- hirdetés -

A rezsicsökkentés lépéseinek köszönhetően 270-280 milliárd forint maradt a lakosság zsebében.

A rezsicsökkentéssel kapcsolatos száz fórum egyikét Orosházán tartották szeptember 27-én, pénteken este.  A fórumot Bánki Erik (Fidesz) európai parlamenti képviselő, Simonka György (Fidesz) országgyűlési képviselő, választókerületi elnök, illetve dr. Dancsó József (Fidesz) országgyűlési képviselő, Orosháza polgármestere tartotta abból a célból, hogy találkozzanak azokkal, akik kiálltak a kormány rezsicsökkentő programja mellett, és aláírásukkal támogatták a parlament döntését.

Újabb csökkentés ősszel

A fórum előtti sajtótájékoztatón Bánki Erik európai parlamenti képviselő elmondta, hogy a térségben 25 ezer ember támogatta aláírásával a rezsicsökkentést (országosan 2,2 millió). Elhangzott, hogy első lépésként 2010-ben a kormány befagyasztotta a rezsiárakat, ezzel a 2011-es és 2012-es évben 400 milliárdot hagyott a lakosság pénztárcájában, 2013. január elsejétől pedig a tényleges rezsicsökkentés folyamatát indították el.

dr. Dancsó József, Bánki Erik és Simonka György a fórum előtti sajtótájékoztatón (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
dr. Dancsó József, Bánki Erik és Simonka György a fórum előtti sajtótájékoztatón
(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az idei év őszétől további 10 százalékkal csökken a távfűtés díja, a gáz és a villany ára, tíz százalékkal csökken a vízszolgáltatás és a csatorna díja. Összességében a rezsicsökkentés lépései további 270-280 milliárd forintot hagynak a magyar lakosságnál.
– Magyar mintára számos európai ország megkezdte a rezsicsökkentő lépéseket. Elfogadhatatlan volt számunkra, hogy a fizetések arányát tekintve Európában nálunk volt a legmagasabb szinten a rezsiköltség – mondta Bánki Erik. – Az emberek megélhetésének javulása és az életszínvonal növekedése érdekében a rezsicsökkentés az egyik lépés volt, de ide sorolható a családi adókedvezmény rendszere is, amely 160 ezer család számára nyújtott támogatást. A devizahiteleseken előbb árfolyamgáttal, majd a hitelkiváltás programjával segített a kormány, jelenleg előkészítés alatt áll a devizahitel teljes kivezetése – fogalmazott.

Teltház volt a fórumon (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Teltház volt a fórumon (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A fórumon Simonka György országgyűlési képviselő elmondta, hogy amikor 2010-ben olyan óriási államadóssággal vették át a kormányzást, hogy mindenki államcsődöt prognosztizált, a külföldi tanácsokból csak egyet fogadtak meg, amelynek értelmében a politikusok létszámát a felére csökkentették. Inkább különadókat hoztak létre, mint sem elfogadják a bércsökkentés javaslatát.

Rezsi és munkahely

Dr. Dancsó József polgármester a rezsicsökkentés mellett hasonlóképpen fontosnak tartja a munkahelyteremtést az életszínvonal emelkedése tekintetében. Kiemelte, hogy a térségben az elmúlt három évben jelentős beruházások valósultak meg, melyben Orosháza élen jár. Bejelentette, hogy a Linamar Zrt. pályázatot nyert, melynek keretében 1,6 milliárd forint támogatást kap a vállalat, ennek köszönhetően 5 milliárdos eszközberuházást tudnak megvalósítani. Bízik benne, hogy ez is hozzájárul majd ahhoz, hogy a térség foglalkoztatottsága növekedjen.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.