- hirdetés -

A fogyatékkal élők közénk tartoznak: ennek tudatosítására jött létre az Aranymasni regionális találkozó Orosházán. Idén jubilál a rendezvény, mintegy 400 értelmi sérült fiatal találkozott a művelődési központban.

A Vadvirág Esély Klub szervezésében, a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület támogásában az Aranymasni kulturális találkozóra idén a helyiek mellett Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megyéből vártak fellépőket. 35 műsorszámot állított színpadra a 19 intézményből érkezett résztvevő, mintegy 400 fős nézősereg örülhetett a produkcióknak április 16-án, a Petőfi Művelődési Központ színháztermében.

– Mikor kultúrával és művészettel, mint eszközzel foglalkoznak értelmi sérült embereket ellátó intézményekben, akkor arra a területre nyúlnak, amely által a leginkább meg lehet mutatni az egyén nagyszerűségét, különlegességét – fogalmazott megnyitó beszédében Zalai Mihály alpolgármester.

A Vadvirág Esély Klub fiataljai nagy izgalommal készültek a fellépésre  (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A Vadvirág Esély Klub fiataljai nagy izgalommal készültek a fellépésre (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Fogyatékkal élő fiataljaink örömöt, jókedvet, vitalitást sugároznak a művészeti produkciókon keresztül, és ezt nem csak az Aranymasnin, hanem évente több más alkalommal is megmutatják a Vadvirág Klub tagjai Orosházán – mondta az alpolgármester.

Vaszkán Erzsébet, az Egységes Szociális Központ vezetője megnyitójában már arról beszélt, a rendezvény egyre inkább kezdi kinőni Orosházát, nem csak a művelődési házat, hiszen a jelentkezők száma évről-évre egyre nagyobb.

Nem csak a kulturális program miatt volt érdemes ellátogatni az Aranymasni találkozóra. Ismerkedő délutánt is szerveztek a fiatalok számára, hiszen igencsak beszűkültek a szórakozási lehetőségeik, tudtuk meg Szokolai Olasz Mónikától, az ESZK Nappali Ellátásegységének vezetőjétől. Mint elhangzott, a dolgozók számára is jó lehetőség volt ez a tapasztalatcserére.

Idén sem maradhatott el a produkciók díjazása, emellett irodalmi és képzőművészeti pályázatot is hirdettek a szervezők, melynek témája az Életképek a fogyatékosság tükrében volt.

Az Aranymasni találkozó produkciói eredménye:

1. helyezett: Borostyánkert Otthon, Dévaványa
2. helyezett: Vadvirág Esély Klub, Orosháza
3. helyezett: Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum Okányi Telephelye

Az irodalmi és képzőművészeti verseny eredményei:

1. helyezett: Csapó László verse: „Veled vagyok” (sorstásaimhoz) (Derűs Ház, Békés)
2. helyezett: Szemenyei Andrea: ” Horgolt csodák” (Vadvirág Esély Klub, Orosháza)
3. helyezett: Bányai Emese ” Az én fürdőszobám” (SZKTTESZI Fogyatékosok Nappali Intézménye, Szeged)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.