- hirdetés -

Szülő tervez, baba végez – akár így is fogalmazhatunk, amikor pelenkással indul az ember a városba. Mostantól azonban könnyebb lesz a tervezés, három pelenkázóhelyiség segíti a kisgyerekeset, így nem kell hazasietni, vagy netán a padon megoldani a peluscserét.

Aki kisgyerekes, az tudja, hogy a szobatisztaságig hosszú az út, és kalandos gyereknek, szülőnek egyaránt. A picik nem várnak, a szülők pedig így, vagy úgy, de megoldják a helyzetet. Ebben segít mostantól a város.

Pontosabban eddig is segített, mert a főtéren található illemhelyen eddig is volt pelenkázási lehetőség, de erről nem nagyon tudtak a kismamák, ezért is jelezzük a lehetőséget. Mostantól azonban további két helyen is lehet majd nyugodtan, kulturált körülmények között pelenkázni a belvárosban.
– Az Oros-haza Baráti Kör tagjai kerestek meg és jelezték, hogy nincs olyan hely a belvárosban, ahol a kismamák pelenkázhatják gyermekeiket. Ennek kapcsán felmértük, hol van, illetve hol kellene ilyen helyet kialakítani – mondta Zalai Mihály alpolgármester. – A főtéren meglévő mellett a városháza földszintjén a női mosdó előterét és a művelődési központ földszinti, mozgáskorlátozottaknak kialakított mellékhelyiségét találták a szakemberek megfelelőnek. Ezek a pelenkázók úgy lettek kialakítva, hogy nem csak az anyukák, de az apukák is bemehetnek, ha tisztába kell tenni a gyereket – fogalmazott az alpolgármester.

Nem kell hazamenni, ha tele lesz a pelus

Megnéztük a helyszíneket, és megkértünk két anyukát, hogy “tesztelje” az új pelenkázókat.

– Velünk is előfordult már, hogy egy rendezvényre, programra feljöttünk a városba, de haza kellett menni, mert tisztába kellett tenni Noémit – meséli Madarász Ildikó, miközben egyéves kislányával éppen kipróbálja a művelődési központban most kialakított pelenkázót. – Minden programot úgy tud az ember szívesen bevállalni, ha tudja, hogy normális körülmények között tisztába tudja tenni az apróságot. Örülök ennek az új lehetőségnek, teljesen kényelmesen, rendezetten tudtam tisztába tenni a kislányomat, és a tisztálkodási lehetőség is adott – összegzett Ildikó.

Mostantól nem gond, ha séta közben lesz tele a pelus. Az egyéves Galyas Noémit öltözteti édesanyja, Madarász Ildikó a művház pelenkázóhelyiségében. (Fotó: Rajki Judit)
Mostantól nem gond, ha séta közben lesz tele a pelus. Az egyéves Galyas Noémit öltözteti édesanyja, Madarász Ildikó a művház pelenkázóhelyiségében. (Fotó: Rajki Judit)

Peralta Bényei Viktória eddig Budapesten és Szegeden élt férjével, de néhány hónapja, miután megszületett kisfiuk, Olivér, Orosházára költöztek. A fiatal anyuka tapasztalata szerint a nagyvárosokban sincs túl sok kulturált pelenkázó hely, ezért ott inkább a fizetőseket választja. Orosházán viszont eddig nem talált ilyen nyilvános helyet, ami néha okozott fennakadást a napi programban.
– Előfordult, hogy egy vásárlást meg kellett szakítani azért, hogy hazamenjünk, mert tisztába kellett tenni Olivért, majd újra fel kellett jönni a városba. Annak, hogy mostantól Orosházán is van nyilvános pelenkázó, nagyon örülök – mondja a városházi pelenkázónál, miután kisfiát tisztába tette. – Egyszerű, de a célnak megfelel, kulturált és tiszta, biztos, hogy igénybe fogom ezután venni – fogalmaz Viktória.

A pelenkázók helyét táblák jelölik, és ingyenesen használhatók. A művelődési központban emellett lehetőség van a babák szoptatására is, az információs pultnál kell érdeklődni, ha ilyen igény merül fel.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.