- hirdetés -

Több tízmilliós kárt okoztak eddig a mezei pockok a térségben. Megállítani nem lehet őket, csak enyhíteni a károkat.

A héten írtunk arról, hogy a túlszaporodott mezei pockok óriási károkat okoznak a város melletti mezőgazdasági területeken. A kalászos növények után már a repcét, a napraforgót és a kukoricát is megtámadták.

A szakemberek elmondták, a hatékony védekezést akadályozta, hogy a leghatásosabb, Redentin 75 RB nevű készítmény használata hónapokig tilos volt, azt csak június 1-jén engedélyezték újra. Ekkor viszont akkora mennyiség kellett volna országszerte, hogy a gyártók és a forgalmazók nem tudták kielégíteni az igényeket, így hiánycikk lett.

Redentin 75 RB vegyszert helyeznek ki az AGRO-M földjein (Fotó: Rosta Tibor)
Redentin 75 RB vegyszert helyeznek ki az AGRO-M földjein (Fotó: Rosta Tibor)

Az MTI-hez eljuttatott közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azt írja, ez a rágcsálóirtó készítmény roppantott gabonaszemre felvitt véralvadásgátló méreganyag, ami a mezei pockok mellett veszélyt jelenthet például a vadnyulakra. Emellett fennáll az úgynevezett másodlagos mérgezés veszélye is, vagyis az, amikor a méregtől elpusztult rágcsálót ragadozók vagy dögevők fogyasztják el.

Korábban kellett volna

A megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatója június elején az addig elfogyott 100 tonna szer mellé újabb 200 tonnára kért engedélyt. Ebből a mennyiségből szerdán 1,6 tonna érkezett az AGRO-M Zrt-hez. A cég növénytermesztési ágazati igazgatója elmondta, a minimális dózissal számolva ez 80 hektárra elég. Összehasonlításképp: a cég 1100 hektáron termel kalászos gabonát, így ez a mennyiség csupán a legfertőzöttebb területekre lesz elég. Ezeken a táblákon június 20-án kezdik meg a rágcsálóírtó kijuttatását kézi illetve gépi erővel.

Dr. Muhi Zoltán kérdésünkre hozzátette, a kiszórás előtt megtörtént a megfelelő óvintézkedés. A területen illetékes vadásztársaság szakemberei húsliszttel és étolajjal becsávázták a magvakat, ami a vadnyulakat elriasztja, a pockokat viszont nem.

Több általunk megkérdezett szakember azonban továbbra is azt mondja, hogy korábban kellett volna feloldani a szer tilalmát, ugyanis most már késő a védekezés, túl nagy a pocokállomány által okozott kár.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.