Hétalvó, rakéta, bumeráng – hódít a peonza Orosházán is

Csütörtök délután a világbajnok, Alberto Saldivar tartott bemutatót.

Vannak, akik a búgócsigához, és vannak, akik a jojóhoz hasonlítják azt a készség- és ügyességfejlesztő játékot, mellyel egyre többet találkozhatunk Orosházán is. Csütörtök délután a Máltai játszótéren néztük meg az elképesztő trükköket, a Mexikóból érkezett világbajnok, Alberto Saldivar tartott bemutatót.

A peonza – az internetes leírások alapján – eredetileg fából és fémből, illetve erős műanyagból és fémből készül. Lényege, hogy a peonza aljára egy zsinórt tekernek, majd eldobják, ezután a játék az alján található fém hegyen pörögni kezd. Sok gyakorlással látványos technikákat, trükköket lehet megtanulni. Több fajtája is létezik, a legtehetségesebb pörgetők versenyeken mérik össze tudásukat.

Alberto Saldivar trükkjeit csodálták az orosházi gyerekek (klikk a képre) Fotók: Rajki Judit

Alberto Saldivar trükkjeit csodálták az orosházi gyerekek (klikk a képre) Fotók: Rajki Judit

Amellett, hogy készség- és ügyességfejlesztő játék, közösségépítő is, a gyerekek ismét együtt játszanak.
– Szeretnénk bemutatni, népszerűsíteni Magyarországon is ezt a tradicionális mexikói játékot. Egy-egy kampányunknak az a célja, hogy összefogjuk ezeket a gyerekközösségeket, és megtanítsuk őket a közösségi játékra. Egy picit megpróbáljuk őket kimozdítani a televízió és a számítógép világából, és olyan közösségformáló értéket adunk a kezükbe, amit jól tudnak hasznosítani – mondta el az OrosCafénak Alberto Saldivar világbajnok.

Rengeteg trükk létezik, kobra, helikopter, libikóka, rakéta, bumeráng és még sorolhatnánk, az interneten sok-sok videóban mutatják meg a fiatalok, milyen elképesztő mutatványokra képesek. Ide kattintva, a Peonza Cometa Hivatalos Magyar weboldalán is találtok beszámolókat, fotókat, videókat a békési és csongrádi bemutatókról is.


Az OrosCafé további használatához el kell fogadnod a cookie-k használatát. További információ

Amennyiben a beállítás változtatása nélkül böngészel tovább az oldalunkon, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadot a cookie-k használatát.

Bezárás