- hirdetés -

Megszegték az új kenyeret, uniós támogatási formákról tájékozódtak, kora reggel gépekkel, fogatokkal vonultak fel a fúvószenekar kíséretében a gazdák, a fogathajtók pedig versengtek Bogárzón.

Mindezt augusztus 20-án a IX. Nemzetközi Gazdatalálkozó és Aratóünnep keretében. Az Orosházi Gazdakör szervezésében a résztvevők az államalapítás és az új kenyér ünnepére emlékeztek, körükben testvérvárosi és határ menti magyar települések képviselőivel.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, ünnepi köszöntőjében úgy fogalmazott: Szent István ezer évvel ezelőtt szilárd alapra helyezte a magyar államot, és a keresztény Európa részévé tette. A Magosz elnöke úgy vélte, azzal, hogy a Nemzeti Alaptörvényben a Nemzeti Hitvallásba emelték, megadatott a méltó ünneplés lehetősége. Államalapító királyunk örök érvényű döntéseinek jelentőségét hangsúlyozta. Az új kenyérrel kapcsolatban kiemelte, az új nemzedéknek is értékké nemesítve kell átadnunk a kenyér kultúráját.

Kóstolják a régi receptúra alapján készített új kenyeret Fotók: Rajki Judit, Melega Krisztián
Kóstolják a régi receptúra alapján készített új kenyeret (klikk a képre)
Fotók: Rajki Judit, Melega Krisztián, Czirok Bence

Dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a hazáért és eledelért érzett hála mellett a szellemi és testi táplálék harmóniáját emelte ki Szent Istvánra emlékezve: – A tíz falunkénti egy templom megépítésének kötelezettsége tőle származik – hangsúlyozta. Párhuzamot vont a búzaszemek és az emberek között, hiszen ez egyik az életet adó kenyérré, a másik nemzetté áll össze.

A szónokok a munka és a hálaadás fogalmait szőtték beszédükbe, akárcsak Szalkay Róbert református lelkész, aki megáldotta az új kenyeret. Zalai Mihály alpolgármester pedig arra emlékeztetett, hogy az idei szeszélyes időjárás arra ébreszt rá, hogy nem vagyunk urai a világot uraló törvényeknek, erőknek, amelyekkel együtt kell élnünk. – Évtizedekkel, évszázadokkal ezelőtt az ilyen esztendőket éhínség követte, ne feledjük, nem természetes, hogy levesszük a kenyeret a polcról a boltban – mondta.

A nap során a gazdafórumon az új uniós pályázati ciklus nyújtotta lehetőségekről tanácskoztak a tágabb térség gazdaképviselői. Ezzel kapcsolatban Jakab István kiemelte: jelentős változás, hogy az uniós forrásoknak immár mintegy 60%-át lehet fejlesztésre (termelés, feldolgozás) lehívni, megpályázni.
– A terület alapú támogatások rendezése után az állattenyésztésben, a kertészetben, a vetőmag termesztésben jelentős lehetőségek lesznek, az öntözésfejlesztésre ugyanúgy kiemelt figyelmet fordít a kormány, (ingyenes vízhasználat), egy precíziós növénytermesztés alapjainak a megteremtése következik  mondta.

Horváth Józseftől, az orosházi gazdakör elnökétől megtudtuk, az érdeklődés változatlan a fórum iránt, az előző évekhez hasonlóan a határokon túlról is érkeznek a gazdák, hogy kapcsolataikat építsék, megismerjék vidékünket.

Egyre népszerűbbek a fogadásos futamok

Sokan a lóverseny miatt látogatnak ki évről évre a lóversenypályára. Az Orosházi Lovas Egyesület szervezésében zajlott az egész napos versenysorozat különböző kategóriákban. A hagyományos fogathajtás mellett galopp és ügető futamok is szórakoztatták a délutánra igen szép számúvá nőtt közönséget Bogárzón.

Egész napos versenysorozatot szerveztek szerdán a bogárzói pályán Fotók: Rajki Judit, Melega Krisztián
Egész napos versenysorozatot szerveztek szerdán a bogárzói pályán (klikk a képre)
Fotók: Rajki Judit, Melega Krisztián, Czirok Bence

Az ilyenkor hagyományos megmérettetésen a „polgármesterek és barátaik” kategóriában az orosházi kötődésű Faragó András Topy operett-művészt is megtaláltuk, aki később örökzöld slágerekkel szórakoztatta a közönséget. Az említett futam győztese a gerendási polgármester, Lengyel Zsolt lett.

– Örülünk, hogy egyre népszerűbbek a fogadásos futamok, amelyek tavaly óta elérhetők Orosházán, szeretnénk az ilyen jellegű futamok számát növelni a jövőben – nyilatkozta Tuska Pál, a lovas egyesület elnöke, aki hozzátette, az időjárás kedvezett, és idén szép gyepen rendezhették meg a futamokat.

A Füzesgyarmati Gyermeklovas Alapítvány lovastorna csapatának tagjai igazán különleges produkcióval ejtették ámulatba a közönséget. Mint elhangzott, a világon egyedülálló a fogat-lovastorna műfaj, amit ők ilyen magas színvonalon művelnek.

A hivatalos futamon történt baleset sérültjét a mentők a helyszínen ellátták, az orosházi kórházban még aznap megműtötték, értesülésünk szerint lábszártörést szenvedett.

Részletes eredmények:

Fogathajtás:

– Pónifogatok: 1. Vági Zoltán, 2. Sztojka Mihály, 3. Lénárt Sándor
– Kettesfogatok: 1. Németh Béla, 2. Szikora Tamás, 3. Fejes Dávid
– Polgármesterek és barátaik: 1. Lengyel Zsolt, 2. Faragó András Topy, 3. Lengyel György

Ügető 1800 m (két forduló összesítése): 1. Kulik Ferenc és Paluska Tamás, 3. ifj. Kulik Ferenc és Tóth László

Póni galopp: 1. Makoviczki Ákos, 2. Mórocz Mercédesz, 3. Nagy Alexandra

Galopp 1600 m: 1. Betlehem Éva, ifj. Tóth György, 3. Schiffert József

Amatőr Ügető 1800 m: 1. ifj. Kulik Ferenc, 2. Bognár Nándor, 3. Babcsán András

Félvér galopp 1200 m: 1. Makoviczki Ákos, 2. Kneifel Nóra, 3. Betlehem Éva

Békés Megyei Bajnokság végeredménye:

Ügető Champion: Kulik Ferenc
Tenyészvándordíj: Betlehem Éva
Zsoké Champion: Betlehem Éva
Póni Zsoké Champion: Makoviczki Ákos

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.