- hirdetés -

Második alkalommal adott otthont a budapesti Erzsébet tér az Orosházáról 2008-ban indult Libamájfesztiválnak. Idén a díszvendég Orosháza volt.

A Libamájfesztivál négy évig Orosházán volt, 2012 óta viszont Budapesten rendezik a háromnapos gasztronómiai fesztivált.  Idén Orosháza volt a díszvendég, így a kiállítók és árusok között központi helyen állt a város standja.

A megnyitón Elekes Lajos, Orosháza társadalmi alpolgármestere elmesélte honnan és miért indult útjára ez a fesztivál, bemutatta a várost és a turisztikai lehetőségeket, majd szólt arról is, hogy az 1896-os indulás óta a magyar baromfiipar fellegvára Orosháza.
– Az, hogy az Orosházáról indult fesztivált most Budapest egyik legforgalmasabb terén rendezték, lehetőséget jelentett az újabb megjelenésre, így a város nevét még szorosabbra tudjuk fonni a libamájjal – fogalmazott Elekes. Hozzátette, szerinte Orosházának ebben a szegmensben mindenképpen erősíteni kell a fővárosi jelenlétet a következő években, de érdemes azon is elgondolkodni, hogy a városba valamilyen módon újra visszakerüljön a libamájfesztivál, még ha nem is teljesen abban a formában, ahogy ez annak idején működött.

A fesztiválon a városmarketing iroda az orosházi Merian Foods Kft. libamájas termékeit árusította, a Jövő Építők TDM irodája pedig a gyopárosfürdői ajánlatokat, a gyógyturisztikai szolgáltatásokat mutatta be. A TDM vezetője, Dedák Angéla elmondta, rengetegen érdeklődtek a turisztikai kínálatok után, vélhetően sok új vendég érkezik a közeljövőben Orosházára.

A Rétesbolt standja előtt kóstolták a látogatók az orosházi különlegességeket (Fotó: Kálmán László)
A Rétesbolt standja előtt kóstolták a látogatók az orosházi különlegességeket (Fotó: Kálmán László)

A Libamájfesztiválon a programok mellett sok étterem, cukrászda, pincészet és egyéb gasztronómiai különlegességeket kínáló kiállító is részt vett. Köztük volt az orosházi Rétesbolt is.
– Ínycsiklandó és különleges süteményekkel készültünk a fesztiválra, melyeket minden reggel frissen szállítottunk Budapestre. Volt igazi házi hajtogatott libatepertős pogácsa, sós cupcake, amire a libamájpüré a vendég szeme előtt került rá, de vehettek nálunk dinsztelt, finoman fűszerezett libamájjal és aszalt szilvával töltött leveles batyut is – mondta a Rétesbolt egyik tulajdonosa, Gelegonya Éva.

Természetesen az alapanyagok, mint a libamáj vagy a tepertő is orosházi volt.
– A libamájas termékek mellett kóstoltattuk Orosháza túrós lepény tortáját is, amiről sokan azt hitték, ez az ország tortája. Nagy sikert aratott, ahogy az összes többi süteményünk – tette hozzá Gelegonya Éva.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.