- hirdetés -

Vasárnap önkormányzati választás – hozzávetőleg 24 ezer 800 orosházinak adott a jog, hogy beleszóljon abba, kik irányítsák a várost 2019 őszéig. Az október 12-ei eseményekről online tudósít az OrosCafé.

Vasárnap az ország több mint 8 millió választópolgára dönthet arról, hogy kik legyenek a települési önkormányzatok vezetői, képviselőit a következő öt évben. A nemzetiségiként regisztrált választók is október 12-én választhatják meg is önkormányzataikat, szintén 2019-ig.

Orosházán mintegy 24 ezer 800-an rendelkeznek szavazati joggal – ennyien dönthetik el, hogy az öt jelölt közül ki legyen Orosháza új polgármestere, illetve, hogy kik alkossák városunk újonnan felálló képviselő-testületét. Az ehhez szükséges szavazólapok és kellékek szerdán érkeztek meg Orosházára, megyénk 4-es számú országgyűlési választókerületének székhelyére – innen osztották tovább a választókerület 26 településének a szavazólapokat, jegyzőkönyveket, nyomtatványokat, nemzeti színű szalagot tartalmazó dobozokat. Orosházára például 570 darab toll, és választástípusonként 24 ezer 300 darab szavazólap érkezett.

Fotó: Kecskeméti Krisztina
Célegyenesben a választás előkészítése, a dobozok tartalmát is ellenőrizték szerdán (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A nemzetiségi szavazólapok száma Orosházán 1208 – három nemzetiség, német, román és roma alkothat majd testületeket a választások után, de további három nemzetiség orosházi lakóhelyű regisztrált választópolgárai közül a szlovák választópolgárok megyei és országos listára, míg a szerb, ukrán választópolgárok országos listára szavazhatnak.

Városunkban a települési önkormányzati választáson a választópolgárok három szavazólapot kapnak. Az elsőn a polgármesterjelöltek szerepelnek – érvényesen szavazni csak egy főre lehet, a legtöbb érvényes szavazatot begyűjtő lesz a településvezető. A másodikon az adott körzet képviselőjelöltjei, a harmadikon pedig a megyei önkormányzati választáson induló listák szerepelnek. A város képviselő-testületében 10 egyéni képviselő lesz, négyen pedig kompenzációs listáról jutnak majd be a döntéshozó grémiumba. Voksolni csak személyesen, érvényes személyazonosító okmányokkal lehet, miután a választópolgár igazolta személyazonosságát.

Október 12-én 6 órától 19 óráig a választási értesítőben szereplő szavazókörben voksolhatsz. Előtte, utána érdemes követned az OrosCafét, folyamatosan frissülő hírfolyamban tudósítunk a helyi eseményekről.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.