- hirdetés -

Hét év alatt 57 milliárd forint uniós forrás érkezett Orosházára. A cél, hogy ebben a ciklusban is minél több uniós pénzt fordíthassanak fejlesztésre a vállalkozói- és a közszféra orosházi szereplői.

42,3 milliárd forint támogatás érkezett Orosházára az elmúlt, 2007-2013 közötti uniós ciklusban. A jelentős támogatási összeg mellé az önerőt is odatéve összesen 57 milliárd forint összegben valósultak meg fejlesztések a városban az elmúlt hét évben – tudtuk meg Kovács Pétertől, a Széchenyi Programiroda orosházi kirendeltségének vezetőjétől. Uniós forrásból épült fel a belvárosban a főtér, ebből a forrásból támogatták a hulladékgazdálkodással foglalkozó DAREH-ot, a csatornázási programot, és útépítés – például Tótkomlós-Orosháza között – is megvalósult a pályázatoknak köszönhetően.

– A 42,3 milliárd forintból az orosházi vállalkozói szféra egészen pontosan 9,6 milliárd forint támogatást tudott lehívni. Ennek segítségével összesen 20,6 milliárd forintnyi beruházást valósulhatott meg a versenyszférában – hangsúlyozta a kirendeltségvezető.

Kovács Péter segít a vállalkozásoknak az uniós források megszerzésében (Fotó: Melega Krisztián)
Kovács Péter segít a vállalkozásoknak az uniós források megszerzésében (Fotó: Melega Krisztián)

Jelentős beruházást hajtott végre például a Linamar Hungary Zrt, a Kárai Trans Kft, az OROSházaGLAS Kft, de a kis- és középvállalkozók is éltek az Új Széchenyi Terv kínálta lehetőségekkel. Az uniós források segítségével korszerűbb gyógyszertár, felújított pékség szolgálja ki az orosháziakat, és több vállalkozás modernizálhatta eszközparkját vagy fejleszthette telephelyét a pályázatoknak köszönhetően.

Ezek a források a munkahelyek megőrzésében, újak teremtésében is nagy segítséget jelentettek a vállalkozásoknak.
– Az új, 2014-ben indult és 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban még inkább előtérbe kerül a munkahelyteremtés ill. a munkahelyek megtartásának a segítése – mutatott rá Kovács Péter, hozzátéve, ez egyben a települések, így Orosháza népességmegtartó erejét is növeli. – Hazánk ebben a ciklusban közel 7 ezer milliárd forint pályázati forrással számolhat, ennek 60 százaléka közvetlenül gazdaságfejlesztésre fordítható. Ez jóval nagyobb arány, mint volt az előző ciklusban – emelte ki Kovács.

Orosházán tavaly nyílt meg el a Széchenyi Programiroda a Földhivatal épületében. A kirendeltség vezetője naprakész információval szolgál a vállalkozások, civil szervezetek, intézmények és önkormányzatok számára az aktuális pályázati lehetőségekről. A cél, hogy minél több uniós forrást fordíthassanak fejlesztésre a vállalkozói- és a közszféra orosházi szereplői.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.