- hirdetés -

Idén is köszöntötte az édesanyákat a védőnői szolgálat Orosházán.

Zenés foglalkozás, hasznos előadás a hozzátáplálásról és a mozgásfejlődésről – ezek a programok várták azokat, akik ellátogattak szerda délelőtt a Máltai játszótérre. Már hagyományos rendezvényét tartotta az orosházi védőnői szolgálat az Anyatej Világnapjához kapcsolódóan.
– Azokat az édesanyákat köszöntjük, akik az első naptól kezdve szoptatják babáikat, és utána is nagyon sokáig emellett vannak. Természetesen olyanok is eljönnek rendezvényeinkre, akik nem tudják ezt teljesíteni, de az igyekezet, a megfelelő hozzáállás nagyon fontos, és ebben szeretnénk támogatni őket – mondta el Rábainé Dani Anikó védőnő.

A szerdai rendezvény Kerekítő programmal, Mondókás mókával indult, Bánkiné Révész Adrienn tartott mozgásos, zenés foglalkozást, majd Dr. Csányi Ágnes gyermekorvos, gasztroenterológus a hozzátáplálás témakörében adott át hasznos tudnivalókat. Kiss Szabó Gabriella mozgásfejlesztő pedagógus eszközök segítségével mutatta meg, hogyan tudnak az édesanyák a babák helyes mozgásfejlődéséhez hozzájárulni. A programon részt vett Kotroczóné Antal Terézia megyei vezető védőnő is.

(Fotó: Rajki Judit)
Bensőséges kapcsolat anya és gyereke között (Fotó: Rajki Judit)

Korábbi felmérések szerint Orosházán nagyon pozitívan állnak az anyák a szoptatáshoz, országos viszonylatban is jó arányt ér el városunk.

Megtudtuk, az anyatej a legideálisabb táplálék. Olyan, semmivel sem pótolható anyagok találhatók benne, melyek védettséget nyújtanak a fertőzésekkel szemben, erősítik az immunrendszert. A szoptatás a legbensőségesebb kapcsolatot alakítja ki anya és gyermeke között, és az anyának is jót tesz, hiszen csökkenti a mellrák és a csontritkulás kialakulásának kockázatát. Szakemberek szerint a legideálisabb az lenne, hogy hat hónapos koráig minden csecsemő kizárólag anyatejet kapjon, és a szoptatást egyéb táplálékok bevezetése után is folytatnák.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1992-ben nyilvánította augusztus 1-jét az Anyatej Világnapjává, augusztus első hetét pedig a Szoptatás Világhetévé.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.