- hirdetés -

A munkáltatók és az álláskeresők közvetlen találkozására adott lehetőséget a szerdai állásbörze az orosházi járási munkaügyi kirendeltségen.

Mintegy 120 állást kínáltak az érdeklődőknek, akikből nem volt hiány. A kirendeltség 80-nál több munkáltatót vont be a programba, mintegy 20 képviselője meg is jelent, hogy személyesen találkozzon az álláskeresőkkel.

A kirendeltség vonzáskörzetéből 620 álláskereső kapott meghívót, a szakemberek szerint a következő hetekben mintegy 70-nek sikerülhet álláshoz jutni. Ugyanakkor számos képzésre is lehetőség van az uniós források bevonásával zajló projektben. Többek között a gépi forgácsoló képzés helyi munkaadói igényre épül, az biztos kenyérnek ígérkezik. A program részeként a regisztrált álláskeresők többféle támogatást is kaphatnak, több hónapos időtartamra.

(Fotó: Rajki Judit)
Az orosházi kirendeltségen szerdán az állás- és képzéslehetőségeket ismertették (Fotó: Rajki Judit)

Békés megyében kilenc helyszínen zajlanak hasonló börzék a napokban, dr. Nagy Ágnes megyei igazgató a megnyitón elmondta, reményeik szerint ezek keretében mintegy ezer ember juthat álláshoz. Lustyikné dr. Papp Anikó járási hivatalvezető ismertette a járás megyei viszonylatban kedvezőnek mondható munkaerő-piaci adatait: az április végi számok 27%-kal voltak alacsonyabbak a tavalyinál.

– Az az ellentmondás megvan, hogy ugyan erőteljesen csökkent a munkanélküliek száma, de aki munka nélkül van, az azt érzi, hogy az ő esetében 100 százalékos a munkanélküliség. Tehát addig nyilván nem lehetünk elégedettek, amíg egy ember is munka nélkül van – hangsúlyozta kérdésünkre dr. Nagy Ágnes igazgató.

Jellemző foglalkozások: személy és vagyonőr, felszolgáló, bolti eladó, segédmunkás, lakatos, kőműves, villanyszerelő, kereskedelmi- és marketing ügyintéző.

A program keretében a támogatottak részére többféle támogatás nyújtható: képzési lehetőségek, munkába járáshoz utazási költség támogatása, bértámogatás, vállalkozóvá válás támogatása. A 2011 óta tartó program keretében idén mintegy 2,2 milliárd forintot tudnak fordítani az álláskeresők bizonyos csoportjainak ahhoz, hogy visszakerüljenek a munka világába, vagy növeljék esélyüket az álláskeresésben, akár piacképes tudás megszerzésével.

– Kirendeltségünk elsődleges célja, hogy a munkáltatók munkaerő igényeit kielégítsük, és az álláskeresőink munkához jutási esélyeit növeljük. Ha ez konkrét állásajánlattal nem sikerül, mert például nem rendelkeznek piacképes szaktudással, végzettséggel, képességgel, akkor akár ha csak egy tanácsadás szükséges, azzal próbáljuk segíteni őket, ha egy kiegészítő szakképesítés, nyelvvizsga megszerzésére van szükségük, akkor azt kínáljuk – adott tájékoztatást Jankovné Héjjas Katalin kirendeltség-vezető azokról a szolgáltatásokról, amelyekkel segíteni tudnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.