- hirdetés -

November 23-án a főváros egyik legforgalmasabb részén kizuhant egy férfi egy hotel ötödik emeletéről. Sokan voltak az utcán, de csak egy fiatalember ment oda hozzá. Az eset óta sok szó esik segítségnyújtásról, együttműködésről, együttérzésről. A szakemberek szerint nagyon kevesen tudnak ilyen helyzetben azonnal cselekedni.

Bajkán György tűzoltó alezredes szerint az emberekben benne van a segítőkészség, az orosházi tűzoltóparancsnok pozitív tapasztalatokról számolt be lapunknak. Azt mondja, a legtöbben segíteni szeretnének, de a tragédiák – például egy sokkoló baleset vagy tűzvész – különbözően hatnak az emberekre. Bajkán György kiemelte, számukra mindenképp hasznos a segítőkész magatartás, ami természetesen nem szakmai munkát jelent. Ha forró teát hoznak, vagy segítenek távol tartani az embereket egy égő háztól, ezzel is a munkájukhoz járulnak hozzá.
– A segítőkészség, az önkéntesség nagyon fontos, ezért is tartom hasznosnak, hogy létrejött térségünkben a Dél-Békés Mentőcsoport, mely baj, veszély esetén segíti a hivatásos erők munkáját – hangsúlyozta a tűzoltóparancsnok.

Abban minden szakember egyetért, hogy nagyon kevesen tudnak kritikus helyzetekben higgadtan és azonnal cselekedni. Ha a bajbajutott ember körül tömeg van, akkor pedig ”elolvad a személyes felelősség”. Sokan gondolják, hogy más már biztosan hívott segítséget. Emiatt is hasznosak azok a felkészült járási mentőcsoportok, melyek a közelmúltban alakultak. A Dél-Békés Mentőcsoport Tótkomlóson, Bánkúton és Pusztaottlakán tartott rendszerbeállító és minősítő gyakorlatot.

Dr. Fodor Zsuzsanna (b) a Dél-Békés Mentőcsoport tagja, szerinte a helyben lévő segítség a legfontosabb (Fotó: Melega Krisztián)
Dr. Fodor Zsuzsanna (b) a Dél-Békés Mentőcsoport tagja, szerinte a helyben lévő segítség a legfontosabb (Fotó: Melega Krisztián)

Az önkéntes polgári védelmi szervezet tagja az orosházi dr. Fodor Zsuzsanna neurológus adjunktus is.

– Pozitív dolgokkal szembesültem, amikor csatlakoztam a mentőcsoporthoz. Mindenki egy gondolkodású, segíteni akar embertársain. Úgy gondolom, minél kisebb egy település, annál kevésbé van jelen az a közöny, ami például ezt a fővárosi esetet is jellemezte. Ezért is sikeresek a járási mentőcsoportok, véleményem szerint a helyben lévő segítség a legfontosabb – hangsúlyozta az orosházi sürgősségi osztály adjunktusa.

December 5-e az Önkéntesek Nemzetközi Napja. Az ENSZ 1985-ben hozott határozata szerint minden évben ezen a napon az önkéntesség fontosságára hívjuk fel a figyelmet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.