- hirdetés -

120 milliós fejlesztést hajtott végre orosházi telephelyén a gádorosi székhelyű Dan-Farm Hungary Kft.

Sajtónyilvános beszámolót tartott kedden a Dan-Farm Hungary Kft. Gádoroson. A cég ügyvezetője, Sarusi-Kis Tamás bemutatta azt bővítést, amit a szentetornyai sertéstelepen végeztek.
– A beruházás teljes értéke 120 millió forint volt, amiből új malacnevelő csarnokot építettünk. Ehhez igényeltünk európai uniós és nemzeti támogatást is, mintegy 15 millió forint értékben. 2014 júniusától augusztus végéig zajlott az építkezés, szeptembertől pedig már állatokat helyeztünk el az épületben – ismertette.

Az új csarnokkal 2200 malacnevelő férőhellyel bővült a termelés, ez a meglévő malactenyésztő kapacitáshoz képest 25 százalékos növekedést jelent és két újabb embernek ad munkát.

A Dan-Farm Hungary Kft-t 2002-ben dán szakmai befektetők alapították, Gádoroson és Orosháza-Szentetornyán van saját tulajdonú telephelyük, Nagyszénáson pedig bérhizlaltatást folytatnak. 2009-re érték el a mai üzemméretet, 37 alkalmazottnak adva munkát. Jelenleg 2200 kocával dolgoznak, nagyságrendileg évente 69 ezer sertést értékesítenek.

A sertéstelep fejlesztésével tovább bővül a kocaállomány is (Fotó: Dan-Farm)
A sertéstelep fejlesztésével tovább bővül a kocaállomány is (Fotó: Dan-Farm)

A cégvezető elmondta, az állattenyésztés lassan megtérülő befektetés, legalább 10 év kell ahhoz, hogy az első komolyabb eredmények jelentkezzenek. Megfogalmazása szerint ez a fejlesztés is azt jelzi, hogy jó irányban haladnak, a magas technológiai szinvonal és a kiemelkedő szaktudás meghozza eredményét, sikeresen működnek, és a dán befektetők is elégedettek. Az idei üzleti évet azonban negatív irányban befolyásolja az orosz élelmiszer embargó, ami a sertéshús kereskedelmére is kihatott.

– Nagyon jó első félévet követően egy elég gyászosnak mutatkozó második félév közepén vagyunk. Az első félévi átlagárakhoz képest 15-20%-os áresést tapasztaltunk a sertéspiacon. Reméljük hogy ez a folyamat mihamarabb megáll és újra kialakul egy egészséges piaci egyensúly – mondta Sarusi-Kis Tamás.

Kifejtette azon véleményét, hogy a sertéságazat fellendülőben van Magyarországon, köszönhetően a kormány pozitív hozzáállásának. Ide sorolta, hogy van az országnak sertésstratégiája, van kiváló minőségű sertéshús védjegye és egyre komolyabb összpontosítás folyik az állattenyésztés jelentőségének az erősítésére.

A cégvezető a sajtótájékoztató előtt megbeszélést tartott a gádorosi és az orosházi városvezetéssel, és a Széchenyi Programiroda helyi vezetőjével. Orosháza részéről Dávid Zoltán önkormányzati képviselő, a pénzügyi bizottság elnöke vett részt a zártkörű egyeztetésen. Dávid Zoltán az OrosCafénak elmondta, a Dan-Farm a következő években további fejlesztésben is gondolkodik. Ahhoz, hogy ezek szintén Orosházán valósuljanak meg, minden segítséget megad majd a város – emelte ki.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.