- hirdetés -

A nyáron a homokbányában régészek és civilek összefogásával 2 nap alatt 125 Árpád-kori sírt sikerült megmenteni. Ám ekkor jött az újabb gond, hogyan tárolják el a múzeumban az értékes leleteket. Most ez is megoldódott.

Amikor múlt hét szombaton beléptem a múzeumba, azt láttam, hogy diákok éppen emberi csontokat pakolnak ki különféle dobozokból. Volt azok között nyomtató doboz, fejhallgató doboz, fénymásolópapír doboz és a jó ég tudja még milyen. Ami megüresedett és használható volt, azonnal múzeumi tároló doboznak lépett elő. Ez van, a magyar ember abból főz, amije van.

De valljuk be, nem túl méltó és szakmai ez a megoldás. Erre jelentett némi megoldást az a 100 db, kimondottan ilyen célra készült tanszéki doboz, amit felajánlásból kapott a múzeum.

– Idén nyáron én magam is lent voltam Orosházán az egyik ásatási napon, ott tapasztaltam azt az összefogást, amit az orosháziak mutatnak múltjuk iránt. Így kerültem kapcsolatba a múzeum igazgatójával, aki már akkor jelezte, szükség lenne a szakszerű tároláshoz megfelelő dobozokra és kérte a segítségünket – mondta Papp Atilla. A Civil Régészeti Alap vezetője ígéretet tett arra, hogy megoldást keresnek a problémára. Ez pedig november 2-án meg is valósult, megérkeztek a dobozok, így a csontvázak “átköltöztek” a nyomtatós dobozokból a rendes, múzeumi dobozokba.

A csontvázak leltározás után az új dobozokba kerültek (Fotó: Rajki Judit)
A csontvázak leltározás után az új dobozokba kerültek (Fotó: Rajki Judit)

A Civil Régészeti Alap azért jött létre, hogy a pénzügyi nehézséggel küzdő régészeti feltárásokat, kutatásokat segítse.
– Az önkormányzatoknak általában kevés pénzük van, így magánadományok, céges felajánlások révén szállunk be a finanszírozásba. A civil szféra egyre jobban harap az ilyen célzott kezdeményezésekre, egyre többen vagyunk, önzetlenül segítenek. Orosházán is találtunk egy külső partnert, aki kifizette a közel 60 ezer forintot a dobozokért – mutatta be a régészeti alap működését Papp Atilla.

De adódik a kérdés, hogyan kerülnek a diákok a múzeumba?
– A Táncsicsos diákok néhány hónapja az érettségihez szükséges 50 óra közösségi szolgálat keretében tevékenykednek a múzeumban. Szükségünk van segítőkre, hiszen a nyáron talált 125 sírt sokáig tartana leltározni a múzeum dolgozóinak. A gyerekek a nyári ásatáson előkerült emberi vázakat rendszerezik és dobozolják Balázs János antropológus vezetésével – mondta el Rózsa Zoltán múzeumigazgató, aki természetesen nagyon örült a dobozoknak, de mint mondta, ezzel újabb problémák is felvetődtek.
– Ha cinikus lennék azt mondanám, hogy további problémákat jelent a 100 doboz érkezése, hiszen ezeket valahová el is kellene tudni pakolni. Ez az egyik legnagyobb gondunk, hiszen a múzeum raktározási problémáira sajnos hosszú évek óta nincs megoldás. De nem vagyok cinikus, inkább örülök, hogy még ha kicsit nehézkesen is, de az előkerült leleteket végre szakmailag is rendben tudjuk majd tárolni – fogalmazott.

Rózsa szerint összefogásra és sok munkára van szükség a raktárgondok megoldására, de bízik a sikerben. Hozzátette, a múzeum továbbra is számít a szponzorokra és a Civil Régészeti Alap támogatására, hiszen a most szóban forgó csontokon is szükségesek további vizsgálatok ahhoz, hogy még többet megtudjunk az egykor itt élt emberekről.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.