- hirdetés -

Mindez az orosházi alkotó önálló kiállításán történt még decemberben. Deutsch szerint annyira jók a képek, hogy el kell hagynia az amatőr jelzőt a művész elől.

Szilasi-Horváth Tiborné Sonkolyos Márta orosházi amatőr festő május végén mutatta be első önálló tárlatát a Városházi Galériában, jelenleg a Békés Megyei Kormányhivatal aulájában láthatók alkotásai. A kiállítást december 20-án Dr. Deutsch Tamás EP-képviselő nyitotta meg, köszöntőt mondott Erdős Norbert kormánymegbízott, országgyűlési képviselő és Lustyikné dr. Papp Anikó, az Orosházi Járási Hivatal vezetője.

Aki nem ismeri az orosházi alkotó civil munkásságát, abban joggal vetődhet fel a kérdés, hogy miért a megyei kormányhivatal épületében rendezték a tárlatot. Sonkolyos Márta 1999. decemberében kezdett dolgozni az Orosházi Polgármesteri Hivatalban, majd a 2000. január 1-jén induló okmányiroda egyik „alapító tagja” volt. 2013. januárjában vonult nyugdíjba, addig az Orosházi Járási Hivatal Törzshivatalának Okmányirodai Osztályán dolgozott.

Lustyikné dr. Papp Anikó beszédében elmondta, hogy Mártika ügyfelekkel való kommunikációjában megnyilvánuló kiegyensúlyozottság visszaköszön tájképeiben is.
– Munkáját kreatívan, precízen, nagy türelemmel és kitartással végezte. Emberséges, segítőkész munkatársnak bizonyult közösségünkben. Ez a pozitív attitűd jellemzi képei színvilágát is. Festményei vidám, élénk színekkel telítettek, bátran használja a merész színeket; képei között nem találunk komor, nyomasztó hangulatúakat, csak életigenlést, derűt és harmóniát. Ezeket a művek a mai rohanó, zaklatott világunkban is derűs felüdülést eredményeznek – hangzott el a hivatalvezető köszöntőbeszédében.

Erdős Norbert, Lustyikné dr. Papp Anikó, Sonkolyos Márta  hallgatja dr. Deutsch Tamás megnyitóját (Fotó: Petró Zsolt)
Erdős Norbert, Lustyikné dr. Papp Anikó, Sonkolyos Márta hallgatja dr. Deutsch Tamás megnyitóját
(Fotó: Petró Zsolt)

A megnyitón dr. Deutsch Tamás példamutató és nagyszerű kezdeményezésnek nevezte a kormányhivatali kiállítást, és reményét fejezte ki, hogy más hivatalok is követik a jó példát. Hozzátette, annak is örül, hogy olyan tehetséges emberek állítanak ki, akik a közigazgatásban dolgoztak vagy még mindig ott tevékenykednek. Ezt követően kiemelte, hogy bár Szilasi-Horváth Tiborné Sonkolyos Márta amatőr művésznek vallja magát, szerinte azonban amatőr művész nincs.
– Valaki vagy művész, vagy nem művész. Nem a diploma és a papír dönti el azt, hogy kinek az alkotása érdemes arra, hogy ismerősök és ismeretlenek műalkotásként tekintsenek a képekre. Megkérem Szilasi-Horváth Tiborné Sonkolyos Mártát, hogy a jövőben nem kell, nem szabad használnia az amatőr kifejezést, hiszen Ön egy művész – fogalmazott Deutsch Tamás, majd hivatalosan is megnyitotta a tárlatot.

A kiállítás egy hónapon keresztül megtekinthető a Békés Megyei Kormányhivatal aulájában.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.