- hirdetés -

Sorozatunk következő részében Patyi Gábort, az Orosházi Nagy Sportágválasztó szervezőjét mutatjuk be.

Szinte kikerülhetetlen életében a sport: édesapja 30 évig labdarúgó edző, azelőtt labdarúgó és asztaliteniszező volt. Édesanyja kézilabdázott, bátyja és nagyapja birkóztak. Felesége testnevelőtanár, gyermekeik is aktívan sportolnak, ő maga 8 éves kora óta hódol a mozgásnak. Patyi Gábor 2004 óta a polgármesteri hivatal sport ügyintézője, az Orosházi Nagy Sportágválasztó főszervezője a kezdetek óta.

Patyi Gábor
Patyi Gábor

– Olyan lehetőségeket kerestem, melyek segítségével közelebb lehet hozni a gyereket a sportoláshoz, így találtam rá 2009-ben a Nagy Sportágválasztóra Budapesten. A kapcsolatfelvétel után, egy évvel később a fővárosi mintájára vidéken is létrejöttek a rendezvények, nálunk az orosházi önkormányzat lett az esemény gazdája – ismerjük meg a részleteket. Azt is megtudjuk, a fő cél az volt, hogy a gyerekek az érdekes, Orosházán nem honos mozgásformák mellett kipróbálhassanak olyan sportágakat is, melyeket helyben, legfeljebb a város 10 kilométeres körzetében tudjanak aktívan űzni a későbbiekben.

Patyi Gábor azt mondja, nincs külön filozófiája, azonban hisz abban, hogy a sportolást soha nem késő elkezdeni – a mindennapi életbe is beépíthető, bármennyire is keressük a kifogásokat arra, hogy nincs időnk vagy pénzünk rá.

– A legegyszerűbb sportot, a futást is bármikor, bárhol űzhetjük, csak egy jó futócipő kell hozzá. Hasonló a helyzet az otthoni tornával is – vallja. Másrészt szerinte a mozgás iránti érdeklődés felkeltését gyermekkorban kell elkezdeni. – Ha a gyerekekbe sikerül a sport szeretetét elég korán beoltani és a szülők biztosítani tudják a feltételeket, lehetőségeket, akkor úgy nőnek fel, hogy az életük részének tekintik a testmozgást. Ezt továbbgörgetve egészségesebb generációk jöhetnek létre.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.