- hirdetés -

Az állami erdőgazdaságok 10 százalék árkedvezménnyel árusítanak tűzifát, egy család maximum 10 köbmétert vásárolhat olcsóbb áron. A tüzépeken nem kapható, legközelebb Nagymágocsig kell érte elautózni.

A Földművelésügyi Minisztérium is részt vesz a rezsicsökkentésben, a tárcához tartozó állami erdőgazdaságok 10 százalék árkedvezménnyel árusítanak tűzifát, országosan mintegy 170 ezer köbmétert – jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter csütörtökön Sarkad-remetén, a Dél-alföldi Erdészeti Zrt. egyik vadászházánál. A kedvezményes tűzifa-értékesítés péntektől országszerte elkezdődött az állami fenntartású erdőgazdaságokban – írja az MTI.

Fazekas Sándor földmûvelésügyi miniszter sajtótájékoztatón jelentette be az újabb rezsicsökkentést (MTI Fotó: Rosta Tibor)
Fazekas Sándor földmûvelésügyi miniszter sajtótájékoztatón jelentette be az újabb rezsicsökkentést (MTI Fotó: Rosta Tibor)

A miniszter hangsúlyozta, hogy segíteni kell azokat az embereket is, akik fával tüzelnek. Egy család maximum 10 köbméter fát vásárolhat, ez mintegy 100 mázsa tüzelőanyag, amit az erdőgazdaságok térítés ellenében szállítanak házhoz. A tűzifarezsi-csökkentés keretében közel 20 ezer család jut olcsó tűzifához.

A tűzifarezsi-csökkentés nem azonos a szociális tűzifaprogrammal – jegyezte meg a miniszter, hozzátéve, hogy az idén a két programban összesen 300 ezer köbméter tűzifa kerül kedvezményesen az emberekhez.

A miniszter kiemelte, hogy a magyar kormány rezsicsökkentési programja egyedülálló Európában. Mintegy másfél év alatt közel harminc százalékkal sikerült mérsékelni a gáz, a villamos áram és egyéb szolgáltatások költségeit, és a körbe most már a tűzifa is bekerült.

Dél-Békésben is sok embernek lehet olcsóbb a tüzelő

Simonka György, Dél-Békés Fideszes országgyűlési képviselője arra bíztat minden érintettet a dél-békési településeken, hogy éljenek a lehetőséggel.
– A Fidesz kormány által eddig végrehajtott rezsicsökkentés már eddig is sokat enyhített a dél-békési családok lakásfenntartási terhein. Azonban a településszerkezetekből adódóan, illetve mivel sokan visszatértek a fatüzelésre, a gáz-árcsökkentés nem volt hatással minden térségünkbeli háztartásra. Most ezek a családok is jelentős segítséget kapnak Dél-Békésben – fogalmazott megkeresésünkre Simonka György.

Olcsóbb lehet a fűtés - most már a tűzifával is (MTI Fotó: Rosta Tibor)
Olcsóbb lehet a fűtés – most már a tűzifával is (MTI Fotó: Rosta Tibor)

Az MSZP átverésnek tartja a tűzifaár-csökkentést, és úgy értékeli, hogy Földművelésügyi Minisztérium ezzel a bejelentéssel szállt be az önkormányzati választás kampányának hajrájába. Ezt Gőgös Zoltán, az ellenzéki párt elnökhelyettese jelentette ki pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében. Az MSZP-s agrárpolitikus szerint legalább 20 százalékkal kellett volna csökkenteni az állami tűzifa tarifáját, bár árcsökkenésről még akkor sem lehetne beszélni, hiszen a kormány januárban 20 százalékkal emelte meg a tűzifa árát.

Rezsicsökkentett tüzifát az erdészetektől

Érdeklődésünkre több orosházi tüzépes elmondta, hogy volt már náluk is érdeklődő, de ők, mint kereskedelmi vállalkozások nem vesznek részt ebben az programban.

A 10 százalékkal olcsóbb, rezsicsökkentett tűzifát kizárólag az állami erdészeteknél lehet megvásárolni. A Dél-Alföldi Erdészeti Zrt. működési területéhez tartozó Békés és Csongrád megyében a péntektől induló program keretében mintegy 2500 köbméter fát értékesítenek a szokásos csatornákon.

Orosházához legközelebb a nagymágocsi erdészet található, itt is van az olcsóbb tűzifából, a készlet erejéig. Megkerestük a Dél-Alföldi Erdészeti Zrt. vezérigazgatóját. Spiegel Endre elmondta, a tűzifa az erdőben van, kivágva, onnan lehet elszállítani.
– A legjellemzőbb, hogy a családok maguk oldják meg a szállítást az erdőtől a házig. A kivágott tűzifát 1 erdei köbméterenként tároltuk le, ebből egy család maximum 10 köbmétert vihet el – mondta a vezérigazgató. – Ez a 10 köbméter nagyjából két traktorpótkocsira fér rá, és egy átlag négytagú család teljes téli tüzelője – érzékeltette a mennyiséget Spiegel Endre. Hozzátette, a tapasztalatok szerint egy család átlagosan 4-6 köbmétert szokott vásárolni, ennyit tudnak bevállalható költségen elszállítani.

Egy kalodában egy erdei köbméter fa található. Egy család maximum tízet vihet haza olcsóbban (Fotó: Rosta Tibor)
Egy kalodában egy erdei köbméter fa található. Egy család maximum tízet vihet haza (Fotó: Rosta Tibor)

Aki nem tud elmenni a fáért, de érdekli az olcsóbb tűzifa, annak telefonon érdemes egyeztetni a kiszállításról. Ide kattintva megtalálhatók az elérhetőségek is.

A visszaélések elkerülése végett folyamatosan vezetik, hogy ki, mennyi fát vásárolt a mostani programban. A magánszemélyekkel pedig aláíratnak egy nyilatkozatot, miszerint nem kereskedelmi célból, hanem saját, családi felhasználásra vásárolták a tüzelőt. Emellett a kiszállításokat is ellenőrzik, nyomkövetőkkel felszerelt teherautók viszik házhoz a megrendelt tűzifát, igy pontosan látható, hova is kerül a rezsicsökkentett, olcsóbb fa.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.