- hirdetés -

A Lépcsők című novellás kötetről Buzai Csaba beszélgetett a szerzővel, Verasztó Antallal, természetesen közönség jelenlétében. A rendezvényt rendhagyóan játékkal tettek még élvezetesebbé.

A magyar kultúra napjának előestéjén, január 21-én mutatták be a városi könyvtárban Verasztó Antal nem rég megjelent Lépcsők című új kötetét, szép számú közönség jelenlétében. Az alkalomnak a szerző sajátos humorán túl különleges hangulatot adott, hogy a közönséget játékkal vonták be, aminek nyertese egy dedikált példányt kapott.

A 20. század vidéki életéről ad képet a Lépcsők. Verasztó Antallal (b) Buzai Csaba beszélgetett (Fotó: Rajki Judit)
A 20. század vidéki életéről ad képet a Lépcsők. Verasztó Antallal (b) Buzai Csaba beszélgetett (Fotó: Rajki Judit)

Az orosházi író, költő, helytörténész ötödik, novellákat tartalmazó könyvéről számos érdekesség derült ki az est folyamán. Rögtön az elején azt tudtuk meg, hogy a műnek kezdetekben más címet szánt.
– A könyvemnek eredetileg a Lépcsőn ülve címet adtam, mivel egy ilyen fotó látható a borítóján. Aztán azért döntöttem mégis a mostani cím mellett, mert a lépcsők mindig vezetnek valahová: fölfele is, lefele is – avatott be a szerző.

Ugyan ez az ötödik novellás kötete, még sem sorozat, de összefüggő emlékekből táplálkozik. Az evangélikus levéltárban töltött hosszas kutatások az írások nyelvezetében nyomot hagytak.
– Az itteni szép nyelvjárásunkat sikerült még egy kicsit ódonná tenni, a levéltárban olvasott régi iratok révén beleszerettem ebbe a régi nyelvezetbe, és a közérthetőség erejéig alkalmazom is írásaimban. Azt hiszem, aki sok év múlva elolvassa a könyvet, egy régebbi Orosházát ismerhet meg benne – vallja az író, akinek legújabb kötetéről Buzai Csaba könyvtárigazgató ismertetőt is írt, klikkelj.

A szerző elmondása szerint idén nem lesz új kötet, ezzel megszakítja a fél évtizedes hagyományt. Szerencsére jó néhány kötetét forgathatjuk, verseit, novelláit olvashatjuk. Ez azonban nem csak az orosházinak adatik meg, Verasztó Antaltól megtudtuk, az internet segítségével Ausztráliában gyűjtik a verseit, valamint egy kanadai folyóiratban 2011 óta jelennek meg novellái.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.