- hirdetés -

Az élelmiszer-biztonsági hatóság 12 különböző ásványvíz forgalmazását tiltotta meg, a szennyezett vizeket a Lidlben és az Aldiban is árusították.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) 12 különböző ásványvíz forgalmazását tiltotta meg és kötelezte a gyártókat a termék visszahívására – olvasható honlapjukon. A tételek az elmúlt hónapokban zajlott ásványvíz célellenőrzés során akadtak fenn a hatóság szűrőjén. A szennyezett ásványvizeket a Lidl-ben és az Aldi-ban forgalmazták.

Az üzletláncok – együttműködve a hatósággal – az érintett termékeket haladéktalanul levették a polcokról. A tételeket a nitrition koncentráció és a Pseudomonas aeruginosa engedélyezett határértéket meghaladó tartalma miatt kellett visszagyűjteni.

Mintavétel a vizsgálathoz (Fotó: NEBIH)
Mintavétel a vizsgálathoz (Fotó: NEBIH)

A Lidl közleményt juttatott el a napi.hu-nak, melyben arról tájékoztatnak, hogy kiemelt figyelemmel kezelik a termékeik minőségét és az élelmiszerbiztonságot, ezért a továbbiakban az előírásokon felüli, fokozott ellenőrzést vezetnek be az ásványvizek forgalomba kerülésének tekintetében. A Lidl a NÉBIH vizsgálata alapján az érintett ásványvizeket a hatósággal együttműködve haladéktalanul levette a polcairól. A cég arra kéri vásárlóit, amennyiben az érintett termékekből vásároltak, azt vigyék vissza bármelyik üzletükbe, a vételárát megtérítik.

A nitritionok fekáliás szennyeződésre utalhatnak, a Pseudomonas aeruginosa baktérium megtalálható talajban, vízben, növényekben, állatokban és emberekben. Elsősorban a legyengült immunrendszerű embereknél okozhat gondot, mivel megtelepszik a légutak nyálkahártyáján.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.