékel

Steinerbrunnerné Hering Katalin (DK) értékel

Értékel Csányi Antal független jelölt

Füvesi Sándor (MSZP) értékel

22:24

Kistérségi kitekintő

Békéssámsonon Zámbori Tamás (Fidesz-KDNP) lett a polgármester 49.28%-al, Bagóczki Zsolt (független) a második 40.73%-al és dr. Rácz Erzsébet (Jobbik) 9.99%-al a harmadik. A települést Barna Jánosné vezette az elmúlt ciklusban. Kardoskúton nem volt kihívója Lengyel Györgynek (független), vezetheti tovább a kistelepülést. Csanádapácán a mostani polgármester, Oláh Kálmán (Fidesz-KDNP) lesz a település vezetője szintén kihívó nélkül, 786 szavazatot kapott. Nagyszénáson marad Nyemcsok János (PEN) a polgármesteri székben, a választást magabiztosan, 45.66%-al nyerte a Fidesz-KDNP jelöltjével, Brlázs Róberttel szemben. A csorvásiak Baráth Lajost (független) választották meg polgármesternek, 175 szavazattal kapott többet, mint a Fidesz-KDNP-CS.M.E. jelöltje, dr. Pappné Darida Andrea. Gádoroson Maronka Lajos (független), 63.11%-al nyerte meg a polgármesterségért folyó harcot, és ezzel kivette az irányítást a korábbi polgármester, Prozlik László kezéből. Pusztaföldvárat továbbra is dr. Baranyi István Attila (Fidesz-KDNP) vezetheti, 50.89 %-al nyert. Gerendáson is megszületett a végeredmény: Lengyel Zsolt Andrást (Fidesz-KDNP) választották meg polgármesternek, a szavazatok 65.43%-át szerezte meg. Tótkomlóson a feldolgozottság megakadt 22,22-nál, de úgy tűnik, a befutó az eddigi polgármester, dr. Garay Rita (Fidesz-KDNP) lesz 63.96%-al.

22:18

Dávid Zoltán (FIDESZ-KDNP) 4 194 szavazattal lett Orosháza polgármestere, Füvesi Sándor (MSZP) 2 158 voksot kapott.

22:16

55,49%-os feldolgozottságnál 11 a fideszes mandátumok száma a megyegyűlésben. Négy hely a Jobbiké, kettő az MSZP-é és egy a DK-é.

22:10

Zalai bent van a megyegyűlésben

A Fidesz Békés megyei központjában, telefonon értük el Zalai Mihályt. Orosháza polgármesteri jogkörrel felruházott alpolgármestere október 11-én, pénteken elköszönt, nagy eséllyel a megyei közgyűlésben dolgozik majd a jövőben, de ezt biztosra csak 100%-os feldolgozottság után mondhatjuk. Orosházát február elseje óta vezette Zalai Mihály – mostanáig.
– Orosháza tekintetében nagyon örülök Dávid Zoltán sikerének, szívből gratulálok. A 10 egyéni jelölt közül 9 fideszes, ez úgy vélem, hogy egyrészt a képviselőjelöltek személyének köszönhető, másrészt pedig annak, hogy a választók továbbra is bíznak a fideszes városvezetésben. A megye tekintetében az látható, hogy a települések ⅔-a narancs színű. Annak persze nem örülünk, hogy Békéscsabán nem a mi jelöltünk nyert – mondta el Zalai.

A kormánypárti politikus a megyegyűlés összetételére vonatkozóan még nem kívánt nyilatkozni, hiszen viszonylag alacsony még a feldolgozottság. Úgy tűnik azonban, fideszes lesz a közgyűlésben is a többség, és Zalai biztosan bent van.

21:45

Dávid Zoltán a polgármester

A végeredmény még nem hivatalos, van ugyanis fellebbezési határidő. De a szavazatok összeszámlálása után elmondható, a FIDESZ-KDNP jelöltje, Dávid Zoltán Orosháza új polgármestere.

Dávid Zoltán délután szavazott a Mezgében. Akkor még nem tudta az eredményt (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit
Dávid Zoltán délután szavazott a Mezgében. Akkor még nem tudta az eredményt (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit

21:40

Annyian kattintottatok az oldalra, hogy több mint egy órára leállt az OrosCafé. De újra itt vagyunk, és már minden körzet 100 %-os feldolgozottságú.

19:55

Három rendkívüli esemény

19:51

Elkezdték a szavazatok feldolgozását. Ugyan még alacsony, de írjuk. A polgármester választás terén 6,19%-os jelenleg a feldolgozottság.

19:41

Urnabontás egy Teréz utcai szavazókörben

A Teréz utcai idősek klubjában, a 23-as szavazókörben forgattunk a 19 órai záráskor. A részvételi arány itt is átlagos, a számok nem véglegesek még, a mintegy 1000 szavazónak nagyjából a 31,5%-a járult az urnákhoz.

19:39

Mit csinálnak ennyi ideig a szavazókörökben?

A szavazatszámláló bizottságoknak először több adminisztratív feladatot el kell végezniük, mielőtt az urnákat felbonthatnák: összecsomagolják az elrontott és fel nem használt szavazólapokat, és jegyzőkönyvben rögzítik a szavazáson megjelentek számát. Csak ezek után bonthatják fel az urnákat.

A bizottságoknak ellenőrizniük kell, hogy az urnák sértetlenek-e, ha nem, akkor ezt rögzíteniük kell a rendkívüli események jegyzőkönyvében. (A bizottság dönt arról, hogy – az eset körülményeit is figyelembe véve – az urna sérülését figyelmen kívül hagyva belekeveri annak tartalmát a többi szavazólap közé, vagy a sérült urnát nem bontja fel.)

A 10 351 önkormányzati szavazókörben először a mozgóurnát bontják fel, megkeresik benne az ellenőrző lapot, ha az nincs benne, az urnában lévő összes szavazólap érvénytelen. Ezután felbontják a szavazóhelyiségben használt urnákat, és azok tartalmát összekeverik a mozgóurnák tartalmával. Felbontják a borítékokat, kiveszik a szavazólapokat, és különválogatják a polgármesteri (Budapesten főpolgármesteri), képviselő-testületi és – a megyei jogú városok kivételével – a megyei közgyűlési szavazólapot.

A bizottság választástípusonként és jelöltenként, valamint listánként külön-külön megszámlálja a szavazatokat, kötegeli őket, és a kötegre jelöltenként/listánként külön-külön ráírja az érvényes szavazatok számát.

A bizottság külön csomagolja azokat a szavazólapokat, amelyeken nincs pecsét. A szavazólapok hátoldalára ráírják, hogy a bélyegzőlenyomat hiánya miatt érvénytelenek, majd kötegelik és a rendkívüli események jegyzőkönyvében rögzítik az ilyen szavazólapok számát, de ezt a szavazóköri jegyzőkönyvben nem kell feltüntetni.

Külön csoportba teszik a lebélyegzett, de érvénytelen szavazatokat (amelyeken egyetlen körben sincs, illetve – az egyéni listás választás kivételével – több körben van x vagy + jel, kiesett jelölt neve mellett szerepel a szavazat, vagy a választópolgár ceruzát használt). Érvényesnek fogadják el azt a szavazatot, amelyen egy körben van tollal írt x vagy + jel.

A szavazatszámláló bizottság a szavazatokat minden esetben legalább kétszer számlálja meg. Az ismételt számlálást addig folytatja, amíg annak eredménye valamely megelőző számlálás eredményével azonos nem lesz.

A szavazatszámláló bizottság jegyzőkönyvvezetője a szavazatok első összeszámlálásának eredményéről haladéktalanul adatlapot állít ki, és azonnal továbbítja a helyi választási irodához, az rögzíti őket az informatikai rendszerben. A szavazatok megszámlálása után megállapítják a választás szavazóköri eredményét, a szavazatok összeszámlálásáról és a szavazóköri eredmény megállapításáról jegyzőkönyvet állítanak ki.

Azt követően, hogy a szavazatszámláló bizottság már megállapította a szavazókörben a szavazás eredményét, a szavazatok újraszámlálására csak jogorvoslati eljárás keretében van lehetőség, és arra kizárólag a jogorvoslatot elbíráló szerv jogosult. A szavazatszámláló bizottság a jegyzőkönyveket, választási iratokat, nyomtatványokat és szavazólapokat – az urnával együtt – haladéktalanul a helyi választási irodához szállítja.

A helyi választási bizottság várhatóan hétfőn a szavazóköri jegyzőkönyvek alapján összesíti a polgármester-választás, valamint a képviselő-választás (tízezernél kevesebb lakosú településeken az egyéni listát választás vagy a tízezernél több lakosú településeken az egyéni választókerületi választás) szavazóköri eredményeit, és megállapítja a választás eredményét.

A tízezernél több lakosú településeken a helyi választási bizottság az egyéni választókerületi választás eredményéről kiállított, jogerős jegyzőkönyvek alapján megállapítja a kompenzációs listás választás eredményét.

A megyei önkormányzati és főpolgármester-választás eredményéről kiállított szavazóköri jegyzőkönyv egy példányát a helyi választási iroda legkésőbb hétfőn 10 óráig eljuttatja a területi választási irodához. A területi választási bizottság pedig a szavazóköri jegyzőkönyvek alapján megállapítja a megyei önkormányzati választás eredményét, a Fővárosi Választási Bizottság pedig a főpolgármester-választás eredményét.

19:31

Kistérségi kitekintő részvételi arány ügyben – a teljesség igénye nélkül. Gádoros a megyei átlag felett van, 47,29% ment el voksolni, de Gerendás még ennél is aktívabb volt, a szavazati joggal bírók 59,07%-a szavazott. Csorváson 38,94%-os a részvételi arány, Tótkomlóson 45,41%. Orosházán alacsony az arány: 30,81%

19:22

141012_valasztas_reszveteli_arany

19:12

A szavazatszámláló bizottságoknak először adminisztratív feladatokat kell elvégezniük, mielőtt az urnákat felbonthatnák: összecsomagolják az elrontott és fel nem használt szavazólapokat, és jegyzőkönyvben rögzítik a szavazáson megjelentek számát. Csak ezután bonthatják fel az urnákat.

19.00

Orosházán mintegy 24 800-an élhettek volna szavazati jogukkal, de ennyien biztosan nem tették, alacsonyabb a részvételi arány, mint volt a 4, vagy akár a 8 évvel ezelőtti önkormányzati választásokon. Az urnák most záródnak, szavazni eddig lehetett, az eredményeket közzétesszük, kövessetek minket továbbra is.

18:55

Öt perc és zárnak a szavazókörök országszerte, így természetesen Orosházán is. Stábunk egy szabadon választott szavazókörben megörökíti az ajtók zárását és az urnák bontását, így erről is szolgálunk majd képanyaggal az est folyamán. Amit még ígérünk: folyamatosan frissülő adatok a szavazás eredményeiről, hogy gyorsan és első kézből értesülj arról, kit választottak meg a szavazók polgármesternek, képviselőknek.

18:47

Néhány szál szalma az otthonból

Délután 3 óra után nem sokkal érkezett a mozgóurna az Ezüst Fenyő Idősek Otthonába. A lakók közül 28-an kívántak élni szavazati jogukkal ebben a formában, miután nem tudtak elmenni a szavazóhelyiségbe. Azt kérdeztük, miért fontos, hogy szavazzunk, és honnan tájékozódtak.

18:33 

Háromszázezerből 124 ezren

Megyénkben a 301 087 szavazó közül 124 162-en adták le voksukat 17:30-ig. A nemzetiségi szavazatok aránya 62.24% Békésben, ez a szám országos viszonylatban magasnak számít. Megyei szinten egyébként Dombiratoson voltak a legtöbben szavazni (78.01%), Vésztő pedig megtartotta sereghajtói pozícióját (29.19%). A környéken egyébként vegyes a választói kedv: Csanádapácán 35,06%-os, Csorváson 38,94%-os, Gádoroson 47,29%-os, Kardoskúton 41.91%-os, Kaszaper en 51.89%-os, Nagyszénáson 50.94%-os, Pusztaföldváron 45.73%-os, míg Tótkomlóson 45.41%-os a részvételi arány.

18:27

Százalékok

A 2006. október 1-jei önkormányzati választásokon a szavazati joggal rendelkezők 53,12%-a vett részt. A 2010. október 3-ain a választópolgárok 46,64%-a ikszelt. A mostani választás esetében természetesen végleges számokról még nem beszélhetünk, eddig az országos részvételi arány 39,82%.

Orosházán 37 szavazókörben dőlt el, hogy ki lesz a 10 egyéni képviselő (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
Orosházán 37 szavazókörben dől el, hogy ki lesz a 10 egyéni képviselő (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

Orosháza esetében aki eddig testületi tag volt, a mostaniban viszont biztosan nem lesz benne, hiszen nem indult a települési választáson: Bogdánffy Csaba, Hutás-Csizmadia Ibolya, Kovács Árpád, Rucz József, Zalai Mihály.

18:17

Ma 15 óráig lehetett mozgóurnát kérni, városunkba szinte valamennyi szavazókörben szükség volt erre a szolgáltatásra. Mozgóurnát azt kérhetett, akit egészségi állapota, fogyatékossága, vagy fogva tartása gátol mozgásában. A mozgóurnát csak olyan címre lehet kérni, amely ugyanazon szavazókörben található, ahol a választópolgár lakik, de a választópolgár kérheti, hogy ne a lakcímére, hanem a szavazókör területén lévő egyéb helyre vigyék ki a mozgóurnát. A mozgóurnát a szavazatszámláló bizottság két tagja viszi ki a szavazókör területén belül úgy, hogy az urna a szavazókör este 7 órai zárására megérkezzen. Aki mozgóurnát kért, a szavazókörben nem szavazhat.

18:09

Kevesebben ikszelnek, mint négy éve

Országosan a szavazásra jogosultak 39,82%-a jelent meg az urnáknál 17:30-ig, ez elmarad a 2010-es adatokhoz képest, amikor ez a szám 41,77% volt. A Békés megyei arány 41,24%, ez szintén elmarad a négy évvel ezelőttitől. Orosházán ez a részarány 30.81%, megyei szinten még mindig az egyik legalacsonyabb eredmény. A legkevesebben a 3-as, Eötvös téri (22,7%) szavazókörben voltak, a legtöbben pedig a nap többi részéhez hasonlóan Kiscsákón voltak (38.71 %)

18:07

Kevesebb, mint egy óra

Szavazni hat órától 19-ig
Szavazni hat órától 19-ig

Ha valakinek a neve a szavazást megelőző hetekben megváltozott, mert például férjhez ment, és a személyazonosításra alkalmas okmánya még az előző nevét tartalmazza, attól még szavazhat. A szavazatszámláló bizottságnak ilyen esetekben az okmány egyéb adatainak és az új névre szóló lakcímigazolvány adatainak összevetésével kell megállapítania a választó személyazonosságát. Kétség esetén pedig a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalán lehet az adatokat egyeztetni. Ugyanígy nem lehet kizárni a választójog gyakorlásából azt, akinek a lakcíme közterület-átnevezés miatt megváltozott, és még nem íratta át az új címét. Ebben az esetben a választópolgár a személyi számát tartalmazó hatósági igazolvánnyal igazolhatja magát. Mindez azonban már csak szűk egy óráig lehet fontos infó.

17:50

Harmadjára szavaz(hat)unk ebben az évben. Most közvetlen környezetük sorsáról döntenek a szavazati joggal rendelekzők, míg tavasszal először az ország, utána Európa ügyeiről határoztak.

17:21

Orbán Viktor (Fidesz) Bicskén és Csepel fényképezkedik, és azt hangsúlyozza, az esélyt be kell váltani. Gyurcsány Ferenc (DK) kevésbé aktív, Facebookon legalábbis mindenképp, Vona Gábor (Jobbik) a programközpontú kampánnyal érvel, az MSZP elnöke Tóbiás József, a párt a Facebookon visszaszámol az urnazárásig.

17:12

A legfrissebb részvételi adatokkal 17.30 után jelentkezünk. A 10 351 szavazókör adatainak összegyűjtése egyébként mintegy háromnegyed órát vesz igénybe.

17:10

Mit vár a Fidesz jelöltje

Utolsóként Dávid Zoltán, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje is elment választani.

17:09

Fennakadás nélkül folyik a szavazás a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzatok tagjainak választásán. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke tájékoztatása szerint csak néhány rosszullétről, fülkében hagyott szavazólapról, áramszünetről érkezett bejelentés eddig. Reggel 6 óra óta tart a 10 351 szavazókörben a polgármesterek, helyi képviselő-testületi, valamint megyei közgyűlési képviselők választása, a 241 ezer nemzetiségiként regisztrált választópolgár pedig a 3189 kijelölt szavazókörben adhatja le voksát.

16:42

Felvidéki magyar, akinek fontos a választás

Felvidéki magyarba botlottunk Bónumban. Nagy Árpád 9 éve él Orosházán, ide nősült. Szereti a várost, felelősséget érez a sorsáért, ezért ment el szavazni.

16:32

Rendkívüli, de nem annyira

Két rendkívüli eseményt rögzítettek Orosházán. Szentetornyán az egyik szavazókörben füstölt a neoncső, a bizottság elnöke kezelte a problémát, ide kattintva videós tartalmunkban is találsz erről információt. A másik eset, hogy a Vörösmarty iskolában egy üres szavazólapot találtak az egyik fülkében. Feltételezhetően egy szavazó ejthette el a fülkében a lapot, mert nem volt kitöltve. Az üres lappal szabály szerint jártak el – tudtuk meg dr. Durayné dr. Nikolics Nikolettától, a helyi választási iroda vezetőjétől.

16:27

A jelenlegi képviselő-testületben a 10 egyéni képviselő közül 9 fideszes, 1 pedig MSZP-s, listáról három MSZP-s képviselő jutott be a döntéshozó grémiumba, és egy jobbikos. Az utolsó ülését szeptemberben tartotta a most leköszönő testület, az új pedig várhatóan a hónap végén alakul meg és öt éven határozza majd meg Orosháza életét.

16:16

Ők voltak eddig Orosháza polgármesterei

Dr. Gulyás Mihály volt Orosháza újkori történetének első szabadon megválasztott polgármestere, 1990 és 1994 között vezette városunkat. Őt követte a polgármesteri székben Fetser János, aki 12 évig, 2006-ig irányította Orosházát. 2006-ban Németh Béla következett a vezetői poszton, majd 2010-től dr. Dancsó József, aki 3 és fél év után, idén februárban mondott le polgármesteri tisztségéről. Orosházát jelenleg a polgármesteri jogkörrel felruházott alpolgármester, Zalai Mihály vezeti.

16:05

Békés megyében a Fidesznek 56 polgármesterjelöltje van, a Jobbiknak 13. Az MSZP 6, míg a Demokratikus Koalíció 4 településen indított polgármesterjelöltet. Orosházán öt jelölt között dől el, hogy ki foglalhatja el a városvezetői széket a polgármesteri hivatal első emeleti irodájában a következő öt évre.-

16:01

A szavazatszámláló bizottságoknak a szavazólapokat a választópolgár jelenlétében le kell pecsételniük, a pecsét nélküli szavazólap érvénytelen. Az azonban, ha a bélyegzőlenyomat esetleg nem az erre kijelölt helyre kerül, nem teszi érvénytelenné a szavazólapot.

15:59

Átlagos a megyei szavazási kedv

Megyei kitekintő a 15 órai részvételi eredmények alapján. Nem csak Orosházán alacsony a részvételi arány Békés megyében, Vésztőn is kevesen voltak: az 5 704 szavazásra jogosult közül 1 234-an mentek el voksolni, ez 21.63%-os részvételi arányt jelent. Ezzel ellentétben Körösnagyharsányban a szavazók 63.96%-a ikszelt, ez a legmagasabb százalék Békésben. Az arányokat tekintve egyébként megyénk az országos átlaghoz tartozik. Legnagyobb a választói kedv Nógrádban, 36,52%-al, a legkisebb pedig Hajdú-Biharban 27,25%-al.

15:55

Busszal tilos

A választópolgár más ember segítségét igénybe veheti ugyan a szavazókörbe való eljutáshoz a vasárnapi önkormányzati és nemzetiségi választáson, de a szavazókat nem lehet szervezetten, busszal a szavazóhelyiséghez vinni. A választási eljárásról szóló törvény indokolása szerint „D” vagy „D1” kategóriájú vezetői engedélyhez kötött járművel (amelyben a vezető ülését is beleértve kilencnél több ülőhely van) személyszállítás nem végezhető.

15:49

06-1-795-3310

Melyik szavazókörben kell szavazni? A legtöbben erről érdeklődtek eddig a Választási Információs Szolgálatnál. Este nyolcig hívható a 06-1-795-3310-as telefonszám – az önkormányzati és nemzetiségi választással kapcsolatos kérdésekre kaphatnak választ a polgárok – mondta el a szolgálat munkatársa a távirati irodának nyilatkozva. Az önkormányzati választáson mindenki csak a saját lakóhelye szerinti szavazókörben szavazhat. Ezt – a lakcím alapján – a Nemzeti Választási iroda honlapján, ide kattintva is megkeresheted.

15:41

Mit vár az MSZP-s jelölt

Az MSZP polgármesterjelöltje, Füvesi Sándor is leadta szavazatait, majd röviden összegzett kameránknak.

15:38

Itt vannak a részvételi adatok 15 óráig: a szavazásra jogosult választópolgárok 30,11%-a adta le voksát eddig, 2010-ben ugyanekkor 31,47 % volt. Békés megyében 96 952 szavazó ikszelt, ez 32,2%-os részvételi arányt jelent. Orosháza: megyei szinten még mindig itt a legalacsonyabb a választási kedv, a jogosultak csupán 23,63%-a jelent meg az urnáknál. Nemzetiségi választás: Békés megyében 49,13% a részvételi arány, országos szinten ez a legmagasabb adat.

15:19

Szentetornyán félhomályban is választanak

Itt van a legtöbb egyéni jelölt, szám szerint heten. Az egyik szavazókörben tönkrement a világítás, de ez nem akadály…

14:49

Megyei közgyűlésről is döntünk

Orosháziaknak is van esélye arra, hogy bejussanak a Békés megyei közgyűlésbe – természetesen a választási eredmények alakulásától függően. A Fidesz-KDNP listájának élén Zalai Mihály áll, az MSZP listáját Varga Zoltán vezeti, ötödik a Jobbik megyei listáján Németh Norbert, és szintén ötödik a Demokratikus Koalíció listáján Papp Róbert. A megyei közgyűlés tagja 18 fő.

A jelenlegi, most leköszönő közgyűlésben két orosházi van: Varga Zoltán (ügyrendi, közrendvédelmi és turisztikai bizottság) és Sára Csaba Károly (pénzügyi, területfejlesztési és közbeszerzési bizottság).

14:29

Egy kis kitekintés

Az orosházi kistérséget végignézve elmondhatjuk, hogy Békéssámsonon, Csanádapácán, Gádoroson, Gerendáson, Pusztaföldváron 6, Kardoskúton 4, Nagyszénáson, Csorváson, Tótkomlóson pedig 8 fős képviselő-testületek alakulnak várhatóan még ebben a hónapban. Valamennyi 10 ezer fő alatti település, ami azt jelenti, hogy egyéni listás választási rendszer van érvényben. Vagyis: a szavazólapon a jelöltek nevén kívül azt is feltüntetik, hogy a településen hány képviselő választható – maximum ennyire lehet voksolni (kevesebbre lehet). A képviselői mandátumokat a legtöbb szavazatot elnyert jelöltek kapják meg, szavazategyenlőség esetén sorsolás dönt.

14:22

Orosháza a Békés megyei 4. sz. választókerület székhelye, városunkon kívül további 26 település (Almáskamarástól Végegyházáig) tartozik ebbe az egyéni országgyűlési választókerületbe. A 2011-es KSH adatok szerint a Békés megyei 4. sz. választókerületben 93 ezer 857 ember él; közülük 77 825 felnőtt, 44 861 férfi és 48 996 nő. A lakosok közül 7613 diplomás, 28 424 érettségizett és 72 963 végezte el az általános iskolát.

14:11

Kompenzációs listáról négyen

Az önkormányzati választáson a tízezernél több lakosú településen és fővárosi kerületekben a képviselők vegyes választási rendszerben – egyéni választókerületben és kompenzációs listán – szerezhetnek mandátumot. A szavazók a vegyes választási rendszerben csak az egyéni képviselőjelöltre szavazhatnak: az a jelölt lesz képviselő, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapta. A kompenzációs listára a választó nem voksolhat, mert arról a mandátumokat az egyéni választókerületekben összesített töredékszavazatok (vagyis a mandátumot nem szerző jelöltekre leadott érvényes szavazatok) arányában osztják ki. Orosházán öt jelölő szervezet tudott kompenzációs listát állítani: a DK, MSZP, Munkáspárt, Jobbik és a Fidesz. Négyen jutnak majd be kompenzációs listáról az orosházi képviselő-testületbe a 10 egyéni képviselő és persze a polgármester mellé.

14:08

Megyénkben 4 883-an voksoltak nemzetiségként a 13 órai adatok alapján. Ez az összes jogosult 38,69 %-át jelenti, négy tizeddel többet, mint 2010-ben. 

13:59

Mit vár a független jelölt?

Csányi Antal is leadta szavazatát, majd utána mikrofon és kamera elé kértük.

13:57

Alsónémediben egy idős szavazó lett rosszul, Áporka településen pedig kampányoltak, öt méterre a szavazóhelyiségtől. Ezt ugye nem lehet. Mert bár olyan, hogy általános kampánycsend a mostani választáson már nincs, az új választási törvény azonban azt előírja, hogy a szavazókörnek helyet adó épület bejáratától számított 150 méteren belül, közterületen nem lehet semmilyen kampánytevékenységet folytatni. Orosházán rendkívüli esemény eddig nem történt – tájékoztatta az OrosCafét a helyi választási iroda.

13:52

Legfrissebb részvételi adatok

A választópolgárok 23,53%-a voksolt 13 óráig országszerte, ami körülbelül egy tizeddel marad el a négy évvel ezelőtti, ilyenkori adatoktól. Békés megyében a szavazók 25,54 százaléka járult az urnákhoz, itt sincs nagy különbség a 2010-es részadatokhoz képest. Az orosházi kép nem sokat változott a 11 órás helyzethez képest: a szavazásra jogosultak 19,2 százaléka ikszelt eddig. Még mindig a 37-es, kiscsákói választókörben a legaktívabbak, ahol 31,18 százalékos a részvételi arány, ellentétben a 29-es számú, Kosztolányi utcaival, ahol 11,92 százalék ez az arány.

13:10

Így szavazhatnak a nemzetiségi jelöltekre

Nemcsak magyarul, hanem az adott kisebbség nyelvén is olvasható 11 nemzetiség szavazólapja a vasárnapi nemzetiségi választáson. A roma és az örmény szavazólap azonban csak magyarul készült el, mivel e két nemzetiség esetében a magyar is hivatalos nyelvnek számít.

A települési nemzetiségi választáson több olyan szabály is van, amely jelentősen eltér az önkormányzati választás előírásaitól, és ezek között szerepel, hogy a szavazólapot két nyelven kell elkészíteni. Vasárnap a korábbiaktól eltérően a nemzetiségi választópolgárok egyszerre választják meg a települési, területi (megyei és fővárosi), valamint országos önkormányzataikat.

A nemzetiségi választáson csak azok szavazhatnak, akik szeptember 26-áig felvetették magukat a nemzetiségi névjegyzékbe, ezt 241 ezren tették meg.

A törvény szerint csak azokon a településeken lehetett nemzetiségi választást kiírni, ahol a legfrissebb (2011-es), önkéntes bevalláson alapuló népszámlálás adatai szerint legalább 25-en az adott nemzetiséghez tartozónak vallották magukat. A Nemzeti Választási Bizottság ez alapján 1745 településen tűzte ki az összesen 2715 választást.

A választás megtartásának azonban feltétele, hogy legalább annyi – három vagy négy – jelölt induljon a települési nemzetiségi választáson, ahány tagú lenne a települési nemzetiségi önkormányzat. A választást nem tartják meg akkor sem, ha senki nem jelentkezett a településen a nemzetiség névjegyzékébe.

Ha a választás megtartható, akkor a nemzetiségi névjegyzéken szereplő választópolgárok a nemzetiségek számára a településen kialakított külön szavazókörben adhatják le szavazatukat. Valamennyi nemzetiségi választó ugyanabban a szavazókörben voksolhat, külön-külön választói jegyzék alapján.

A voksoláshoz nemzetiségenként külön szavazólapot kell készíteni, amelyen a jelöltek a helyi választási bizottság által kisorsolt sorrendben szerepelnek.

A szavazólapot két nyelven (magyarul és a nemzetiség nyelvén) kellett elkészíteni, de a jelölt nevét csak a jelölt kérésére, a jelölőszervezet nevét pedig kizárólag a jelölőszervezet kérésére kellett feltüntetni a kisebbség nyelvén is. A kétnyelvűséget olyannyira komolyan vették, hogy nemcsak a „szavazólap” megnevezést, hanem a dátumot és a szavazás helyes módjára történő felhívást (azt, hogy szavazni érvényesen csak a jelölt neve melletti karikába tett két, egymást metsző vonallal lehet) is feltüntették a nemzetiség nyelvén.

12:52

Nincs kampánycsend!

Szabad kampányolni a közterületeken a vasárnapi önkormányzati választáson a szavazás ideje alatt is, kivéve a szavazóhelyiségek körüli, 150 méteres sugarú területeket. A választási törvényben meghatározott területi korlátozás azonban nem vonatkozik a 150 méteren belüli magánterületekre.

A tiltott zónákat a Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján külön-külön is megjelenítették. A Google-térkép alapján létrehozott alkalmazás az NVI hivatalos oldalán itt érhető el. A választópolgárnak a saját lakcímét kell megadnia a szavazóhelyiség térképes megjelenítéséhez, vagy – ha átjelentkezett – az adott településnek vagy fővárosi kerületnek a nevét. A szavazóhelyiség címére kattintva megjelennek a szavazóköri információk, a térkép alatti linkre kattintva pedig látható a szavazóhelyiség épületének bejáratától számított 150 méteres sugarú kampányhatár.

A választópolgároknak vasárnap a tiltott kampányzóna területén – így a szavazóhelyiségekben – is joguk van nyíltan felvállalni a pártszimpátiájukat.

Az NVB az áprilisi országgyűlési választás előtt iránymutatást is elfogadott a közterületi kampánytilalom szabályainak értelmezéséről a választási szervek számára. E szerint megsérti a kampánytilalmat, ha valaki a 150 méteres körzeten kívül úgy kampányol, hogy az a körzeten belül hallható, illetve látható. Az NVB ezzel a „bekiabáló” kampányolásról mondta ki, hogy jogszerűtlen.

Az iránymutatás szerint nem jelenti a relatív kampánytilalom sérelmét, ha a jelöltet, jelölőszervezetet népszerűsítő plakáttal ellátott jármű a szavazás napján keresztülhalad a 150 méteres körzeten, az azonban jogsértő, ha az ilyen „felmatricázott” jármű várakozik a „tiltott” területen, esetleg az áthaladása „folyamatos vagy rendszeres”. A jogértelmezés nem vonatkozik a közösségi közlekedés és a kötöttpályás közlekedés járműveire.

Az NVB szerint a relatív kampánytilalom szabálya megköveteli, hogy a választási szervek tagjai a szavazás napján ne viseljenek ruházatukon jelöltet, jelölőszervezetet népszerűsítő, hozzájuk köthető szimbólumokat, és ne viseljenek jelölőszervezethez köthető ruházatot (egyenruhát) aválasztási szervek hivatalos helyiségeiben, így különösen a szavazóhelyiségben.

Az NVB kitért arra is, hogy a választási szerveknek a választójog gyakorlásával, a választási eljárási cselekményekkel kapcsolatos információközlése nem kampánytevékenység. Nem kampánytevékenység az sem, ha a szavazókörben kiteszik a nemzeti zászlót és a címert.

12:38

Ha kell, mennek a rendőrök is

A rendőrség közterületi szolgálatát a választás napján úgy kell megszervezni, hogy a szavazóhelyiséget érintő segítségkérés esetén az első járőr 15 percen belül megérkezzen a helyszínre.

A választással összefüggő rendőri feladatokról szóló ORFK-utasításban az olvasható: a rendőrkapitányságok vezetőinek gondoskodniuk kell arról, hogy a szavazás napján, valamint az azt megelőző és követő napon biztosított legyen a szavazóhelyiségek környékén a rendszeres rendőri jelenlét. A rendőrkapitányságok vezetői gondoskodnak arról, hogy az illetékességi területükön működő szavazatszámláló bizottság elnöke megkapja a szükséges tájékoztatást arról, hogy a rendőrök gyors igénybevétele milyen módon történhet meg.

A szavazóhelyiségben a rend fenntartása elsődlegesen a szavazatszámláló bizottság feladata, de ha ehhez szükség van rendőri intézkedésre, akkor azt haladéktalanul meg kell tennie a rendőrnek. Az intézkedés során – amelyről a rendőr minden esetben köteles jelentést készíteni – biztosítani kell a választás zavartalanságát.

12:18

A rendszerváltozás óta hetedik alkalommal tartanak Magyarország csaknem 3200 településén önkormányzati választást.

12:06

Békés megye 75 településén 1193 egyéni jelölt méretteti meg magát a mostani önkormányzati választáson, a polgármesterjelöltek száma 215. Orosházán öt név szerepel a polgármesterjelöltek listáján, közülük az irányítja Orosházát a következő öt évben, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapja az este 7 órai urnazárásig. Nagyszénáson és Tótkomlóson hárman-hárman indulnak a településvezetői posztért, Csorváson öten. Kardoskúton egy polgármesterjelölt van, Gádoroson kettő.

11:59

Eddig ennyien

A választópolgárok 16,5 százaléka járt eddig az urnáknál országszerte, ami csak két tized százalékkal több, mint 2010-ben. A megyei átlag 18,98 százalék, ami közel egy tized százalékkal nagyobb részvételi arányt jelent az előző helyhatósági választáshoz képest. Városunkban 3413-an voltak szavazni idáig, a 13,83 százalékos eredménnyel még mindig a megye sereghajtói közé tartozik Orosháza.

141012_onkormanyzati_valasztas_11_oras_reszvetel

Országosan a szavazásra jogosultak 16,5 százaléka (1.347.873 szavazó) járult az urnákhoz 11 óráig a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint.A nemzetiségi szavazók 24,26%-a ment el eddig szavazni az országos adatok szerint, ez 2%-kal több, mint volt négy éve.

11:41

Emlékkártyát kapnak a Nemzeti Választási Irodától az első választók, azok, akik a májusi európai parlamenti választás óta váltak nagykorúvá, azaz választópolgárrá. A bankkártya méretű plasztiklapot a szavazás napján a szavazóhelyiségben kapják meg az első szavazók – 41 ezer darab ilyen kártya készült.

Ilyen kártyát kapnak az első szavazók (klikk a képre) Fotó: Melega Krisztián
Ilyen kártyát kapnak az első szavazók (klikk a képre) Fotó: Melega Krisztián

A sárga kártya egyik oldalán „Emlékül az első választónak” és az „Önkormányzati választás 2014” felirat szerepel Magyarország térképével, a megyehatárokkal, valamint a megyék és a főváros címerével.

10:59

Ne szelfizz a fülkében

Jogsértő a szavazólapok lefényképezése vagy kivitele a szavazókörből. A választópolgárok szelfit sem készíthetnek magukról a szavazófülkében.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) még az áprilisi országgyűlési választás előtt fogadott el a választási szerveknek szóló, nem kötelező érvényű iránymutatást a kérdésben, ezzel lényegében megerősítette a jogelőd Országos Választási Bizottság korábbi, a témában kiadott állásfoglalását.

Az NVB az országgyűlési választás előtt azért is adott ki iránymutatást a kérdésben, hogy a visszaéléseket, így például a láncszavazásokat megakadályozza. A testület jogértelmezési álláspontját akkor azzal indokolta, hogy a szavazólap okirat, amelynek rendeltetése a választópolgárok akaratának megjelenítése és a választás eredményének megállapítása.

Az NVB szerint ebből következik, hogy sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét, valamint a választás titkosságát és a választáson való önkéntes részvételt, ha a választópolgár a szavazólapot sajátjaként kezeli, a szavazóhelyiségből kiviszi vagy a borítékba helyezés előtt felvételt készít róla. Ez azt is jelenti, hogy a választópolgár szelfit sem készíthet magáról a szavazófülkében.

Az NVB szerint a szavazás titkosságához hozzátartozik a szavazólap tartalmának titkossága is. Ennek ellenére az országgyűlési választáson a Nemzeti Választási Iroda (NVI) nyilvántartása szerint a „gyűjtögetők” 4545 egyéni és 2998 listás szavazólapot vittek haza a szavazókörökből.

10:51

Mit vár a Jobbik jelöltje?

Jámbor Nándor is leadta szavazatát a Töhötöm utcai nyugdíjasházban. Őt is megkérdeztük.

10:31

Nemzetiségi választások

Orosházán az 1-es számú szavazókörben, a Vörösmarty iskolában tartják a nemzetiségi választásokat. Forgattunk is a helyszínen, hamarosan megmutatjuk.

A Vörösmarty iskolában választhatnak a nemzetiségiek (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina
A Vörösmarty iskolában választhatnak a nemzetiségiek (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

Békés megyében 12 620-an voksolhatnak valamely nemzetiségre. A 9 órai adatok alapján ezzel a jogukkal 1 423-en éltek, ami 11,28 százalékos részvételi arányt jelent. Ez a szám 2010-ben 10,43 százalék volt.

10:20

Mit vár a DK jelöltje?

Megkezdték a szavazást a polgármesterjelöltek is. Elsőként a DK jelöltje, Steinerbrunnerné Hering Katalin szavazott, majd adott gyors értékelést.

10:07

9 órási részvételi adatok

Az országos részvételi arány eddig 6,97 százalék, Békés megyében 9 óráig a szavazásra jogosultak 8,84 százaléka, azaz 26 622 választópolgár ikszelt. Négy éve mindkét szám alacsonyabb volt a jelenleginél. Érdekesség, hogy a megyében eddig a Füzesgyarmat mellett fekvő Kertészszigeten szavaztak a legtöbben, itt 23,78 százalék a részvételi arány, városunk pedig a sereghajtó.

Orosházán 1 374-en éltek szavazati jogukkal. A választók a 37-es szavazókörnél, kiscsákói orvosi rendelőnél a legaktívabbak, ahol a választásra jogosultak 9,68 százaléka járt az urnáknál. A legkevesebben eddig a 22-es, Fürdő utcai szavazókörben jártak, itt 3,6 százalékos a részvételi arány.

08:54

A pártoknak meg kell semmisíteni az adatainkat

Legkésőbb vasárnap 16 óráig meg kell semmisíteniük az önkormányzati, illetve a nemzetiségi választáson induló jelölteknek, jelölőszervezeteknek a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok (választási irodától kapott) név- és lakcímadatait.

A választási eljárásról szóló törvény szerint a választásra nyilvántartásba vett jelöltek és listát állító jelölőszervezetek kérhették a választási irodáktól a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok név- és lakcímadatait azért, hogy közvetlen politikai kampánytevékenységet folytathassanak.

Ennek feltétele volt, hogy ha a jelölt kérte az adatokat, akkor igazolja, hogy a 101 500 forint adatszolgáltatási díjat befizette a Nemzeti Választási Iroda számlájára. Ha a listát állító jelölőszervezet kérte az adatokat, az adatszolgáltatási díj a listás választókerületben megválasztható képviselőnként 101 500 forint volt. A nemzetiségi választáson induló jelölőszervezetek térítés nélkül juthattak hozzá az adatokhoz.

Az NVI adati szerint országszerte 87 jelölt és jelölőszervezet vásárolta meg az adatokat a közvetlen kampányhoz.

Az így megszerzett választói adatokat a jelöltnek, valamint a listát állító jelölőszervezetnek legkésőbb a szavazás napján 16 óráig meg kell semmisítenie, és az erről készült jegyzőkönyvet három napon belül át kell adnia az adatokat szolgáltató választási irodának.

08:32

Egy szavazat is dönthet, ki lesz a befutó

A vasárnapi egyfordulós önkormányzati választáson nincs érvényességi küszöb, ez azt jelenti, hogy a részvételi aránytól függetlenül a szavazás várhatóan érvényes lesz.

Azokból a jelöltekből lesznek képviselők vagy polgármesterek (Budapesten főpolgármester), akik a legtöbb szavazatot kapják; így tehát ha valakire egy szavazattal több érkezik, mint ellenfeleire, megnyerte a választást.

A tízezernél kevesebb lakosú településeken egyéni listán választják a képviselőket, minden választónak annyi szavazata van, ahány tagú lesz a képviselő-testület. Így itt a képviselő-testület létszámának megfelelő számú „legtöbb” érvényes szavazat alapján alakul ki, hogy ki nyer mandátumot. A megyei közgyűlésekbe listáról, a szavazatarányoknak megfelelően kapnak mandátumot a jelölőszervezetek.

Az érvényességi küszöb hiánya egyben azt is jelenti, hogy elvileg akár egyetlen leadott szavazattal is mandátumot lehet szerezni.

A választás csak akkor lehet eredménytelen, ha azon senki nem szavazott (érvényesen) vagy ha a két legtöbb voksot kapó jelölt között szavazategyenlőség alakult ki a többszöri átszámolás után is.

A tízezernél kevesebb lakosú településeken akkor is eredménytelen a képviselő-testületi választás, ha nem sikerül annyi jelöltet megválasztani, ahány tagú lenne a testület. Ez például akkor fordulhat elő, ha egy jelölt egyáltalán nem kap szavazatot vagy akkor, ha pontosan annyian indulnak képviselőjelöltként, ahány tagú lenne a testület, ám egyiküket – mivel polgármesterként is indult – megválasztják településvezetőnek.

07:49

Az első óra adatai

Reggel 7 óráig országosan a szavazásra jogosultak 1,06 százaléka (86.632 szavazó) járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. A 2010. évi önkormányzati választáson 7:00 óráig a megjelentek aránya 0,99 százalék volt, így most többen voltak.

Orosházán reggel 7 óráig 179-en szavaztak, ez 0,73 százalékos részvételi arány.

Két érdekesség: a 8-as szavazókörben, az evangélikus iskolában és a 35-ösben a Monori iskolában senki nem volt választani. A legaktívabb a 25-ös körzet a Képessy utcán, ott 17-en már bedobták az uránba a szavazólapokat.

Békés megyében 1,38 százalék a részvételi arány, ami 4.152 szavazót jelent.

07:19

Egy érdekesség: 2006-os önkormányzati választáson a részvételi arány városunkban 49,79% volt, 2010-ben 39,50%. Vajon most mennyi lesz?

06:59

Milyen lapokat osztanak a szavazókörben?

Városunkban a települési önkormányzati választáson a választópolgárok három szavazólapot kapnak. Az elsőn a polgármesterjelöltek szerepelnek – érvényesen szavazni csak egy főre lehet, a legtöbb érvényes szavazatot begyűjtő lesz a településvezető. A másodikon az adott körzet képviselőjelöltjei, a harmadikon pedig a megyei önkormányzati választáson induló listák szerepelnek.

Ilyen szavazólapot is kap mindenki, ezen kell beikszelni, kit akar polgármesternek (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Ilyen szavazólapot is kap mindenki, ezen kell beikszelni, kit akar polgármesternek (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A város képviselő-testületében 10 egyéni képviselő lesz, négyen pedig kompenzációs listáról jutnak majd be a döntéshozó grémiumba.

06:37

Szavazni csak érvényes igazolvánnyal lehet

Szavazni kizárólag a személyazonosság, valamint a lakcím vagy a személyi azonosító (személyi szám) igazolása után lehet a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők vasárnapi választásán reggel 6 és este 7 óra között.

Kizárólag személyesen és – a korábban átjelentkezésüket kérők kivételével – a választópolgár lakóhelye szerint kijelölt szavazókörben lehet szavazni.

A szavazóhelyiségben csak az a választópolgár szavazhat, aki a névjegyzékben szerepel, a szavazatszámláló bizottság vasárnap már senkit nem vehet fel a névjegyzékbe.

Az önkormányzati választáson nemcsak a magyar állampolgárok, hanem a letelepedettek, bevándoroltak, menekültek, valamint az Európai Unió többi tagállamának állampolgárai is szavazhatnak.

A szavazatszámláló bizottság előtt a választópolgárnak igazolnia kell személyazonosságát és lakcímét vagy személyi azonosítóját (korábbi elnevezés szerint személyi számát).

A nem magyar állampolgárságú választópolgárok esetében a személyazonosság igazolására alkalmas (a magyar hatóságok által kiállított érvényes okmányok mellett) az EU más tagállama által kiállított személyi igazolvány illetve útlevél is. Az okmányoknak természetesen érvényeseknek kell lenniük.

A magyar állampolgárok bármilyen típusú személyi igazolvánnyal igazolhatja a személyazonosságát: a kártyaformátumúval és a régi típusú, könyvecske formájú személyi igazolvánnyal egyaránt (utóbbi lehet a régi, kemény borítójú a népköztársasági címerrel vagy a puha borítójú a köztársasági címerrel). A bizottság elfogadja a kártya formátumú ideiglenes személyi igazolványt, a kártya formátumú gépjárművezetői engedélyt (jogosítványt) és az 1998 végétől kiadott lézergravírozott útleveleket is. Az egyes okmányok igénylése során, a kérelem benyújtásakor kapott átvételi elismervény (A4-es nyomtatott lap) azonban nem alkalmas a személyazonosság igazolására.

Ha a személyazonosító igazolvány nem tartalmazza a lakcímet, akkor a lakcím igazolására is szükség van a szavazáshoz: vagy lakcímkártyára, vagy a lakcímbejelentésről szóló átvételi elismervényre. A személyi azonosító, vagyis a személyi szám a lakcímkártya hátoldalán van, és tartalmazza a hatósági bizonyítvány, illetve az igazolás a személyi azonosító jelről is.

A bizottság nem engedi szavazni azt, aki nem tudja a személyazonosságát és a lakcímét igazolni vagy lejárt valamelyik dokumentumának érvényessége. A szavazásra nem jogosult, visszautasított polgárokról jegyzéket vezetnek.

Ha a szavazásnak nincs akadálya, a szavazatszámláló bizottság átadja a választópolgárnak a szavazólapokat, amelyeket a bizottság egy tagja a választópolgár jelenlétében hivatalos bélyegzőlenyomattal lát el. A választó egy borítékot is kap, abba teheti szavazatait, mielőtt az urnába dobja.

06:20

Az első szavazó zárja le az urnát

A szavazás megkezdése előtt valamennyi urnát az első választó jelenlétében zárják le a szavazatszámláló bizottságok a vasárnapi önkormányzati és nemzetiségi voksoláson, a 13 540 szavazókörben.

A szavazatszámláló bizottság előbb ellenőrzi a szavazni érkező első választópolgár személyazonosságát és lakcímét vagy személyi azonosítóját, valamint azt, hogy szerepel-e a névjegyzékben. Az első szavazó nem lehet a szavazatszámláló bizottság tagja vagy a jegyzőkönyvvezető.

A bizottság és az elsőként szavazó választópolgár együtt megvizsgálja, hogy a szavazóhelyiségben használt urnák és a mozgóurna üresek-e. Ezután a szavazatszámláló bizottság lezárja az urnákat, a nemzeti színű urnazáró szalagot megköti, az urnákra címkéket ragaszt, amelyeket lebélyegez.

A lezárásnak úgy kell megtörténnie, hogy az urnából – annak szétszedése nélkül – ne lehessen szavazólapot kivenni vagy az urnába (az erre szolgáló nyíláson kívül máshol) szavazólapot betenni.

Tekintettel arra, hogy a szavazóhelyiségben használt urnák a szavazás folyamán végig a bizottság látóterében vannak, a korábbi voksolásokkal ellentétben nem kell ellenőrző lapot elhelyezni bennük. Mozgóurnás szavazás során azonban az urna lezárása után kitöltik az ellenőrző lapot, amelyet a bizottság valamennyi tagja, valamint az elsőként szavazó választópolgár is aláír, majd a mozgóurnába dobják.

Még a szavazás megkezdése előtt a szavazatszámláló bizottság feladatai közé tartozik a választási iratok, nyomtatványok elhelyezése. Ebben az időszakban, tehát a szavazás 6 órai megkezdéséig a bizottság és a választási iroda tagjain kívül senki sem tartózkodhat a szavazóhelyiségben, kivéve a sajtót és a nemzetközi megfigyelőket.

06:08

Orosházán az összes szavazókör megnyílt, mindenhol várják a választópolgárokat.

 05:55

Szép jó reggelt mindenkinek! Elkezdjük az online tudósítást.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.