- hirdetés -

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelentette be Orosházán, hogy a város maradék 1,5 milliárd forintos adósságát is átvállalja az állam. Így adósság nélkül indítja a város a 2014-es költségvetést.

Az önkormányzati adósságkonszolidációról tartott sajtótájékoztatót Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, dr. Dancsó József polgármester, országgyűlési képviselő és Simonka György országgyűlési képviselő, a választókerület fideszes elnöke január 17-én Orosházán, a városháza kistermében.

Az állam összesen 1200 milliárdot vállalt át

– Lezáró szakaszához érkezett az adósságkonszolidáció folyamata. Amikor 2010-ben átvettük az ország kormányzását, világosság vált, hogy ezzel az adósságállománnyal nem lehet biztonságosan kormányozni az országot, sérülékennyé váltak az önkormányzatok, ráadásul az ország is komoly adóssággal küzdött, a lakosság is eladósodott – fogalmazott Varga Mihály. Kiemelte, hogy az elmúlt 3 évben sikerült megállítani az ország eladósodottságát, a lakosság számára is segítséget nyújtottak, főleg a devizahitelesek számára, végül pedig az önkormányzatok adósságának átvállalása következett.

A tájékoztatón a miniszter azt is bejelentette, hogy dr. Dancsó Józsefet nevezi ki február 1-jétől a Magyar Államkincstár élére. Ezért Dancsó február 1-jén lemond tisztségeiről. Erről itt írtunk.

– Az elmúlt években, 2010-ig olyan település- és vidékellenes politika folyt, ami miatt jelentős adósság szakadt a települések nyakába, ezt most felszámoltuk – hangoztatta a miniszter. – Az önkormányzatok adósságának összege elérte az 1200 milliárd forintot, az adósságállomány létrejötte részben annak köszönhető, hogy az akkori kormányzat folyamatosan adott át az önkormányzatoknak feladatokat, de ezekhez támogatást, forrást nem biztosított. Emellett az önkormányzatok csak úgy tudtak beruházni, fejleszteni, ha hitelt vettek fel. Ezért döntött a Fidesz-kormány az adósságkonszolidáció mellett, amit több szakaszban hajtott végre, a folyamat most februárban lezárul – mondta el Varga.

Zalai Mihály, Dancsó József, Varga Mihály és Simonka György a sajtótájékoztatón (Fotó: Rajki Judit)
Zalai Mihály, Dancsó József, Varga Mihály és Simonka György a sajtótájékoztatón (Fotó: Rajki Judit)

Elhangzott, hogy 2012 januárjában a megyei önkormányzatok 196 milliárdos adósságának átvállalásával kezdődött a konszolidációs folyamat, a második ütem az ötezer lakos alatti településeket érintette, a kormány 100 %-ban átvállalta a tartozását 1710 településnek, ez 74 milliárd forint volt. A harmadik lépés keretében 227, ötezer fő feletti településnek vállalták át 40-70% közötti tartozását, ami 610 milliárd forintot jelentett eddig, Orosháza ebben a fázisban adósságának 65%-ától, 2,2 milliárd forint tartozástól szabadult meg.

Hitelfizetés helyett településfejlesztés

– Most a fennmaradó adósságállomány részét vállaljuk át február végéig. A kormány februárig 278, ötezer főnél nagyobb település mintegy 430 milliárd forintnyi adósságát vállalja át. Az intézkedés komoly terhet vett le az önkormányzatokról, és megteremtette a fejlődés esélyét, ebben az évben már nem kell hiteltörlesztésre költeni, helyette településfejlesztési programokra fordíthatnak forrásokat az önkormányzatok – jelentette ki Varga Mihály. Kiemelte, hogy a források egyik legfontosabb felhasználási helye a munkahelyteremtés lesz. – Az ország a konszolidációs időszakot lezárhatta, az új esztendőnek már arról kell szólnia, miként valósulhat meg az erőteljes gazdasági növekedés – fogalmazott.

Annak érdekében azonban, hogy az adósság ne termelődjön újra, az önkormányzatok nem tervezhetnek működési hiánnyal, a települések hitelfelvételéhez központi jóváhagyás szükséges, ahogyan Varga Mihály fogalmazott: “behúzzuk a fékeket”. Elvárják azt is, hogy a települések elkészítsék településfejlesztési terveiket, ehhez kormányzati segítséget nyújtanak, átrendezik az uniós forrásokat is, hogy nagyobb arányban jusson gazdaságfejlesztésre. A helyhatóságok adósságának átvállalása azt is lehetővé teszi a Békés megyei önkormányzatok számára, hogy élni tudjanak a 2014-2020-as uniós ciklus kínálta pályázati lehetőségekkel. Az új rendszerben megyénk 53,6 milliárd forintot használhat fel gazdaságfejlesztési céljai megvalósítására.

Dél-Békés is adósság nélkül fejlődhet

– Vidékiként nagy öröm számomra, hogy a kormány elkötelezett a vidéki emberek életének támogatásában – vette át a szót Simonka György országgyűlési képviselő. – 2010 előtt a baloldali kormány folyamatosan növelte a feladatokat, de a forrásokat nem igazították hozzá, a működést, fejlesztést csak hitelből tudták biztosítani az önkormányzatok.

Békés megye 4. sz. választókerületének 27 településén 2013-ban az 5000 fő alatti önkormányzatok esetében 83 millió 241 ezer forint, 5000 fő feletti települések esetében pedig 3 milliárd 46,4 millió forint adósságot engedett el a kormány. 2014-ben Dél-Békés fennmaradó, 1,7 milliárd forintos tartozását is átvállalták, összesen tehát közel 5,6 milliárd adósság terhétől szabadult meg a térség – összegezte a számokat Simonka György. – Mától nem kell attól tartani az önkormányzatoknak, hogy nem tudna bért, segélyt fizetni, és gondolkodhatnak járdaépítésben, munkahelyteremtésben, mindabban, amire eddig a banki kamatok miatt nem jutott forrás. Most tiszta lappal indulhatnak a települések, ésszerű körülmények között – zárta a képviselő.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.