Aranypávát kapott a Bokréta Népdalkör

A Szemenyeiné Erzsike vezette orosházi népdalkör túlszárnyalta a két évvel ezelőtti minősítést, és Aranypávával zárt az idei népzenei minősítőn. A versenynek immár negyedik alkalommal adott otthont a művelődési központ.

Tizenhetedik alkalommal hirdetett országos és térségi népzenei minősítőt a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége. A találkozót kétévente rendezik, a Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatásának köszönhetően a Petőfi Művelődési Központ negyedik alkalommal adott otthont a rendezvénynek.

Április 26-án délelőtt a térségi, délután pedig az országos minősítések zajlottak, összesen 25 egyéni és csoportos produkciót hallhatott a közönség, ami azt jelenti, hogy közel 300-an énekeltek, és mintegy 200 népdal csendült fel. Az orosházi Bokréta Népdalkör évek óta sikerrel vesz részt a találkozón, a Szemenyeiné Erzsike vezette népdalkör idén még a 2012-es arany minősítését is sikerült túlszárnyalnia.

A pusztaföldvári Búzavirág Népdalkör (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A pusztaföldvári Búzavirág Népdalkör arany minősítéssel zárt (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A zsűriben helyet foglalt Dr. Alföldy-Boruss István a Magyar Rádió zenei együtteseinek ny. igazgatója, dr. Fehér Anikó a Magyar Rádió Zrt. népzenei és világzenei programszerkesztője, és Jankov Gyöngyvér orosházi népdalénekes.

A bírák értékelése alapján az idei rendezvény sokszínűsége a színvonalban is megmutatkozott, mindez bizonyítja, hogy térségünkben nagyon jól működnek az együttesek. A minősítés során több szempont is mérvadónak számított.

– Egyéni produkcióban a tiszta ének, csoportban az egység a legfontosabb – avatott be a zsűri elnöke. – Figyeljük még a dalok választását, összeállításának sokszínűségét, legyen tempójában és hangnemében is változatos, valamint régi és új stílusú dallamokat is énekeljenek.

Az eredményhirdetést követően még egy közös éneklésre buzdította dr. Fehér Anikó az akkor már a közönség soraiban helyet foglaló minősített énekeseket. Majd egy nótából kettő lett, ez lehet egy népzenei találkozó tökéletes befejezése.

Eredmények:

 Térségi minősítő:

Kunfehértói Csalogány Citerazenekar (Kunfehértó) – Dicséretes
Földvár Citerazenekar (Pusztaföldvár) – Kiváló
Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület Aranykalács Népdalköre (Hódmezővásárhely) – Kiváló
Bokrétás Énekegyüttes (Dévaványa) – Kiváló
Kurticsi Citerazenekar (Nagyszénás) – Kiváló
Boróka Énekegyüttes (Dévaványa) – Kiváló
Varga Zsigmond (Komádi) – Kiváló
Csabacsűdi Hagyományőrző Népdalkör és Zenekar (Csabacsűd) – Kiváló
Aranyvessző Népdalkör (Nagyszénás) – Kiváló
Gyöngyök Énekegyüttes (Dévaványa) – Kiváló
Garamvölgyi Anett (Szeged) – Kiváló
Községi Népdalkör (Jászjákóhalma) – Dicséretes
Csapó Mihályné (Csabacsűd) – megfelelt

Országos minősítő:

Zsombékos Citerazenekar (Dévaványa) – ezüst
Ványai Húrszaggatók (Dévaványa) – ezüst
Sóvirág Citerazenekar (Dévaványa) – arany
Rosicka Citera Együttes (Kétsoprony) – arany
Debreczeni-Kiss Helga (Szentes) – aranypáva
Orgován Népdalkör (Békéscsaba) – arany
Margaréta Asszonykórus (Zomba) – arany
Héthalom Citerazenekar és Népdalkör (Dombegyház) – arany
Bokréta Népdalkör (Orosháza) – aranypáva
Kisiratosi Rónasági Citerazenekar (Kisiratos) – arany
Fülemüle Népdalkör (Körösladány) – aranypáva
Búzavirág Népdalkör (Pusztaföldvár) – aranyAz OrosCafé további használatához el kell fogadnod a cookie-k használatát. További információ

Amennyiben a beállítás változtatása nélkül böngészel tovább az oldalunkon, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadot a cookie-k használatát.

Bezárás