- hirdetés -

A nemrégiben elhunyt Józsa Mihályra emlékezik barátja.

Kedves Misi, Drága Barátom!

Mióta elmentél, próbálom összerakni a személyedet: keresem a fogódzókat az emlékek tengerén. Ki voltál? Mi is volt a dolgod itt ebben a világban?

Járva a várost, naponta szembesülök a döbbenettel és az őszinte gyásszal, amit ismerőseid, barátaid lelkében hagytál. Váratlan volt távozásod. Tudtunk a betegségedről, de úgy láttuk – s Te is ezt a hitet erősítetted bennünk – hogy most is megküzdesz vele, s legyőzöd azt, miként egyszer már megtetted. Nem így történt.

Józsa Mihály (1962-2014)
Józsa Mihály (1962-2014)

Most, talán nem túlzok, hogy egész Orosháza gyászol. Hiszen Te voltál „ a Józsa Misi”, aki nem sokkal az érettségi után, még a nyolcvanas évek elején, mint a mesék kiskondása, elindultál szerencsét próbálni. Sokan emlékszünk még arra, amikor az 1983-as Ki Mit Tud?-on izgultunk érted, s bár úgy mondtad Kis Anna verseit mint a parancsolat, a szigorú zsűri mégsem akart továbbjuttatni. És akkor „felkelt” a nép, Orosháza népe, kisiskolások százai írták a levelezőlapra: „Jusson tovább Józsa Misi!” … és a népakarat győzött.

De emlékezünk arra is, amikor a rendszerváltás hajnalán hazatérvén Budapestről, az Orosházi Napló lelkes újságírójaként belevetetted magad a helyi közéletbe, majd elsősorban a Te ötleted eredményeképpen 1994-ben a városalapítás 250. évfordulója tiszteletére megszólalt Orosházán az első ideiglenes rádió, az Orosháza Hangja Rádió. Hatalmas lelkesedéssel csináltuk akkor az újságot, rádiót. Hittük, hogy értéket teremtünk. De mivel senki nem lehet próféta …, hát ismét menned kellett, s Békéscsabán próbáltad tovább a jó szerencsét.

És emlékeznünk kell arra a „versmondó fiúra” is, aki már gimnazistaként úgy mondta a Szózatot, vagy a Himnuszt, hogy beleborzongtunk, mert tudta és hitte, hogy „légy híve rendületlenül…”, hiszen „a nagyvilágon e kívül nincsen számodra hely!”

Drága Misi! Nyugodj békében barátom!

Fülöp Csaba

Józsa Mihály 51 évet élt, temetése 2014. június 20-án 11 órakor lesz az Alvégi temetőben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.