- hirdetés -

A megyei igazgató és képviselők jártak az óév utolsó napján az orosházi tűzoltóknál. A politikusok nem érkeztek üres kézzel, de köszöntés közben megszólalt a csengő.

Az orosházi laktanyában szilveszterkor sem áll meg az élet, hiszen a tűzoltók az ünnepek alatt is szolgálatban vannak, ugrásra készen. Ezt be is bizonyították, de erről majd később.

December 31-én meglátogatta az orosházi lánglovagokat megyei vezetőjük. Tóth Tibor mérnök tűzoltó ezredes megköszönte az egész éves munkát, emellett röviden értékelt is.
– A 2013-as év átlagosnak volt mondható a megyében, nem volt kimagasló tűz- és káreset. A legnagyobb próbatétel a dunai árvíznél volt, a védekezésben a megyéből több mint 180 tűzoltó vett részt, a munkából az orosháziak is becsülettel kivették a részüket – fogalmazott Tóth Tibor. Hozzátette, hogy az év egyik fontos feladatát is végrehajtották, megalakultak a járási mentőcsoportok. Ezek közül szervezettsége miatt kiemelte a Dél-Békés Mentőcsoportot, ami az orosházi és a mezőkovácsházi járásban segít baj esetén.

Tóth Tibor, Simonka György, dr. Dancsó József, Süli Zsolt, Zalai Mihály, Bajkán György köszöntötte az állományt (Fotó: Rajki Judit)
Tóth Tibor, Simonka György, dr. Dancsó József, Süli Zsolt, Zalai Mihály, Bajkán György köszöntötte az állományt (Fotó: Rajki Judit)

A megyei igazgatót Orosháza polgármestere, országgyűlési képviselő követte a köszöntők sorában. Dr. Dancsó József és Zalai Mihály alpolgármester azért érkezett, hogy a képviselő-testület 2013. december 21-i döntésének megfelelően használati tárgyakat adjon a tűzoltóknak.
– Azon szervezetek, azok az emberek, akik a mindennapi biztonságunkért dolgoznak, akikre mindig számíthatunk, az önkormányzat kiemelt figyelmét kell hogy élvezzék. Ilyenek a tűzoltóink is. Igaz, hogy már nem mi vagyunk a fenntartók, de segítünk nekik. Megtudtuk, mire van leginkább szüksége a tűzoltóknak ahhoz, hogy szolgálatban komfortosabban érezzék magukat. Ezért egy nagyobb hűtőszekrényt, a szolgálatparancsonoki irodába széket és egy gázfőző készüléket adtuk át most nekik – fogalmazott a polgármester.

Riasztás az ünnepség közben

A jelenlévők közül mindenki arról beszélt, hogy a tűzoltók mindig, akár ünnepnapokon is készen várják, hogy segítsenek rajtunk. Az élet ezt be is bizonyította, hiszen a következő köszöntő előtt éles riasztást kaptak, egy balesethez indultak segíteni.

Riasztás előtt - itt még a teljes állomány hallgatta a köszöntőket (Fotó: Rajki Judit)
Riasztás előtt – itt még a teljes állomány hallgatta a köszöntőket (Fotó: Rajki Judit)

A bent maradt állományt arra kérte Simonka György országgyűlési képviselő, hogy jókívánságait adják át éppen dolgozó kollégáiknak.
– A civil lakosság köszönetével érkeztem. Azt szeretném megköszönni a tűzoltóknak, hogy egész évben számíthatunk rájuk. Tudjuk azt, hogy milyen fizikai és mentális megterhelésen esnek át bevatkozás közben. Fontos számunka, számomra, hogy tudjanak arról, hálásak vagyunk. Amikor mi a hétköznapokban dolgozunk, vagy az ünnepek alatt pihenünk, tudjuk, hogy ők akkor is szolgálatban vannak a mi biztonságunk érdekében. Jóleső érzés, hogy van kire számítanunk, ha bajba kerülünk – fogalmazott a képviselő, majd átadta az általa hozott mézeskalácsokat, ami után kölyökpezsgős koccintást tartottak.

Több a baleset, kevesebb a tűz

Az ünnepi pillanatok után az orosházi tűzoltóparancsnokot kértük rövid értékelésre.
– 2013-ban 330 esetben volt vonulás, ebből 158 műszaki mentés, 64 tűzeset, 56 téves- és néhány megtévesztő jelzés érkezett és több segítségnyújtásra is vonultunk a környező parancsnokságokhoz – ismertette az adatokat Bajkán György tűzoltó alezredes. – A számokból látszik, hogy a műszaki mentés majdnem több mint duplája a tűzeseteknek. Ez a katasztrófavédelem új irányelveinek megfelelően alakult. A több megelőzés, kevesebb beavatkozás elvét követve nagy hangsúlyt fektet a szervezet a hatékony megelőzésre, és ez meg is látszik az eredményekben – tette hozzá a parancsnok.

Kérdésünkre elmondta, a jövőre nézve szükséges a laktanya felújítása.
– Ez évek óta téma, ennek sikere érdekében teszünk hathatós lépéseket szakmai vonalon. Emellett az állomány létszámfejlesztése is fontos, amiben szintén van előrelépés. Februárban hárman újonc megy iskolába, akik az alaptanfolyam elvégzése után Orosházán kezdik meg szolgálatukat – zárta Bajkán György.

A tűzoltók szilveszter napján nem unatkoztak, a fent említett baleset mellett egy komolyabb tűzesethez is vonulniuk kellett.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.