- hirdetés -

Elkezdődött a kivitelezés az önkormányzat négy épületén, megújuló energia felhasználásával jelentősen csökken majd az intézmények áramszámlája.

Elsőként a Táncsics csarnok tetején dolgoznak a munkások, ezen a héten az első sínek kerültek a helyükre. A következő hónapokban zajlik a beruházás, őszre a Táncsicson kívül a polgármesteri hivatal, a Vörösmarty iskola és a Petőfi Művelődési Központ tetején is kiépítik a rendszert.

A napelemek által termelt áram az érintett épületekben működtetett eszközök, berendezések áramigényét hivatottak kielégíteni. A teljesítmény épületenként eltérő, a megtermelt energia nem elegendő egyik intézményben sem a teljes energiafogyasztás kiváltására, de azt nagymértékben csökkenti.

Az orosházi polgármesteri hivatalnál a már meglévő rendszert bővítik (Fotó: Rajki Judit)
Az orosházi polgármesteri hivatalnál a már meglévő rendszert bővítik (Fotó: Rajki Judit)

Az önkormányzat tavaly pályázott uniós forrásokra, a szükséges önrészt is biztosítva. A legnagyobb összeget, több mint 50 millió forintot a Táncsics csarnok rendszerére költhetik, a Vörösmarty és a művelődési ház esetében ez a szám kicsivel több, mint 43 millió forint. A polgármesteri hivatal tetején már több elem is áll, ide mintegy 5 millió forint értékben telepítenek még.

A négy pályázat keretében mintegy 143 millió forintnyi fejlesztést hajtanak végre, ehhez 121 milliós nagyságrendben sikerült európai uniós forrást lehívni. Mint ismert, az Európai Unió és a magyar állam is kiemelten kezeli a környezetbarát, megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek elterjedését.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.