- hirdetés -

Megerősítették a testvértelepülési kapcsolatot, az ünnepi keretek között aláírt megállapodás az uniós források érkezését is segíti. Eközben az Orosházi Fúvószenekar és két egyesület Zombán vendégeskedik. 

Partnertelepülési találkozón erősítette meg testvértelepülési kapcsolatait Zomba és Orosháza. A Tolna megyei községben június 21-én ünnepélyes keretek között írta alá az erről szóló dokumentumot Szűcs Sándor, Zomba polgármestere és Zalai Mihály, Orosháza alpolgármestere. A zombaiak a németországi Hanstedt nagyközséggel is szorosabbra fűzték kapcsolatukat, míg a felvidéki Alsószeli most kötötte meg hivatalosan a megállapodást.

– A legszorosabb és legrégebbi kapcsolatunk Orosházával van, hiszen 1743-ban vallási okokból innen költöztek el azok a zombai evangélikusok, akik egy évvel később letelepedtek az alföldi pusztában – fogalmazott beszédében Szűcs Sándor. – Történelmi ez a kapcsolat, ami az évszázadok és főleg az elmúlt évtizedek alatt barátivá fejlődött – tette hozzá Zomba polgármestere. Kiemelte, hogy ezek a kapcsolatok jó alapot adnak újabb barátságok megkötésére.

Szűcs Sándor (b) és Zalai Mihály írta alá a megállapodást Zombán (Fotó: Melega Krisztián)
Szűcs Sándor (b) és Zalai Mihály írta alá a megállapodást Zombán (Fotó: Melega Krisztián)

– Nem minden a papír, de az együttműködés ezen hivatalos formája ad arra lehetőséget, hogy az Európai Uniótól támogatásokat kaphassunk közös rendezvényekre – mondta Szűcs Sándor.

Orosháza alpolgáramestere szerint nincs még egy olyan település a Kárpát-medencében, ahol Zomba neve olyan sokszor le lenne írva, mint Orosházán.

– Az egyik az evangélikus templomban látható a kisharang mellett, amit őseink hoztak magukkal Zombáról 1743-ban. A Zombai utca neve is őrzi az áttelepedés emlékét, ez volt a második utca, amit belaktak elődeink. A harmadik pedig Orosháza egy éve átadott főterén, az üvegkörtefa oldalán olvasható, ami a település alapításának állít emléket – mondta Zalai Mihály. Az alpolgármester úgy fogalmazott, kevés olyan település van, akinek lakói pontosan tudják, mikor és honnan érkeztek, de Orosháza ilyen, és ez meghatározza a múlthoz való viszonyunkat, tanulhatunk elődeink erényeiből és hibáiból.

– Hálásak lehetünk a zombaiaknak, hiszen ha egy orosházi ide érkezik, mindig úgy tekinthet Zombára, mint a második otthonára. Ezzel a dokumentummal erősítjük meg azt, hogy összetartozunk. Mi, politikusok ezek után hátradőlhetünk, és örömmel figyelhetjük, hogy a civilek fonják még szorosabbá ezt a kapcsolatot – zárta beszédét Zalai Mihály.

Fújnak és főznek

Az orosházi delegációnak tagja volt Németh Béla kulturális tanácsnok, Dávid Zoltán, Kovács Árpád és Lövei Ferenc képviselők, akik több megbeszélést folytattak a helyi szervezetek vezetőivel a jövőbeli kapcsolatok további erősítéséről.

De nem csak hivatalos események vannak Zombán ezen a hétvégén. Vasárnap rendezik a VII. Bográcsfesztivált, amin az Orosházi Kolbászklub és az Oros-haza Baráti Kör csapatai is főznek majd.

A zombai művelődési ház előtt Fabók László vezetésével zenélnek az orosházi fúvósok (Fotó: Kálmán László)
A zombai művelődési ház előtt Fabók László vezetésével zenélnek az orosházi fúvósok (Fotó: Kálmán László)

Péntektől vasárnapig az Orosházi Fúvószenekar tagjai is a zombaiak vendégszeretetét élvezik. A szombati hivatalos eseményen térzenét adtak, majd a szomszédos Sióagárd halászlé fesztiválján léptek fel. A Fabók László karnagy vezette fúvósok vasárnap Zombán, a falunapon adnak majd koncertet. Fúvószenekarunk a mozgalmas hétvégéről folyamatosan posztol, érdemes követni őket Twitteren és Facebookon egyaránt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.