- hirdetés -

Lassan csúcsához ér a parlagfű-szezon, az Országos Környezetegészségügyi Intézet bordó riasztást adott ki a növény magas pollenkoncentrációja miatt, környékünkre is. Írjuk a részleteket!

Bordó, azaz a hat fokozatú skálán négyes szintű riasztást adott ki az Országos Környezetegészségügyi Intézet Békéscsaba, Kecskemét, Nyíregyháza és környékére a parlagfű nagyon magas pollenkoncentrációja miatt, írja az ÁNTSZ Facebook oldalán. A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer adatai szerint ezeken a területeken az elmúlt héten átlagosan 200-499 pollenszemet észleltek a mérőállomások naponta légköbméterenként. Ebben az esetben az arra érzékenyeknek asztmás tüneteik akár rohamszerű jelentkezésére kell számítaniuk.

Az ÁNTSZ azt tanácsolja, a tünetek csökkentése érdekében a szakorvos utasítása szerint szedjék gyógyszereiket az érzékenyek, töltsenek kevesebb időt a szabadban, esténként mossanak hajat, az ágyneműt cseréljék gyakrabban, sűrűbben porszívózzanak a lakásban.

Íme a friss riasztási térkép - bordóval térségünk (Forrás: facebook.com/tisztiorvos)
Íme a friss riasztási térkép – bordóval térségünk (Forrás: facebook.com/tisztiorvos)

Akik most kezdenék meg szabadságukat, azoknak belföldi pihenésre az erdővel borított magasabban fekvő hegyes területeket, illetve külföldi nyaralás esetén a tengerpartokat, magashegységi régiókat érdemes választaniuk.

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer térképe a szezonban hetente frissül. A térkép szerint környékünkön a gomba spóra-koncentrációja is nagyon magas, emellett a csalánfélék miatt is piros riasztás van érvényben.

A parlagfű virágzása miatt az ország többi területén is romlott a helyzet az előző hetihez képest, hazánk túlnyomó részén piros riasztás van érvényben. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet előrejelzése szerint jelenleg közvetlenül a parlagfűszezon csúcsa előtt vagyunk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.