- hirdetés -

A kiváló autocross versenyző Csehországban a nehéz körülmények ellenére is második lett, a franciáknál viszont senki nem tudott elé kerülni.

Nem egyszerű egy európai versenysorozatban helyt állni. Főleg úgy, hogy nagy elvárás van a pilóta felé mind önmaga, mind szurkolói részéről. Kárai Tomi tudatosan készül a futamokra, sokat tesz azért, hogy nemzetközi szinten is megbecsülést szerezzen sportteljesítményével. Júliusban már két versenyen is a dobogón végzett és még nincs vége.

Nehezített pálya a cseheknél

Július elején a cseh autocross fellegvárába, Nova Pakára utazott a Kárai Motorsport csapata. Ennek a helynek más légköre van, olyan, ami más pályára nem jellemző. A csehek otthon vannak és szinte már szabadon garázdálkodhatnak. Tomi a legjobb idővel kvalifikálta magát az időmérőn, az első előfutamon azonban elkezdődtek a szurkálódások.

A Skoda újabb dobogóhoz segítette Kárai Tomit (Fotó: Kovács Zoltán)
A Skoda újabb dobogóhoz segítette Kárai Tomit (Fotó: Kovács Zoltán)

– Másodiknak jöttem el a rajt után, előttem a cseh Bartos ment. A második körben egy balos kanyarban megtorpant az autója, én azt használtam ki és elmentem mellette. Ezt a sportbírók nem sportszerű előzésnek minősítették és 3 másodperc büntetést kaptunk. A vicc ebben az, hogy még a csehek is kiálltak mellettünk, miszerint semmi szabálytalan nem történt – elemezte Tomi a történteket, miután a második és harmadik előfutamban is megharcolt a döntő első soráért.

A fináléban a rajtot nagyon jól kapta el, ám a cseh erő bedobta magát. Míg Fejfar elosont a rövid oldalon addig a többiek Tomira „lőttek” és kitessékelték őt az ideális ívről. A hatodik helyről küzdötte fel magát a második helyre a technikát nem kímélve és közben figyelembe kellett vennie a bírák „helyi” szabályait is.

Íme a döntő kívülről és belülről

Dobogós hely Nova Pakán. Ez már maga nemében is nagyszerű eredmény. A Skoda kívülről kissé leharcolódott, de a szíve-lelke ismét kitett magáért.

A francia özönvíz

A csapat két hetes pihenő után Franciaország felé vette az irányt. Tavaly már volt verseny a Saint Georges de Montaigu pályán, tehát tudták, mire számíthatnak. Tizenegy nevezés érkezett, így minden előfutam kis döntőnek számított. Az első és második alapján a pole pozícióból indulhatott Kárai Tomi, aki meggyőző fölénnyel nyerte mind a kettőt.

A döntő azonban nem várt fordulatot és áldást hozott. Óriási eső zúdult le, szinte folyóként hömpölygött a víz a pályán. A rajtrácson a pilóták tétlenül várták a rajt pillanatát és már akkor küzdöttek ez eső okozta párával és a látási viszonyokkal. Tomi a bal oldali rajthelyet választotta. Egyszerre indultak el Fejfarral, nagyon jól elkapva a rajtot. Középről a szintén cseh Vyborny lemaradt tőlük. A csehekkel együtt többen is bütykös gumit tettek fel, Tomi viszont a megvágott murvagumit.

Kárai Tamásnál nem volt gyorsabb pilota Franciaországban (Fotó: Kovács Zoltán)
Kárai Tamásnál nem volt gyorsabb pilóta Franciaországban (még több kép klikk után a Kárai Motorsport Facebook oldalán) Fotó: Kovács Zoltán

– Jó választás volt ez a gumi. Állt a víz a rajtrácson és a pálya teljes hosszán nagyon nagy sár volt. A rajt után már sikerült az élre állnom Fejfar előtt és a bukkanóhoz érve már 50-100 méterrel vezettem. Nem tudtam arra figyelni, hogy ki hol és merre van hozzám képest, mert a második körtől kezdve annyira párásodott a szélvédőm, hogy alig láttam ki rajta. Fejfar rám is jött egy kicsit, de még időben vissza tudtam szerezni az előnyt. Nem versenyeztem még ilyen körülmények között, nagyon koncentráltam, hogy még véletlenül se hibázzak. Könnyen komoly baj történhetett volna egy rossz féktávval vagy egy kicsúszással – mondta Tomi a döntő után.

A sorozat ezen a hétvégén Olaszországban folytatódik. A Maggioraban megrendezendő verseny iránt mindig nagy az érdeklődés, 24 pilóta adta le nevezési szándékát. Sokan az olasz bajnokságból is részt vesznek a nemzetközi megmérettetésen, így érdekesebb futamokra lehet számítani.

Bajnokság állása öt futam után:

1. Kárai Tamás 97 pont
2. Václav Fejfar 78 pont
3. Miroslav Neumann 66 pont

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.