- hirdetés -

Elindult az álmok útján, de azt álmában sem gondolta volna, hogy kalandozásaiból könyv készül. Tódor Krisztina, az orosházi fiatal szerző angliai útkeresése már kézzel fogható, blogjából elkészült a nyomtatott verzió.

Álmok útja című könyvét hamarosan forgathatjátok, Christine néven jegyzi a kötetet – így keressétek online. A könyvet végig lapozva a padlón és a fellegekben követhetjük sorsát, úttalan vagy épp kikövezett utakon, öniróniát nem mellőzve fogalmazza Kriszti saját tapasztalatait, élményeit. Rövid fejezeteken keresztül ismerhetjük meg, hogyan birkózik meg főhősünk a gyerekek hisztijével, a háztartással, a híres angol időjárással, az idegen kultúrával, saját magával… Az írói véna és a magyar nyelv szeretete nem áll tőle távol, mindig is jó volt helyesírásból, szereti és jól is tudja kifejezni magát, kommunikatív, (nem) mellesleg édesanyja magyart tanít.  

Tódor Krisztina
Tódor Krisztina az álmok útján

Főhősnőnk 2009-ben próbált szerencsét Londonban egy ikergyermekes családnál, bébiszitterként. Kriszti elhatározta, blogot vezet, hogy édesanyja Orosházán is mindig pontosan tudja, mi minden történik lányával a nagyvilágban. Kalandos történetének betűbe rendezése már a repülőút előtt megkezdődött. Lázas készülődését, aggályait, búcsúzását megörökítette, ígéretét a folytonos írásra még akkor letette.

Aztán elrepül pár év. Kriszti rendszeresen leírta a majd’ egy évnyi bébiszitterkedés örömeit és bánatait, barátkozását az angol kultúrával. Azóta járt itthon, befejezte tanulmányait, de ismét útnak indult Londonba, ezúttal más területen dolgozik, más úton jár, de még mindig az álmai felé.

Manapság divat a külföldön szerencsét próbálás és a blogvezetés is, azonban hogy a kettő ötvözetéből könyv is szülessen már nem kis dolog! A blog sok pozitív visszajelzést kapott, így  Kriszti édesanyja kitalálta, hogy a rengeteg bejegyzésből nyomtatott kiadás is jelenjen meg. És, hogy hogyan sikerült kiadót találni? Nagyon sok utánajárással és kutatómunkával, meg egy kis szerencsével – mondja Kriszti. A blogbejegyzésekből összeállított egy minikönyvet, közel negyven kiadónak küldte szét, amíg megtalálta azt az egyet, aki kedvező feltételek mellett kiadta a könyvet.

Az út formál, az álom ösztönöz

Néha elkél a hősies viselkedés - Réka így képzelte el Krisztit
Néha kell a hősiesség – Réka így képzelte el Krisztit

A történetek illusztrálásához húgát, Farkas Rékát kérte meg, Réka ugyanis nagyon ügyesen rajzol, jelenleg grafikus képzésen vesz részt. Kriszta szabad kezet adott, és egy-egy erősebb kifordításnál is nevetve fogadta a rajzokat – tudtuk meg Rékától. Szerencsés párosítás, hiszen a testvéri kötelékből adódóan jól ismerik egymást, az egyes történetekhez Réka mindig remekül eltalálta, melyik eseményt ragadja ki, még szerethetőbbé téve a főhős figuráját.

A könyv kiadása két évig húzódott, Kriszti nagyon sok feladatot magára vállalt a munkálatokban. Az egyedi borítóról sajnos le kellett mondania, de a könyv elején azért megmutatja, hogy milyen lett volna. Az eredmény magáért beszél, a kiadó ajánlója szerint is kirobbanó, energikus, vidám, pozitív, csak úgy sugárzik belőle az élet szeretete.

22 éves önmagára visszatekintve elmondta: a megtett út alakítja a személyiséget, formál, épít és tükröt tart, segít megtalálni önmagad. Az álom motivál, ösztönöz és erőt ad, hogy soha ne add fel, akármilyen rossz is a helyzet. A teljes kilátástalanságból kimászni a legnagyobb eredmény, amit el lehet érni. Ezekkel a sorokkal bátorít mindenkit, hogy próbálgassa saját szárnyait.

Kriszti folytatja a blogolást, ide kattintva ti is olvashatjátok kalandjait. A jövőre nézve pedig egy gyerekkönyv kiadását tervezi, aminek illusztrációit testvérére bízná.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.