- hirdetés -

A vártnál hosszabbra nyúlik a parlagfű pollenszórásának tetőzése, figyelmeztet az ÁNTSZ. Az ország keleti részén jelentősen emelkedett a pollenkoncentráció, V. fokozatú riasztást adtak ki környékünkre.

Az Aerobiológiai Monitorozási Hálózat észlelései szerint Nyíregyháza környékén a legrosszabb a helyzet az országban, itt naponta átlagosan több mint 1000 pollenszemet mértek légköbméterenként. Erre a területre a legmagasabb fokozatú – VI. szintű, azaz ambrózia riasztást adtak ki. Térségünkben jelenleg V. – vagyis fekete riasztás van érvényben, írja az antsz.hu.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet arra hívja fel a figyelmet, hogy ilyen extrém pollenterhelés mellett még azoknak is lehetnek tüneteik, akik eddig nem voltak érzékenyek a parlagfűre. Azt ajánlják, lehetőleg kerüljük a mezőgazdasági területeket, dűlőutakat.

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer térképe a szezonban hetente frissül, az aktuális szerint feketébe borult a térségünk (fotó: ÁNTSZ)
A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer térképe a szezonban hetente frissül, az aktuális szerint feketébe borult térségünk (fotó: ÁNTSZ)

Az ilyen mértékű koncentráció azt is jelenti, hogy a szél képes egész „pollenfelhőket” a városok felé sodorni. Ezért fontos, hogy az allergiások ilyenkor lehetőleg csak a reggeli órákban szellőztessenek. Továbbra is a gyakori hajmosást, a megszokottnál gyakoribb porszívózást, az ágyneműhuzat cseréjét ajánlják a szakemberek és azt, hogy figyeljünk a gyermekekre, ugyanis az extrém magas parlagfű pollenkoncentrációra ők is érzékenyebbek. A csúcsszezonban az allergiások számára légzésvédő maszk is ajánlott.

A következő napokban az esősre, hűvösebbre forduló időjárás miatt a pollenkoncentráció csökkenésére számíthatunk, így a tünetek is enyhülhetnek, a Tiszántúlon azonban csak lassabban javulhat a helyzet.

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer térképe a szezonban hetente frissül, illetve az ÁNTSZ Facebook oldalán is folyamatosan tájékoztatnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.