- hirdetés -

Mihály Gábor Munkácsy-díjas szobrászművész a legújabb orosházi szobor alkotója a Hét embere.

Mihály Gábor szobrász nevéhez nagyméretű szobrok kötődnek – megkívánja a téma: Szent László lovas szobra, a Magyar Szent Korona 30 méter magasságban Mihály és Gábor arkangyallal vagy Marian Cozma portréja.

Az egyik legjelentősebb munkája Lausanne-ban az Olimpiai Székház előtt küzdő „Ötkarikás Biciklisták” alkotása, mely az olimpia szimbólumává vált. Mihály Gábor alkot, tanít, számos díj alapítása és az azt megjelenítő díj elkészítése is fűződik nevéhez.

Mihály Gábor szobrászművész
Mihály Gábor szobrászművész

Orosházán a közelmúltban avatták fel a Földművesek emlékművét. A Dózsa és Bajcsy-Zsilinszky utcák kereszteződésében álló szobor a 270 éve Zombáról Orosházára érkező földműves családok, valamint az ’50-es évekbeli kuláküldözés áldozatainak emlékműve. – A termőföldet jelképező fekete andezit talajon mészkőoszlop, előtte a múltat idéző eketalyiga, az oszlopon pedig két, szárnyaknak ható, a dicsőséget jelképező ekevas – ismertette a Mihály Gábor.

A szobrászművész ezzel egy kicsit „hazatért”, az egykori táncsicsista első köztéri szobra ez a városban. A Vörösmarty iskolában találjuk az 1967-ben készült Radnóti fejszobrot, ami az ő munkája, valamint ugyanott a Vörösmarty utcai homlokzati bronz domborművet.

Országszerte 60-nál is több alkotása látható, a közelben Csorváson, Csanádapácán, Medgyesegyházán, Szarvason. Kővel, vassal, bronzzal dolgozik, a vörösréz lemezt maga munkálja meg. Az avatás után elmondta: az orosházi szárnyszerű ekevas rozsdamentes acélból készült, megmunkálásával nehezen boldogult.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.