Zöld területet a szeméttelep helyére

Befüvesített, zöld domb: ezt láthatják majd az orosháziak a bezárt hulladéklerakó helyén, ha véget ér a rekultivációs projekt. Az első munkagépek április elején indulhatnak a városban.

A Dél-Kelet Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer (DAREH) Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás együttműködésével 76 bezárt szeméttelepet adnak vissza a szakemberek a természetnek, két ütemben. A hulladéklerakás következtében roncsolódott területet állítják helyre a rekultivációs program keretében, 36 településen a régióban.

Hosszas előkészítés után a közeljövőben elindulhatnak az első munkagépek, többek között ez is elhangzott a program projektnyitóján március 7-én, Orosházán. A rendezvényen a társult önkormányzatok vezetői kaphattak tájékoztatást a fejleményekről. Hutás-Csizmadia Ibolya, a társulás elnöke elmondta: összesen 10,5 milliárd forintos uniós forrást használhatnak fel a projektben.

Városunk is tagja az önkormányzati társulásnak, az orosházi hulladéklerakó rekultivációja az I. ütemben szerepel, várhatóan áprilisban kezdődhetnek meg a kivitelezési munkák. A projektnyitón az is elhangzott, az orosházi az egyik legnagyobb szemétlerakó a térségben.

Hutás-Csizmadia Ibolya kiemelte, több mint 10 milliárd forint áll rendelkezésre (Fotó: Rajki Judit)

Hutás-Csizmadia Ibolya kiemelte, több mint 10 milliárd forint áll rendelkezésre (Fotó: Rajki Judit)

– Első körben tervezett formába rendezzük a hulladékot, majd annak egy részét rostálni fogjuk – sorolta Sinka Tibor, a Közgép Zrt. hulladék és kármentesítési igazgatója a kivitelező képviseletében azt a munkafolyamatot, mely Orosházán zajlik majd. – A nagyobb méretű hulladékrészt rétegenként betömörítjük, kialakítunk belőle egy formát, és kiegyenlítő rétegként a kirostált frakciót helyezzük rá. A menet közben talált veszélyes hulladékot az erre engedéllyel rendelkező helyre szállítjuk. A kiegyenlítő rétegre egy záróréteg kerül, amelynek két funkciója van: egyrészt csökkenti a csapadék beszivárgását, de nem gátolja meg teljes mértékben, másrészt a képződő gázok elvezetését fogja segíteni, utóbbi kezelésére aktív gázkezelő rendszer épül majd. – mondta el Sinka.

Emellett még számtalan folyamaton kell keresztülmennie a lerakónak azért, hogy végül ne jelentsen kockázatot a környezetre. Amint azt a kivitelező képviselője elmondta, a rekultiváció végeredményként a hulladéktelep helyén egy befüvesített, zöld domb jelenik majd meg, így begyógyul a tájseb. A két ütem keretében egyébként várhatóan 2015 júniusáig valósulnak meg a beruházások.Az OrosCafé további használatához el kell fogadnod a cookie-k használatát. További információ

Amennyiben a beállítás változtatása nélkül böngészel tovább az oldalunkon, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadot a cookie-k használatát.

Bezárás