- hirdetés -

Szeptemberben adhatják át a felújított, ún. gesztenyés kertet az alvégi temetőben. Az első világháború hősi halottainak sírjait az elmúlt hetekben lemosták, a parcellát jelölő gesztenyefasort kipótolták.

Száz évvel ezelőtt, július 28-án tört ki az I. világháború: az osztrák-magyar külügyminiszter délelőtt 11 órakor francia nyelvű táviratban értesítette Belgrádot, hogy a két ország között hadiállapot van. Az ok:  egy hónappal korábban egy szerb diák, Gavrilo Princip merényletben megölte a Szarajevóba látogató trónörököst, Ferenc Ferdinándot és feleségét. Este a Monarchia katonái már ágyúkkal lőtték Belgrádot. Az első világégés kitörésének 100. évfordulójáról országszerte megemlékeztek, de a centenáriumról szól a következő négy év Orosházán is.

Az adatok szerint a világ összes frontján több mint tízmillió katona és körülbelül 12 millió civil esett áldozatul. A hatszázezer elesett magyar katona közül 1156 orosházi volt, ennyiről biztosan tudunk.

Először március elején jártuk be az alvégi temető 12-es parcelláját Németh Bélával, az első világháború centenáriumi megemlékezését előkészítő helyi bizottság elnökével. Az azóta eltelt hónapokban jelentős változást ért el a terület rendezésével megbízott Oros-temető Kft, így újra felkerestük a helyszínt.

Németh Béla mutatja az egyik első orosházi áldozat sírhelyét (Fotó: Melega Krisztián)
Németh Béla mutatja az egyik első orosházi áldozat, Brestyánszki Gyula sírhelyét (Fotó: Melega Krisztián)

– Megtisztították az elburjánzott bokroktól a sírokat, majd lemosták, a megkopott betűk festése a következő hetek feladata lesz – sorolta a bizottság elnöke. – A parcellát jelölő gesztenyefasort pótoltuk, 12 gesztenyefát ültettünk, emellett füvesítettünk, néhány hét múlva látványos lesz a zöldellő fű. Apróbb munkák vannak már csupán hátra, a jövő hónap elején elkészül az az emlékkő is, ami hirdeti, ez az első világháborúban elhunytak emlékkertje – emelte ki Németh Béla.

Frontról írt levelek

A bizottság azt tűzte ki célul, hogy méltó megemlékezést szervez a 100 évvel ezelőtt kitört nagy háborúra, annak orosházi vonatkozásaira és lépéseket tesz a helytörténeti adatok összegyűjtésére, megőrzésére. Ezért az alvégi temetőben lévő parkrendezés csak egy a sok vállalt feladat közül, amelyre 3 millió 150 ezer forint pályázati forrást fordíthat a város.

Felújítják Szentetornyán a Hunyadi utcai emlékművet, renováltatják az Árpád-kerti Hősök szobrát, és a zsidó temetőben található emlékművet is. Emellett a helyi adatokat könyvbe szedik, a főszerkesztő Koszorús Oszkár. A helytörténész egyben bizottsági tag is Verasztó Antal helytörténész és Rózsa Zoltán múzeológus segíti munkáját. A terv az, hogy jövő májusban, a Hősök napján mutatják majd be a helytörténeti szempontból jelentős kötetet.

Terveznek egy kiállítást is, ehhez már gyűlnek az orosházi családoktól a régi levelek, fotók, különböző iratok – sorra kerülnek elő az első világháború családi emlékei. Brestyánszki Gyula az elsők között esett el a fronton az orosháziak közül, emlékét sírkő hirdeti, fennmaradt leveleit unokája a helytörténeti kötet íróinak rendelkezésére bocsátja. A múzeumtól megtudtuk, egy doboznyi anyaggal már rendelkeznek, sőt egy hadimozsarat is kaptak a készülő kiállításra.

Az első világháborúhoz kötődő fotókat, leveleket, egyéb tárgyakat várja a Dózsa utcai Szántó Kovács múzeum. A tárgyi emlékeket az archiválást, ill. kiállítást követően visszadják. 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.